Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Eksperte: politisko partiju vajadzība pēc naudas vēl jāsamazina

Politiķu ilgstošās šķēpu laušanas rezultātā panāktās izmaiņas partiju finansēšanas un politiskās aģitācijas regulējumā devušas pirmos «taustāmos» rezultātus. Pēdējā Saeimas vēlēšanu kampaņa uzrāda vairākas pozitīvas tendences, tomēr ir vēl jāuzlabo regulējums, lai samazinātu naudas ietekmi politikā. Šāds secinājums rodas no sabiedriskās politikas centra Providus pētnieces Ivetas Kažokas stāstītā par jaunākā partiju izdevumu monitoringa rezultātiem.

10. Saeimas vēlēšanu kampaņa ir vēsturiska ar to, ka pirmo reizi tā visām partijām kopā ir izmaksājusi mazāk nekā pašvaldību vēlēšanu kampaņa, sarucis arī partiju izvietoto reklāmu apjoms un jau otro kampaņu pēc kārtas nav grandiozu tēriņu limita pārkāpumu. To otrdien Saeimas atbildīgās komisijas izbraukuma sēdē I. Kažoka deputātiem minēja kā pēdējās vēlēšanu kampaņas pozitīvās ziņas. Tomēr, analizējot dziļāk, redzams, ka viss nav tik gludi. Piemēram, partiju kopējie izdevumi sarukuši, jo notikusi izteikta partiju noslāņošanās pēc to maka biezuma. Tikai četriem politiskajiem spēkiem bija pietiekama rocība, lai pietuvotos iepriekšējās Saeimas laikā paaugstinātajiem partiju tēriņu griestiem: Par labu Latviju! (PLL) un Saskaņas centrs iztērēja 95% no likumā atļautā, Vienotība - 82%, bet Zaļo un Zemnieku savienība - 73%, pārējās partijas nav varējušas sasniegt pat 15%. I. Kažoka vērš uzmanību, ka limits attiecas tikai uz tēriņiem politiskajām reklāmām, pasta pakalpojumiem un labdarības pasākumiem, citās pozīcijās partijas var tērēties uz nebēdu. Providus dati liecina, ka atsevišķi politiskie spēki tā arī darījuši, un izteikti lieli izdevumi par tēriņu griestos neiekļautajām pozīcijām bija PLL un Vienotībai - attiecīgi 1,03 miljoni un 0,96 miljoni latu (partiju tēriņu limits bija 571 tūkstotis latu).

I. Kažoka norāda, ka partijām joprojām ir liela vajadzība pēc naudas. Partijas ziedojumos pērn savākušas lielāko summu kopš 2002. gada, kad vēl nebija tēriņu griestu, tomēr lauvas tiesu no tā veido lielo ziedotāju devums. Lai mazinātu partiju atkarību no lielajiem ziedotājiem, ieviests valsts finansējums partijām. Jaunajam finansēšanas mehānismam jāstājas spēkā nākamgad, bet, ja tas būs tāds kā pašlaik, tas nebūs efektīvs, jo būtiski nemainīs partiju ienākumu struktūru. Tāpēc Providus direktore Vita Anda Tērauda ieteica veikt vairākus priekšdarbus. Pirmkārt, būtu jāsakārto tēriņu griestu jautājums - vai nu tie jāpazemina, vai arī tajos jāiekļauj būtiskas izdevumu pozīcijas, kuru tur pašlaik nav.

Otrkārt, jāsamazina summa, ko partijai var ziedot viena persona, jo pašreizējie 18 tūkstoši latu ir «mežonīgi liela summa». Tāpat esot jāapsver iespēja noteikt kā papildu kritēriju valsts finansējuma saņemšanai ziedojumus no mazajiem ziedotājiem.

Deputāti un eksperti norādīja vēl vairākus problēmu mezglus. Piemēram, Edgars Zalāns (PLL) akcentēja administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu kampaņās, ko būtu jāmēģina izskaust. Savukārt Rasma Kārkliņa (Vienotība) norādīja uz ilgo tiesvedību par partiju pārkāpumiem, piemēram, jau gadiem nav beigusies Tautas partijas un LPP/LC tiesāšanās saistībā ar 2006. gada vēlēšanu kampaņas pārtēriņu. Šeit risinājums būtu tiesvedības paātrināšana vai arī tās instanču skaita samazināšana.

Pret tiesvedības paātrināšanu ir Tieslietu ministrija (TM), taču instanču skaita samazinājums gan esot diskutējams jautājums, atzina klātesošā TM Konstitucionālo tiesību nodaļas vadītāja Inta Garā. Virkni ierosinājumu, kā uzlabot partiju finansēšanas sistēmu, izstrādājis arī Providus - no partijām mazāk sāpīgiem līdz pat tik sāpīgiem kā partiju reklamēšanās iespēju ierobežoša- na.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?