Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ekoprodukti - vērtī gi, bet ne visiem pieejami

Ja gribam uzturā lietot ekoloģiski tīrus produktus, ir vērts pievērst uzmanību logotipiem uz produktu iepakojumu, jo, kā Diena izpētīja, kurš katrs ražotājs tādu iegūt nevar. Zaļs āboliņš pakavā un zaļa lapiņa tiešām apliecina, ka produkts ir ekoloģisks. Gan ekoproduktu izplatītāji un popularizētāji, gan šo Latvijas pārtikas tirgus daļu uzraugošo institūciju pārstāvji, gan arī uzturzinātnieki mudina iegādāties un ēst tieši ar minētajiem logotipiem marķētos ekoproduktus. Protams, arī produkti bez logotipiem var būt veselīgi un garšīgi, bet ne ekoloģiski.

Diena gan secināja, ka šādi produkti nav viegli pieejami katrā pārtikas veikalā. Turklāt šiem produktiem piemīt tendence pārsteigt ar cenu, kas lielākoties pārsniedz parasto jeb konvencionālo pārtikas produktu cenu. Piemēram, upeņu ievārījums (0,37 kg) ar Eiropas Savienības bioloģiskā produkta logotipu maksā 2,56 latus. Par šādu summu var iegādāties ievērojami lielāku parasta ievārījuma daudzumu. Turklāt nevienu vien ekoproduktu pircēju samulsina tas, ka uz dažu iepakojuma ieraugāmi divi logotipi - gan zaļa lapiņa, gan pakavā ietverts āboliņa lapas simbols, uz citu - tikai viens logotips, lapiņa.

Pārbaudes notiek regulāri

Uzņēmums drīkst marķēt produktu ar Eiropas Savienībā (ES) atzīto ekoprodukta logotipu un preču zīmi «Latvijas ekoprodukts» tikai tad, ja sertificēts kā bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmums, uzsver Sertificēšanas un testēšanas centra vecākā eksperte Santa Rīdere un piebilst, ka savukārt uz sertificēto uzņēmumu produkcijas ES logotipam noteikti jābūt.

«Preču zīme «Latvijas ekoprodukts» noder kā papildinājums ES logotipam. Ražotāju interesēs ir marķēt mazumtirdzniecībā piedāvātos produktus gan ar ES, gan Latvijas logotipu, jo tas nāk par labu pārdošanai,» secinājusi S. Rīdere. Sertificēšanas procedūru eksperte vērtē kā pietiekami stingru. Ceļš uz sertifikāta saņemšanu sākas ar pieteikuma iesniegšanu, un pēc tam uzņēmumu apmeklē sertificēšanas institūcijas inspektors un salīdzina, vai dokumentos minētais atbilst reālajai situācijai, izklāsta S. Rīdere. «Ražošanas uzņēmumiem sertifikātu piešķir uz gadu, pārstrādes uzņēmumiem - uz trim gadiem. Pēc tam atkal tiek veikta pārbaude, kurā tiek izvērtēts, vai sertifikātu pagarināt,» skaidro eksperte.

Uzturzinātnieks Zigurds Zariņš, kurš saviem pacientiem mēdz ieteikt ekoproduktus, uzskata, ka ražotājiem, kuru produkcija marķēta ar atbilstošajiem logotipiem, var uzticēties, ka viņu piedāvātie ražojumi patiešām ir ekoloģiski. «Protams, jebkurā nozarē ražotāju vidū var ieklīst kāda melnā avs, bet tas ir izņēmuma gadījums,» domā uzturzinātnieks.

Aicina būt uzmanīgiem

Lai piešķirtu nacionālo preču zīmi «Latvijas ekoprodukts», uzņēmumam jābūt sertificētam kā bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumam. Nesertificēti uzņēmumi savai produkcijai šo logo lietot nedrīkst, strikti apgalvo Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) pārstāve Mairita Blūma. Asociācijai ir arī tiesības aizliegt lietot preču zīmi «Latvijas ekoprodukts», ja ir šaubas par to, vai uzņēmums tiešām saimnieko bioloģiski. Šādi precedenti bijuši, kad apzīmējums «Latvijas ekoprodukts» lietots nepamatoti, bet tas novērsts. Patērētāji, kam rodas šaubas, vai piedāvātais produkts tiešām ir ekoloģisks, var ražotājam vai arī tirgotājam pieprasīt uzrādīt to apliecinošu sertifikātu.

