Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Džeza autoritāte uzteic Framest

«Viņos jūtu lielu potenciālu,» šādu vērtējumu latviešu vokālajai džeza grupai Framest, sastapts otrdienas rītā, sniedz Grammy balvu laureāts dziedātājs, pianists, komponists un aranžētājs, pasaulslavenās vokālās grupas New York Voices līderis Pīters Eldridžs. Viņš Rīgā ieradies sniegt meistarklases topošajiem džeza mūziķiem un izveidot kopīgu koncertu ar grupu Framest, saksofonistu Denisu Paškeviču un bundzinieku Kasparu Grigali.

Programma nosaukta _New York Jazz_ un taps dzirdama Dailes teātrī 31. martā plkst. 19. Ritma grupā muzicēs arī jaunais amerikāņu kontrabasists Mets Aronofs, kurš pirms pāris gadiem iekļāvies _New York Voices_ pavadošajā instrumentālajā trio.

Atkārtoties - neinteresanti

Kā izstāsta P. Eldridžs, sarunas par iespējamu kopīgu projektu sāktas apmēram pirms pusgada. Viss norunāts, kad janvārī Ņujorkā džeza klubā aci pret aci sastapies ar Framest līderi Jāni Ķirsi un viņa tēvu Latvijas koncertu vadītāju Guntaru Ķirsi. «Labi pazīstu un saprotu vokālās grupas, tāpēc man patīk ar tām strādāt un koncertēt. Mums ar Framest ir daudz kopīga: mēs visi gan dziedam, gan paši veidojam aranžējumus, grupā ir dažādi talanti,» viesis pastāsta, atminoties, ka reiz še ar New York Voices jau uzstājies džeza festivālā. Šīs esot ļoti aizņemtas, taču patīkamas dienas Rīgā.

New York Voices pirms diviem gadiem atzīmēja 20 gadu jubileju. Kā viņi atrada cits citu un kā meklēja savu vietu līdzās tolaik jau ļoti slavenajām grupām Manhattan Transfer un Swingle Singers. «Līdzīgi kā Framest jaunieši, sadziedājāmies, mācoties vienā mūzikas skolā. Sākumā dziedājām jau gatavus aranžējumus, taču drīz sapratām, ka vēlamies paši savus. Divdesmit gados mūsu virziens, protams, ir attīstījies un mainījies, jo visu laiku meklējam ko jaunu. Atkārtoties būtu neinteresanti mums pašiem un garlaikotu klausītājus, jo nebūtu pārsteiguma. Negribētos kļūt par iepriekš paredzamu standartu,» tā P. Eldridžs. New York Voices radošā seja ir aktīvi mainījusies, lai gan visā grupas pastāvēšanas laikā tajā ir nomainījusies tikai viena dziedātāja. «Mēs vēl tagad jokojam, ka Lorena O'Kennena, kura 1992. gadā nomainīja savu priekšgājēju, ir mūsu grupas «bērns», jo te dzied tikai 17 gadus,» viesis smejas.

«Vokālais džezs var būt arī vienkārši melodisks, maigs, patīkams - smooth. Mēs tiecamies uz enerģētiskāku muzicēšanu, gribas vairāk spēka!» viņš raksturo New York Voices, kas atšķirībā no principiālajām a cappella grupām muzicē kopā ar instrumentālu trio. «Tā kā esam četri, būtu sarežģīti dziedāt tikai a cappella: harmoniju krāšņumam vajag vairāk balsu.»

Mūziklā - par Klimtu

Mūžam stilīgais - tā Pīteru Eldridžu, kuram līdz ar skaistu balsi piemīt vesela buķete mūziķa talantu, dēvē portāls Jazz Times. «Viņš pieder tai melodiski dzejiskajai tradīcijai, ko pārstāv tādas nu jau apklusušas balsis kā Stīvijs Vonders, Pols Saimons, Džonija, Mičela, Van Morisons un rokgrupa Steely Dan: šie dziesminieki rada pielīpošas, skaistas melodijas ar dziļi saturīgiem tekstiem, kas vienlaikus ir gan universāli, gan personiski,» tā savukārt allmusicguide.com. Šīs īpašības viņam lieti noderējušas, rakstot mūziklu par austriešu gleznotāja Gustava Klimta mākslu, dzīvi un mīlestību. Mūzikls esot gandrīz jau pabeigts.

«No visa, ko mūzikā daru, man visvairāk patīk komponēt. Tāpēc ar lielu sajūsmu ķēros klāt, lai gan nekad iepriekš nebiju komponējis mūziklu. Tas ir interesants un ļoti specifisks process. Pavisam kas cits, nekā komponēt atsevišķas dziesmas, jo jāveido dramaturģija.» Rakstot Eldridžs daudz domājis par Klimta gleznoto Adeli - sava veida Austrijas Monu Lizu, kuras portretu redz Ņujorkas Neue mākslas galerijā. Tajā var atpazīt Emīliju, Gustava Klimta mūzu un iemīļoto. Tikai pēc daudziem gadiem kļuvis zināms, ka slavenajā gleznā Skūpsts ar viņu kopā redzams pats mākslinieks. «Bet par viņu attiecībām ir daudz spekulāciju,» viesis nosaka. Viņu vienmēr vilinot iespēja pamēģināt ko jaunu. Ar prieku viņš atceras sadarbību ar Ķelnes bigbendu, kopā ierakstot albumu. Pēdējos gados viņš arvien vairāk sajūsminās par brazīliešu mūziku. «Bijām turnejā ar brazīliešu komponistu un dziedātāju Ivanu Linsu, kurš šodien ir kā Karlo Džobims! Pilnīgi neticami skaistas melodijas. Mēs ceļojām ar viņa ansambli. Tas bija brīnišķīgs piedzīvojums, neparasta ritmu un harmoniju bagātība. Man patīk iedziļināties citos mūzikas noteikumos, lai uz šī pamata varētu atļauties muzicēšanas brīvību.»

Vilkme uz džezu

Pīters Eldridžs audzis muzikālā ģimenē. «Mani vecāki nebija profesionāli mūziķi, taču ģimenē muzicējām visi. Es biju jaunākais bērns, vienmēr dzirdēju, kā muzicēja vecāki, brālis un māsa. Mūzika mūs nozīmīgi saistīja kopā.» Brāli un māsu vairāk interesējusi popmūzika, un arī Pīters sākumā bijis pop kid. Taču tīņa gados koledžā atklājis sev džezu, kas bija «harmoniski un ritmiski daudz intensīvāks par popmūziku. Sapratu, ka tas ir virziens, kādā vēlos muzicēt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?