Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dzīvs un gandrīz mūžīgs

Patiešām mūsdienu mūzika tiek izdota arī platēs? Vai plates vēl ražo? Un vai vēl kaut kur var nopirkt aparātus, kā tos tur sauca - patafonus vai gramofonus -, uz kuriem plates uzlikt, iegriezt un uzmanīgi uzlikt adatu? Neskaitāmas reizes nācies sastapties ar šādu jautājumu, tāpat kā ar pārliecību, ka plašu atskaņotāji paredzēti tikai hiphopa dīdžejiem skrečošanai.

Vai mazāks ir labāks?

Tas, ko cilvēki pamanījuši savā ar mūziku saistītajā ikdienā, ir atskaņošanai paredzēto ierīču izmēru samazināšanās. Slaveno Apple iPod šarms, protams, tiem joprojām nodrošina stabilu popularitāti, bet tāda ierīce kā atsevišķs digitālo failu atskaņotājs vairs nav obligāti nepieciešama: tas, tāpat kā radiouztvērējs vai fotokamera, ir gandrīz katrā mobilajā telefonā.

Kasešu pleijeru ražošana nesen ir pārtraukta, un šāds pats liktenis gaida arī pārnēsājamo kompaktdisku atskaņotāju. Tie, kuri šos abus savulaik lietojuši, labi atceras ar tiem saistītās nedienas - kasešu pleijeram varēja izritināties un ap rullīšu un galviņu mehānismu aptīties lente, kas pēc tam ilgi un rūpīgi ar pildspalvas palīdzību bija jāpiņķerē arā, savukārt kompaktdisku atskaņotāji, ejot pa ielu vai pat skrienot, no vibrācijas mēdza pārlēkt.

Minidiska formāts popularitāti tā arī neieguva, jo MP3 pleijeri izkonkurēja gan tos, gan jau pieminētos klasiskos kasešu un kompaktdisku pleijerus. Bet ne plašu atskaņotājus. Tieši izmēru samazināšanās un muzikālo failu vieglā pieejamība pēdējos gados ir likusi krietni augt veco labo vinila plašu un to atskaņotāja popularitātei. Mūzika nav pirmās nepieciešamības lieta, kas nodrošina dzīvības procesus, kā pārtika, siltums vai gaiss. Iemīļoto mūziku cilvēks klausās, jo tā viņam sagādā baudu, tātad no šīm attiecībām gribētos ko vairāk par elementāriem bezpersoniskiem skaņas failiem, kas piebļauj pleijera austiņas. Attiecības ar skaņuplati, kas līdz klausītājam nonāk tāda, kādu to vēlējies pasniegt pats mūziķis, ir īpašas, un tās nav tikai dziesmas vien. Sākot jau ar plates izmēru, kas ir daudz lielāks nekā kompaktdiskam - tāds, ka tā vāku varētu pat ierāmēt un kā mākslas darbu likt pie sienas. Sajust saskari ar kaut ko bezmaz dzīvu ļauj arī plates neizbēgamā nolietošanās - tā dilst un skrāpējas ar katru reizi, kad to klausās. Mazākais smilšu graudiņš, kas nejauši trāpās uz plates virsmas, atstāj pēdas, kas kaut nedaudz iespaido arī skaņas tīrību.

Pat staciju bodītēs

Protams, liela nozīme ir atskaņotājam un, pats galvenais, adatai. Aparāti, kurus sauca par patafoniem un gramofoniem, gan pieder daudz senākai pagātnei, un jaunākās paaudzes plates (sākot no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem) uz tiem nemaz nevar spēlēt - tad tās ātri vien tiktu sabojātas. Pieredze liecina, ka diezgan daudz uz septiņdesmitajos gados tepat Latvijas rūpnīcās Radiotehnika vai VEF ražotajiem plašu atskaņotājiem spēlētas plates joprojām skan.

Taču japāņu kompānijas Panasonic kopš 1972. gada ražotie atskaņotāju modeļi Technics SL-1200 vēl arvien pasaulē tiek uzskatīti par uzticamākajiem un drošākajiem. To atzīst arī viens no Latvijas vinila dīdžeju kustības pionieriem Jānis Krauklis, kurš nodrošina ar atskaņošanas aparatūru daudzas Rīgas izklaides vietas un uzskata vinila plates skaņu par kvalitatīvāko un cilvēka ausij vistīkamāko. Vienpadsmit kilogramu smagos atskaņotājus Technics SL-1200, kuriem uz plates griešanās ripu ir tiešs pievads no spēcīgā motora, kas nodrošina vajadzīgā griešanās ātruma sasniegšanu nepilnā sekundē, viņš dēvē pat par mūžīgiem, jo to ļoti smagās detaļas tikpat kā nedilst. Visātrāk dilstošais elements plašu atskaņotājos ir adata. Dīdžeju aparātiem ir noņemamas adatas. Katram dīdžejam, dodoties spēlēt uz klubu, vajadzētu būt līdzi savām.

Sākotnēji šie masīvie atskaņotāji tika paredzēti mūzikas baudīšanai mājas apstākļos, bet izturība ātri vien tos padarīja populārus dīdžeju vidū. Latvijā jauna Technics SL-1200 cena ir aptuveni četri simti latu, bet, piemēram, Hi End Collection veikalā Grēdu ielā 4a atrodami arī skaņuplašu atskaņotāju modeļi, kuri maksā tūkstoš un vairāk latu. Tiem, protams, ir ne tikai kvalitāte, bet arī ekskluzīvs dizains, un pārdevēji tos aizskar tikai ar cimdiem.

Nesen Briseles centrālajā dzelzceļa stacijā nelielā mobilo telefonu bodītē saskaitīju septiņus dažādus plašu atskaņotājus. Tie gan bija «no lētā gala» - ar adatām, kuras varbūt arī var nomainīt, bet, visticamāk, tādas sameklēt būs grūti vai pat neiespējami. Šādu atskaņotāju cena ir līdz simt latiem, un bieži tiem ir arī USB kontakts, caur kuru iespējams mūziku no plates pārvērst digitālā formātā. Šādi atskaņotāji arī nav domāti skaņuplašu baudītājiem, bet tiem, kuri ātri vēlas visas savas plates digitalizēt un noslēpt plauktā vai pat no tām šķirties. Stockmann Trakajās dienās tika piedāvāts firmas Ion plašu atskaņotājs ar USB kontaktu par 69 latiem. Šā vai tā, plašu skaņuplašu atskaņotājiem ir tendence atgriezties arī Latvijas mājokļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?