Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Dzelzs daudzums spinātos ir pārspīlēts

Kopš tā laika, kad spinātus pārstāju nicināt un man tie patiesi iegaršojās, pavasari gaidu vēl jo nepacietīgāk. Lai arī pēdējos pāris gados spināti veikalos nopērkami cauru gadu, tik un tā martā, aprīlī tirgū tie asociējas ar laiku, kad gribas sākt dzīvot sparīgāk. Tautas medicīnas zinātāji apgalvo, ka spināti aizstāj pusi mājas aptieciņas. No otras puses - spināts ir dārzenis ar visai skandalozu reputāciju. Pirmkārt, spināts patiešām ir dārzenis, lai gan izskatās līdzīgs leknai skābeņlapai, otrkārt, ar spinātu saistās vairāki pamatīgi maldi.

Gadu desmitiem ilgi vienkāršas aprēķina kļūdas dēļ tūkstošiem bērnu tika mocīti, jo valdīja uzskats, ka spinātos ir ārkārtīgi daudz dzelzs, tāpēc tie jāēd par katru cenu, vienalga - garšo vai riebjas. Atbildība par bērnu mocīšanu ar spinātiem jāuzņemas šveiciešu psihologam Gustavam fon Bungem, kurš tika izskaitļojis dzelzs daudzumu. Bet tikpat labi iespējams, ka patiesībā šajos maldos vainojama viņa sekretāre, kura pārskatīšanās dēļ ielikusi komatu tur, kur nevajag - uzrakstījusi, ka 100 gramu spinātu satur 35, nevis 3,5 miligramus dzelzs. Tikai pirms neilga laika zinātnieki iedomājās pārbaudīt šo teoriju un atklāja, ka godājamais speciālists savos aprēķinos ir pamatīgi kļūdījies.

Tomēr zaļajās lapās ir gana daudz citu vērtīgu vielu. Ir jāņem vērā daža nianse, kas pagaidām nav atspēkota, proti, spināti satur arī diezgan daudz nitrātu, kas noteiktos apstākļos pārveidojas par nitrītiem, tāpēc vēlams tos sagatavot tik daudz, lai var apēst vienā ēdienreizē un nav jāuzglabā.

Lielos vilcienos spinātus var iedalīt pavasara un vasaras spinātos, kurus mēdz ēst arī svaigus, piemēram, salātos, un spēcīgākas garšas rudens un ziemas spinātos, kuri piemērotāki sautēšanai un vārīšanai. Vispirms ieteicams tos vai nu blanšēt, vai arī uzliet nedaudz ūdens un nelielā karstumā ļaut lapām sakristies. Blanšēšana iesakāma galvenokārt ziemas spinātiem, lai tie zaudētu rūgteno piegaršu.

Dabīgos apstākļos - dārza dobē - audzētajiem spinātiem pie saknes mēdz sakrāties smiltis, tāpēc pirms gatavošanas tie ļoti rūpīgi jānoskalo, jo smiltis burtiski ieēdas lapās. Vēl jārēķinās, ka spināti karsēšanas laikā sakrītas un samazina apjomu, turklāt pamatīgi, toties iegūst intensīvu nokrāsu, ko, starp citu, izmanto pārtikas produktu ietonēšanai zaļā krāsā.

Manuprāt, visgaršīgākie ir visvienkāršākajā veidā pagatavoti spināti - pannā sakarsē eļļu, pievieno smalki sakapātus ķiplokus (daudz!), ieliek spinātu lapas un maisot karsē, līdz tās sakrītas. Pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem pipariem. Ja spinātus karsē bez ķiplokiem, tos pēc tam var pievienot gan kartupeļu biezputrai, gan mērcēm, biezzupām, salātiem un sautējumiem. Par klasiku kļuvuši spinātu salāti ar vārītu olu. Savukārt garšas veidošanai - jo pašām lapām garša ir visai neitrāla - bez ķiplokiem ļoti labi noderēs arī smalki sakapāti sīpoli, sinepes, muskatrieksts, baziliks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?