Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Elektriskā ķēde un milzu eksperiments

Inga Melberga

Fizika ir interesanta, ja izprot tās likumsakarības. Kā gan citādi to izdarīt, ja ne mācoties un eksperimentējot?! Mācību portāls FIZMIX.LV, popularizējot fiziku jauniešu vidū, nolēmis Valsts svētku priekšvakarā uzdāvināt Latvijai jaunu Ginesa rekordu, 17. novembrī plkst. 17.00 Arēnā Rīga cenšoties pārspēt rekordu Garākā elektriskā ķēde, kuru veido cilvēki. Kārlis Kravis, FIZMIX.LV projekta vadītājs, stāsta: «Savā fizikas mācību portālā regulāri domājam dažādus veidus, kā popularizēt fiziku jauniešu vidū. Zinām, ka Ginesa rekordi vienmēr nostrādā, turklāt Latvijā sen nekas tāds nav ticis darīts, un valsts svētku priekšvakarā rekorda uzstādīšana būtu īsti laikā.»

K. Kravis skaidro, ka garākās elektriskās ķēdes, kas sastāv no cilvēkiem, pamatā ir fizikas eksperiments. Eksperimentā tiek izmantots elektriskais kociņš, kurā ir baterija, kas nodrošina vajadzīgo strāvas jaudu, lai darbinātu diodes un lampiņu. Abos kociņa galos ir folijas lente, kas ir kā vada gali. Kad cilvēks abus galus satver, viņš noslēdz elektrisko ķēdi, iedegas lampiņas un ir dzirdama skaņa. Cilvēks kļūst par slēdzi, kas ļauj lampiņām ieslēgties, bet pats vada ļoti mazu strāvu, kas nav kaitīga veselībai.

Šobrīd spēkā esošais Ginesa rekords par garāko elektrisko ķēdi, kas sastāv no cilvēkiem, tika uzstādīts 2013. gada oktobrī ASV. Lai Latvija iepriekšējo rekordu pārspētu, rokās jāsadodas un vienota ķēde, kurā pa vidu tiek turēts arī elektriskais kociņš, jāizveido vismaz 1300 cilvēkiem. Patlaban pieteikušies teju 1000 jauniešu no visas Latvijas - dažādām Rīgas skolām, no Zilupes, Jelgavas, Alūksnes u. c. FIZMIX Ginesa rekordam joprojām ir iespējams pieteikties - vietnē www.fizmix.lv. Pēc pieteikšanās katrs dalībnieks uz savu norādīto e-pasta adresi saņems personalizētu rekorda dalībnieka karti, kas kalpos kā ieejas biļete pasākumā - tā jāizdrukā un jāņem līdzi. Pēc ķēdes izveidošanas dalībnieki turpat Arēnā Rīga bez maksas varēs vērot basketbola spēli starp VEF Rīga un Maskavas CSKA, kā arī saņems medaļu, kas apliecinās viņu dalību Ginesa rekorda uzstādīšanā. Bet vakara turpinājumā būs lieliska iespēja apskatīt gaismas festivāla Staro Rīga objektus.

«Skolēniem nepatīk fizikas formulas un likumu iekalšana, bet patīk eksperimenti, patīk redzēt, kā notiek lietas, par kuru iespējamību viņi nemaz nav iedomājušies. Eksperimentēšana ir aizraujoša, un tad arī pati fizika kopumā uzreiz liekas interesantāka. Visi zina, ka cilvēks vada elektrību, un šis fakts parasti tiek saistīts ar bīstamām situācijām, kad pieskaramies, kur nevajag, un strāva plūst caur mums, nodarot kaitējumu. Taču nelielu elektriskās strāvas daudzumu pats cilvēks vada vienmēr, un tas viņam nekaitē. To pierādīsim šajā FIZMIX eksperimentā,» uzsver K. Kravis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?