Tāpat kā Santa Rīdere, arī Mairita Blūma uzskata, ka patērētāji pārtikas produktu marķējumam pievērš aizvien lielāku uzmanību, bet vairāk par produkta veselīgumu un logotipiem pircējus interesē cena. Pēdējos divos gados RIMI veikalos ekoloģiskie produkti kļūst aizvien pieprasītāki, jo daudz cilvēku grib dzīvot un ēst veselīgāk, bet cenai daudzi pievērš uzmanību, apstiprina RIMI pārstāve Dace Valnere. Maxima pārstāvis Ivars Andiņš uzsver, ka «kritiski pārvērtējam piegādātājus, lai mūsu ekoplauktos atrastos tikai oficiāli sertificēti ekoprodukti».

To, ka daudzos pārtikas veikalos ekoprodukti nav atrodami, M. Blūma skaidro šādi: «Nav problēmas piedāvāt ekoproduktus lielveikaliem, tirgotāju pārstāvji vērsušies mūsu asociācijā ar sadarbības piedāvājumu. Vaina slēpjas apstāklī, ka lauksaimnieki negrib sadarboties, bet lielveikali vēlas strādāt ar vienu piegādātāju, nevis 40.»

Priecē zāļu tējas

Visspēcīgākā Latvijas ekoproduktu nozare patlaban ir zāļu tējas, uzskata uzņēmuma Ekovirtuve izpilddirektore Mārīte Pedo, kura jau ilgus gadus darbojas ekoproduktu tirdzniecības biznesā. «Daudzi audzē ekograudus, bet maz ir bioloģiski sertificētu pārstrādes uzņēmumu. Arī gaļas, piena un piena produktu jomā varētu vēlēties plašāku piedāvājumu,» stāsta M. Pedo un, izklāstot savu pieredzi, norāda, ka bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāts uzskatāms par pamatotu apliecinājumu tam, ka audzēšanā tiek ievēroti bioloģiskās lauksaimniecības nosacījumi. Mārīte arī novērojusi, ka cilvēki aizvien vairāk interesējas par produktu izcelsmi, ražošanu un ekoloģiskumu apliecinošo dokumentāciju. Katru gadu pieaug arī ekoproduktu pircēju skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Svarīgi simboli

Bioloģiskās lauksaimniecības logotips, kas tiek lietots un atpazīts Eiropas Savienības valstīs, to vidū Latvijā. Logotips apliecina, ka produkta ražošanā ievērotas ES bioloģiskās lauksaimniecības regulu prasības.

Tiek lietots tikai Latvijā, un to piešķir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija. Apliecina, ka produkts ražots saimniecībā, kam piešķirts sertifikāts par atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības prasībām. Šo preču zīmi izmanto līdztekus ES logotipam.

Apliecina kvalitāti, augstāku par vidējo, norāda, ka produkts nesatur ģenētiski modificētus organismus un nav ražots no tiem, nesatur sintētiskās krāsvielas. Vismaz 75% no produkta ražošanā izmantotajām izejvielām iegūtas tajā ES teritorijā, kas minēta kā izcelsmes valsts vai reģions. Nenozīmē to, ka produkts būtu ekoprodukts!

Avots: Zemkopības ministrija

Bez ķīmijas

Bioloģiskā lauksaimniecība - saimniekošana, nelietojot ķīmiskos pesticīdus, minerālmēslus, dažādas indes nezāļu, kaitēkļu un sīkbūtņu iznīcināšanai.

Ekoprodukts - produkts, kas ražots, pamatojoties uz dabiskajiem augu, mājputnu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot ķīmiski ražotus minirālmēslus, pesticīdus, antibiotikas.

Bioloģiskās lauksaimniecības kontroles institūcijas Latvijā
Valsts SIA Sertifikācijas un testēšanas centrs
Biedrība Vides kvalitāte
Avots: nozari reglamentējošie normatīvie dokumenti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?