Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Eiropas līderi sola palīdzēt Grieķijai

Eiropas finanšu tirgi ceturtdien pozitīvi reaģējuši uz trešdienas vakarā izplatīto kopīgo Vācijas un Francijas paziņojumu, ka finanšu problēmu nomocītajai Grieķijai ir jāpaliek Eiropas vienotās valūtas savienībā un jāturpina ievērot stingru fiskālo disciplīnu, lai saņemtu starptautisko aizdevēju apstiprināto palīdzību.

Tomēr izteikumi dažās eirozonas valstīs un kritiķu šaubas, ka Grieķija spēs tikt galā ar savām problēmām un agrāk vai vēlāk bankrotēs, raisījusi bažas, ka Atēnas varētu nesaņemt turpmāku palīdzību un tādējādi parādu krīze varētu pārmesties arī uz citām eirozonas valstīm.

Sola samazināt tēriņus

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī trešdienas vakarā izplatīja paziņojumu, ka eirozonas lielākās ekonomikas turpinās palīdzēt risināt Grieķijas finanšu problēmas, jo šī valsts ir «neatņemama eirozonas sastāvdaļa». Tādējādi tika noraidīti šonedēļ izskanējušie pieņēmumi, ka Grieķijai vajadzētu izstāties no eirozonas.

Berlīnes un Parīzes vienotais paziņojums tika izplatīts pēc tam, kad bija notikusi telefonkonference, kurā piedalījās A. Merkele, N. Sarkozī un Grieķijas premjerministrs George Papandreu. Sarunas laikā Vācijas un Francijas līderi aicinājuši grieķus veikt tālākus budžeta tēriņu samazinājumus, lai izpildītu vienošanās, ko Atēnas ir noslēgušas ar starptautiskajiem aizdevējiem.

G. Papandreu abus ietekmīgākos Eiropas politiķus iepazīstinājis ar Grieķijas valdības turpmākajiem plāniem, kas paredz valsts iestādēs strādājošo skaita samazināšanu un ekonomiskās reformas. Grieķijas valdības pārstāvis Elis Mosials sacīja, ka A. Merkele un N. Sarkozī pauduši gandarījumu par jaunajiem Atēnu izstrādātajiem taupības pasākumiem, no kuriem par nozīmīgāko uzskatāms jaunais īpašuma nodoklis, raksta The New York Times.

Budžeta konsolidācija un ekonomiskās reformas Grieķijai ir nepieciešamas, lai šomēnes saņemtu kārtējo daļu no pērn Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) piešķirtā 110 miljardu eiro (77 miljardi latu) vērtā aizdevuma. Ja Atēnas nesaņems tai nepieciešamos astoņus miljardus eiro (5,6 miljardi latu), tad Grieķijas kase oktobrī būs tukša.

Jāļauj bankrotēt

Prasību izpilde nepieciešama, lai Grieķija saņemtu otro palīdzības paketi 109 miljardu eiro (76,3 miljardi latu) apmērā, par ko 21. jūlijā vienojās Eiropas Savienība samitā. Vienošanās arī paredz palielināt tā saucamā Eiropas Finanšu stabilitātes fonda apmērus līdz 440 miljardiem eiro (308 miljardi latu) un piešķirt tam lielāku rīcības brīvību, lai varētu palīdzēt finanšu grūtībās nonākušajām valstīm.

EK un Eiropas Centrālā banka ir aicinājušas eirozonas dalībvalstis pēc iespējas ātrāk apstiprināt vienošanos, tomēr plāna realizāciju apdraud Somijas un Slovākijas nostāja.

Somi vēlas, lai Grieķija iemaksā nodrošinājumu par Helsinku daļu starptautiskajā aizdevumā, savukārt Slovākijā pret Grieķijas glābšanu iebilst valdošajā koalīcijā ietilpstošā partija Brīvība un solidaritāte, kura uzskata, ka Grieķijai ir jābankrotē un jāizstājas no eirozonas.

Tikmēr EK vadītājs Žozē Manuels Barrozo kārtējo reizi aicinājis izlaist vienotās eirozonas parādzīmes, kas tādām valstīm kā Grieķija un Portugāle palīdzētu lētāk aizņemties finanšu tirgos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?