Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Drošības policija ieradās septiņos no rīta

«Aptuveni trīs mēnešus pēc komentāru ierakstīšanas portālā draugiem.lv pie mana dzīvokļa durvīm klauvēja policija. Tad apgrieza visu māju otrādi un izņēma divus datorus - portatīvo un parasto,» Dienai stāsta Artūrs Rimša. Tas viss noticis septiņos no rīta, un viņam licies, ka policija meklētu narkotikas vai ieročus. Ceturtdien par internetā rakstītajiem nacionāli naidīgajiem komentāriem tiesa A. Rimšam piesprieda divu gadu nosacītu cietumsodu un lika samaksāt 1000 latu naudas sodu divām cietušajām.

Nepilna mēneša laikā šis jau ir otrais gadījums, kad uz tiesājamo sola nonāk interneta «brīvrakstītāji». Pirms nedēļas par līdzīgu noziegumu tika tiesāts Deniss Sedovs. Lai arī maksimālais sods par nacionālā naida kurināšanu var sasniegt pat desmit gadu cietumā, arī viņš tika cauri ar nosacītu sodu. Tiesa, abi gadījumi liecina, ka Drošības policija spēj tikt galā ar šādām lietām un ka interneta vide nav tik anonīma, lai tajā varētu atļauties visu. Drošības policijas lietvedībā šobrīd atrodas vēl seši kriminālprocesi, pārsvarā par naidīgiem komentāriem tieši internetā.

A. Rimša stāsta, ka komentārus rakstījis pērn 15. maijā. Naktī viņš ielūkojās draugiem.lv divu Nacionālās frontes dalībnieču Līgas Muzikantes un Lienes Apines profiliem pievienoto albumu fotogrāfijās. Meitenes savās galerijās bija ievietojušas fotogrāfijas no 9. maija pasākuma pie Uzvaras pieminekļa, kur abas nolika ziedus sēru noformējumā. «Es aizsvilos dusmās. Nevarēju pieņemt, ka divas radikāli noskaņotas žurnālistes nevis cīnās ar nabadzību un korupciju valstī, bet mēģina sabojāt veciem cilvēkiem svētkus,» atceras A. Rimša. Zem fotogrāfijām uzrakstījis, ka latvieši ir nožēlojama tauta un vairākus aizskarošus un rupjus komentārus. «Atzīstu, ka pāršāvu pār strīpu ar izteicieniem, mani bija pārņēmušas emocijas,» saka A. Rimša.

Drošības policijas pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa nekomentē, vai nosacīti sodi ir adekvāti, vienīgi norāda, ka ir svarīgi, lai vainīgie tiktu sodīti. Nacionālo konfliktu pētnieks un politologs Nils Muižnieks gan uzskata, ka komentāri par nacionālajiem jautājumiem ir bīstami un ka sodi varētu būt arī bargāki. «Bez nosacītas un reālas brīvības atņemšanas normas sankciju vajadzētu papildināt ar naudas sodiem un piespiedu darbu,» uzskata politologs.

Vai tiesu prakse komentētājus ir padarījusi vairs ne tik bravūrīgus, portāla Delfi direktors Juris Mendziņš nesaka ne «jā», ne «nē». «Aizskaroši un rupji komentāri internetā parasti ir reakcija uz konkrētiem notikumiem. Tādēļ nevaru teikt, ka to apjomam ir vai nav tendence pieaugt vai samazināties.» Viņš gan min, ka nacionālie jautājumi šobrīd ir palikuši otrajā plānā, vairāk izsakās, piemēram, par bezdarbu un nodokļu politiku.

Komentāru rakstītāji visbiežāk policijas redzeslokā nonāk pēc cietušo personu iesniegumiem. Partijas Visu Latvijai! līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars Dienai gan norāda, ka partijas valdes sēdēs vairākkārt apsvērta iespēja vērsties policijā, taču šī iespēja nekad nav īstenota. «Partijai nav daudz resursu un ir virkne aktuālāku lietu. Zinot, ka Latvijā par šāda veida noziegumiem nesoda ar reālu brīvības atņemšanu,» neslēpj R. Dzintars.

Lai arī pēdējie tiesā izskatītie nacionālā naida kurināšanas gadījumi ir bijuši vērsti pret latviešiem no cittautiešu puses, Latvijas Cilvēktiesību komitejas vicepriekšsēdētājs Genadijs Kotovs ir pārliecināts, ka aizskarošos komentārus raksta arī latvieši. «Iespējams, latvieši reaģē asāk. Varbūt vajadzētu uztvert mierīgāk un uzskatīt komentārus par viedokļa izpausmi,» norāda G. Kotovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?