Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Elektroapgādē svarīga ir pareiza plānošana

Ik gadu AS Sadales tīkls elektroapgādes sistēmas modernizācijā iegulda vairāk nekā 100 miljonu eiro, nodrošinot stabilāku un drošāku elektroenerģijas piegādi gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem.

Lai koki netraucē

«Ja skatāmies Eiropas karti, Latvija ir viena no mežiem bagātākajām valstīm Eiropā, kas ir patīkami no cilvēciskā skatu punkta. Tomēr tam visam ir medaļas otra puse, jo mums kā elektroapgādes uzņēmumam jābūvē elektropārvades līnijas cauri šiem mežiem, un tas ir galvenais faktors, kas ietekmē klientu elektroapgādi un apgrūtina elektrotīkla uzturēšanas darbus. Visbiežāk elektrotīkla bojājumi rodas nelabvēlīgu laika apstākļu ietekmē, kad vēja nesti koku zari ieķeras elektrolīnijās vai tajās tiek iegāzti koki. Šādos gadījumos iedzīvotāji izjūt sprieguma svārstības, jo notiek pārslēgumi no bojātajām līnijām uz darba režīmā esošajām. Latvijā ir gandrīz 67 000 km gaisvadu elektrolīniju, un no šādiem elektrotīkla bojājumiem mēs nevaram izvairīties,» atzīst AS Sadales tīkls kapitālieguldījumu direktors Gatis Jukāms, gan piebilstot, ka šī problēma pakāpeniski tiek risināta, gaisvadu līnijas ierokot zemē, kā arī attīrot elektropārvades līniju trases no kokiem, tādējādi mazinot dabas ietekmi uz elektroapgādes sistēmu. «Katru gadu elektroapgādes sistēmas modernizācijas programmas ietvaros visā Latvijas teritorijā mēs aizstājam vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnijas ar zemē ieraktiem kabeļiem kopumā 200 kilometru garumā, tādējādi mazinot elektroapgādes traucējumu vai atslēgumu riskus klientiem,» viņš stāsta.

Saskaņo darbus

AS Sadales tīkls speciālisti regulāri tiekas ar visu pašvaldību pārstāvjiem, lai informētu par iecerētajiem elektrotīkla modernizācijas darbiem un apzinātu konkrēto pašvaldību, to iedzīvotāju un uzņēmēju vajadzības elektroapgādes jomā. «Arī ar Valmieras pilsētas domi, līdzīgi kā ar citām pašvaldībām, mums ir ilggadēja veiksmīga sadarbība šajā jomā. Valmierā un tās apkārtnē iepriekšējos gados AS Sadales tīkls ir veicis virkni modernizācijas projektu, tādējādi būtiski uzlabojot energoapgādi šajā reģionā. Patlaban 85% jeb 240 km pilsētā esošo elektroapgādes sistēmu - gan vidējo spriegumu, gan 0,4 kV spriegumu - nodrošina zemē ieraktie elektrības kabeļi un vairs tikai atsevišķās pilsētas daļās ir saglabājušās gaisvadu līnijas - 40 km, kas laika gaitā arī tiks nomainītas ar kabeļiem,» stāsta G. Jukāms. Sadarbības ietvaros notiek regulāras speciālistu tikšanās, lai savstarpēji apmainītos ar informāciju par plānotajiem rekonstrukcijas darbiem tuvāko trīs gadu griezumā, lai tos saskaņotu un īstenotu vienlaicīgi. «Tādējādi ne tikai tiek izslēgts risks divas reizes veikt rekonstrukcijas darbus kādā objektā, bet arī samazinās darbu izmaksas, kas ir būtiski gan pašvaldībai, gan arī mums kā sadales sistēmas operatoram,» akcentē G. Jukāms.

Viņš norāda, ka elektroapgādes sistēmas modernizācijas procesā svarīga ir ne tikai veiksmīga sadarbība starp AS Sadales tīkls un konkrēto pašvaldību. «Ja paskatāmies elektrotīklu kartē, redzam, ka bieži vien elektrotīkla uzlabošanas projekti pārsniedz pašvaldību administratīvās robežas. Tāpēc šādos gadījumos ir būtiski, ka kaimiņu pašvaldības spētu savstarpēji vienoties par nepieciešamo sadarbību, lai attiecīgais projekts tiktu veiksmīgi realizēts,» uzsver AS Sadales tīkls pārstāvis.

