Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Dzīve nav virtuve

Kādreiz esat padomājuši, cik daudz naudas samaksājat par ledū sasaldēto ūdeni, kas pārtikas veikalu baltajos konteineros ieskauj jebkuru saldēto produktu - no sīkajiem jūras draņķiem krevetēm līdz zivīm un vistām? Izlasot krievu kulinārijas aprakstnieka Alekseja Zimina (ir tāds omulīgs, bārdainis, kas vada Krievijā vispopulārāko kulinārijas internetžurnālu Afiša-ēdieni) bestselleru Supermārketa virtuve/Kuhņa supermarketa (2011), ne par to vien nāksies domāt.

Viena no modes lietām ir sen zināmais, bet noklusētais fakts - vīrieši vairs nekautrējas atzīties, ka tieši viņi rūpējas par mājas pavardu, proti, gatavo ēst. Vienkārši viņiem tas labāk sanāk. Vīrieši kulināri ir masveida parādība arī Latvijā.

Tomēr zinu, ka šī ir viegli apstrīdama tēze, jo, lūk, «mana vecmāmiņa bija vislabākā saimniece pasaulē», taču nez kādēļ vecmāmiņa nebija neviena ar prestižo Michelin zvaigznīti gandarīta restorāna šefpavāre. Atcerieties filmu ar Merilu Strīpu, kur viņas varone Džūlija Čaildsa mēģināja iestāties leģendārajā Parīzes kulinārijas skolā Le Cordon Bleu, un kādu nicinājumu izpelnījās tādēļ vien, ka bija sieviete (turklāt amerikāniete)?

Šī aizsprieduma attaisnojumam žurnālists un vīrietis Zimins, kurš pats gatavo kā Dievs, citē tagadējā Le Cordon Bleu šefprofesora Franka Žandona vārdus: «Zināt, ar ko laba kulinārā recepte atšķiras no citiem dzīves likumiem? Ja rūpīgi sekosit receptei, jums droši vien sanāks tas, ko gaidāt, bet dzīvē viss notiek precīzi otrādi - jo vairāk likumu, jo lielāks haoss.»

Izņemot vienu vietu uz pasaules - virtuvi. Lūk, elementārs likums. Ja karstā tējā liesi aukstu pienu, nevis rīkosies, kā nākas - cilvēka ķermeņa temperatūras mazdrusciņā piena saudzīgi ieliesi tēju -, pagalam samaitāsi dzērienu. Neticiet? Paprovējiet!

Vēl viens likums. Laba kulinārija netop «lēti un ātri», kaut arī Aleksejs Zimins tieši šādu provokatīvu saukli licis grāmatai uz vāka. Bet tieši šī jautrā provokācija ļauj laimīgi un labprātīgi samierināties, piemēram, ar šādu autora kulināro pasāžu: «zupai tumei jums nāksies sasmalcināt pētersīļus līdz aromātiskas niecības līmenim. Vispirms no zariņiem noplūciet katru lapiņu, pēc tam ar lielo nazi lapiņas graiziet un graiziet ilgi, līdz tās pārvēršas zaļos putekļos, un tikai pēc šīs nežēlīgās procedūras zaļo masu ietiniet marlē un izspiediet pētersīļu sulu». Cilvēks, kas vēlēsies «ātri un lēti» paēst, sajuks prātā, lasot grāmatu, kurā dzīve virtuvē pārvēršas svētkos, asprātīgā sarunā un svētā rituālā, kura jēgu sapratīs tikai tie, kas mīl kulinārijas baudas vairāk par dzīvi. Jums atliek vienīgi izlemt - dzīvot vai būt virtuvē.

Un re, kur arī noslēpuma atminējums, kādēļ vīriešiem padodas virtuves darbi. Viņi, tas ir, mēs, vīrieši, vienkārši esam pārāk spītīgi, lai padotos, ja kas nesanāk. Sievietēm - kā jau praktiskākām radībām - šādas muļķības nenāk ne prātā. Nesanāk - un labi! Vīrietis badā nepamanīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?