Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ēdienkartē pavasaris un hokejs

Skaisto pavasari Latvijā raksturo ne tikai pirmās nātres, skābenes, spināti un svaigās pieneņlapas (tās jāpaspēj ēdienā izmantot līdz ziedēšanai, jo vēlāk pienenes kļūs cietas un rūgtas), bet arī hokeja trakums.

Priecājoties par pavasari un kārtējā čempionāta sākumu, piedāvājam Radisson Blu Daugava šefpavāra Elvinga Priedola panētās škiņķa un siera standziņas - tās garšos pie alus un televizora. Šī ir viena no daudzajām uzkodu receptēm žurnāla Dienas Ēdieni jaunākajā numurā.

Abas pārējās ir tulkotājas Ineses Paklones receptes. Par spinātu zupu Inese saka: «Krievu balerīnu recepte - ļoti viegla, tomēr sātīga, it īpaši, ja pieber cieto sieru. Ja grib, spinātus var aizstāt ar jaunajām nātrītēm.»

Par Lionas salātiem - ja nav iespējams salasīt pieneņlapiņas,var izmantot rukolu. Rukola garšo tikpat rūgteni kā pieneņu lapas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lionas salāti

Vienai personai: 2 saujas jaunu pieneņlapu, 4 strēmeles vītinātas cūkas krūtiņas, šķēle formas baltmaizes, cieti vārīta ola. Mērcei: etiķa un olīveļļas emulsija - parasti 1 daļa etiķa un 3 daļas eļļas, 1 daiviņa ķiploka, pilna tējkarote angļu sinepju (oriģinālreceptē - Dižonas sinepes), sāls un svaigi malti melnie pipari.
1. Uz šķīvja uzliek pieneņlapas.
2. Pannā apcep cūkgaļas strēmeles, pēc tam - mazos kubiņos sagrieztu baltmaizi krutoniem. Gan gaļu, gan krutonus pārber pieneņlapām.
3. Noloba un sagriež olu, ieliek to salātos. Oriģinālajā receptē ir bez čaumalas vārīta ola, kas ir maigāka plūstošā dzeltenuma dēļ. Šo olu gatavo, pārsitot čaumalu kā cepšanai un saturu lēni ielaižot mierīgi verdošā nedaudz pasālītā ūdenī. Tad ar putu karoti izvārīto olu izņem un ieliek pieneņlapās.
4. Sagatavo mērci: saspiež ķiploka daiviņu, pielej baltvīna etiķi un olīveļļu, pieliek sinepes, sāli un piparus pēc garšas un ar dakšiņu sakuļ. Kā jau emulsija, mērce visai ātri sadalās sastāvdaļās, ja ilgāk pastāv. Tāpēc to vēlams sakult un uzliet tieši pirms pasniegšanas.

Panētās siera standziņas

Sastāvdaļas: mocarella (vai kāds cits labi kūstošs siers), Parmas (vai cita parasta) šķiņķa šķēles, milti un rīvmaize panēšanai, 1 ola
1. Mocarellas sieru sagriež mazā pirkstiņa platuma stienīšos.
2. Sieram aptin vītinātu prosciutto šķiņķi (var izmantot arī parastu šķēlēs sagrieztu šķiņķīti) un panē miltos, pēc tam olā un tad rīvmaizē. Vēlreiz iemērc olā un tad atkal rīvmaizē. Dubultais panējums nepieciešams, lai siers cepoties neplūst ārā.
3. Panētās siera - šķiņķa standziņas liek katlā uzkarsētā eļļā vārīties. Vāra, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna.

Spinātu piena zupa

3 personām vajag: 500 g spinātu, viens sīpols, puslitrs piena, trīs cieti vārītas olas, pētersīļu zaļumi, svaigi malti melnie pipari, pēc vēlēšanās - nedaudz svaigi sarīvēta cietā siera, piemēram, Parmas siera
1. Pārlasa, nomazgā un sagriež strēmelēs spinātus; sīki sakapā nolobītu sīpolu.
2. Spinātus un sīpolu vāra
5-6 minūtes nelielā daudzumā ūdens, tad pielej pienu un uzkarsē, bet neuzvāra.
3. Cieti vārītās olas noloba, sakapā un sajauc ar sakapātiem pētersīļiem un svaigi maltiem melnajiem pipariem.
4. Zupu salej bļodiņās, pieber olu un pētersīļu zaļumu maisījumu. Ja vēlas, var piebērt arī nedaudz svaigi rīvēta cietā siera.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?