Elektrojauda uzņēmumiem

Tikpat nozīmīgi AS Sadales tīkls sadarbības partneri ir lielie rūpniecības nozares uzņēmumi, kuri ir energoietilpīgi un patērē ievērojamu elektroenerģijas apjomu, turklāt tiem ir ļoti būtiska stabila un pastāvīga elektroapgāde, lai neradītu pārtraukumus ražošanas procesā, skaidro AS Sadales tīkls pārstāvis.

«Viens no šādiem lieliem klientiem ne tikai Valmieras, bet arī visas Latvijas mērogā ir a/s Valmieras stikla šķiedra. Šādiem energoietilpīgiem uzņēmumiem mēs meklējam un rodam iespējas, kā maksimāli samazināt elektroapgādes pārtraukumu iespējamību. Tāpat tiek veidoti arī atsevišķi pieslēgumi šādiem patērētājiem, lai nodrošinātu pastāvīgu viņiem nepieciešamo elektrotīkla jaudu,» skaidro G. Jukāms, piebilstot, ka rezultātā elektroapgādes kvalitātes uzlabošanos izjūt arī pārējie šo uzņēmumu tuvumā esošie AS Sadales tīkls klienti.

Runājot par elektroapgādes sistēmas modernizācijas programmu un enerģijas efektīvu izmantošanu, G. Jukāms arī atgādina uzņēmējiem nepieciešamību maksimāli precīzi aprēķināt nepieciešamo elektroenerģijas jaudu apjomu, ko plānots izmantot. «Svarīgi ir pieteikt tik lielu jaudas apjomu, cik arī paredzēts reāli patērēt, jo tas ne tikai atvieglo mūsu darbu, nodrošinot stabilu elektroapgādi nepieciešamajā apjomā katram klientam, bet arī dod iespēju uzņēmējiem mazāk maksāt par sadales sistēmas pakalpojumiem un atgūt pieslēguma izbūvē ieguldītos līdzekļus. Diemžēl vēl no padomju laikiem ir saglabājusies tendence, ka ražošanas uzņēmumi pieprasa elektrotīkla pieslēguma jaudu ar rezervi - ja nu kādreiz rodas vajadzība. Bet, ja klients šo jaudas apjomu neizmanto efektīvi, tad samazinātu sadales pakalpojumu tarifu komponenti viņš saņemt nevar,» norāda G. Jukāms.

Samazinātu sadales pakalpojumu tarifu komponenti klients var saņemt tad, ja 24 stundu režīmā viņš patērē vismaz 20% no pieprasītās jaudas. Tādējādi efektīvās jaudas izmantošanas nosacījumi ļauj piecu gadu laikā klientam faktiski atgūt pieslēguma ierīkošanas maksu, skaidro AS Sadales tīkls pārstāvis. «Ja šobrīd jūtat, ka pieteiktās jaudas apjoms pārsniedz reālo nepieciešamību, ir iespēja un jēga šo jaudu samazināt. Un tieši tāpat ir arī gadījumos, ja ekonomikas situācijas uzlabošanās laikā uzņēmumu ražošanas jaudas palielināsies - kā jau minēju, arī par pieslēguma jaudas palielināšanu samaksātos līdzekļus dažu gadu laikā lietotāji var atgūt, jo to paredz efektīvās jaudas izmantošanas nosacījumi,» stāsta G. Jukāms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Plānotais Valmierā

Valmieras pilsētā 2016. gadā AS Sadales tīkls plāno realizēt sešus elektrotīkla uzlabošanas projektus, investīcijās ieguldot 1,3 miljonus eiro.

2017. gadā Valmieras iedzīvotāju un uzņēmumu elektroapgādes drošuma un kvalitātes paaugstināšanai tiks realizēti divi projekti, darbos ieguldot 96 000 eiro.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?