Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Elektroniskie rēķini un mīti

Tiešā debeta jeb automātiskās rēķinu apmaksas (ARA) pakalpojums Latvijā pastāvēja jau 1995. gadā - kā atsevišķu banku risinājumi, kas izveidoti sadarbībā ar dažiem uzņēmumiem. Visaptverošu ARA pakalpojuma sistēmu Latvijā 2000. gadā sadarbībā ar lielākajām bankām ieviesa _OpusCapita (_tolaik - Nacionālais maksājumu centrs).

Pirmais lielais ARA sistēmas lietotājs bija Latvijas Mobilais telefons, taču drīz pievienojās arī citi pakalpojumu sniedzēji. Patlaban OpusCapita ARA sistēma aptver deviņas lielākās Latvijas bankas un 93 uzņēmumus. Izmantojot ARA, rēķinus apmaksā vairāki simti tūkstošu banku klientu.

Līdz ar eiro ieviešanu Latvijas norēķinu sistēmām no 2015. gada jāatbilst Single Euro Payment Area (SEPA) noteikumiem, un tie stingri definē arī maksājumu veikšanu, kas ietver arī tiešā debeta maksājumus, kurus Latvijā pazīst kā ARA. Gatavošanās pārejai uz SEPA pēc Latvijas Bankas iniciatīvas tika sākta jau pirms vairāk nekā trim gadiem. Tieši tad vairākas mūsu valsts bankas Latvijas Komercbanku asociācijas ietvaros pieņēma lēmumu nepielāgot ARA sistēmu SEPA prasībām. Galvenie iemesli - sagaidāmās lielās izmaksas un dažas būtiskas neērtības, kas bankām varētu rasties. Tobrīd OpusCapita tika aicināta izstrādāt citu pakalpojumu, kas varētu aizstāt ARA.

OpusCapita izstrādāja t. s. elektroniska rēķina regulāras apmaksas (ERRA) pakalpojumu. Tā pamatā ir e-rēķina nosūtīšana uz banku, kuru tad banka ar klienta atļauju var apmaksāt. Protams, bankas klientam ir iespēja rēķinu aplūkot, noteikt maksājuma laiku un summas ierobežojumus un arī pat apturēt maksājumu, lai veiktu to manuāli. Patlaban ERRA sistēmai pievienoties izlēmušas sešas bankas. Jāpiebilst, ka Swedbank ir izstrādājusi un ievieš savu ARA aizvietojošu risinājumu. Galvenā atšķirība ir tā, ka ERRA sistēmā uzņēmums var iesūtīt rēķina informāciju teju jebkādā formātā, bet Swedbank vēlas saņemt rēķinus tikai tās noteiktā faila formātā. Līdz ar to uzņēmumiem vai nu jāpielāgo savas IT sistēmas, vai arī jāizmanto ārpakalpojuma sniedzējs, kas apstrādā tā rēķinu informācijas failus atbilstoši bankas prasībām. Pēc manām domām, jebkurā gadījumā tie ir papildu izdevumi.

Saistībā ar jaunajiem pakalpojumiem Latvijā sākuši izplatīties divi mīti. Pirmkārt, pat medijos jau manītas runas par «SEPA atbilstošu e-rēķinu formātu». Šeit jāpaskaidro, ka SEPA noteikumi attiecas uz maksājumiem. Protams, rēķini ir saistīti ar maksājumiem, un bankām patiktu, ka elektroniskie rēķini ir formātā, no kura vieglāk veidot maksājuma uzdevumus. Tomēr jāzina, ka tāda SEPA e-rēķinu formāta nav, jo tā nav SEPA joma. Otrkārt, dzirdamas runas, ka, piemēram, rēķins PDF formātā nemaz nav elektronisks rēķins. Latvijā e-rēķinu lietošana ir noteikta Pievienotās vērtības nodokļa likumā, un tur nav atrunāti nekādi īpaši e-rēķina formāti. Skaidrs, ka rēķins PDF formātā automātiski nav tik viegli apstrādājams kā rēķins, piemēram, XML formātā, bet tas pagaidām nevar būt par pamatu iedalījumam, kas ir un kas nav elektronisks rēķins. Jāatgādina, ka 2014. gada aprīlī Eiropas Savienība pieņēma direktīvu par e-rēķinu lietošanu publiskajos iepirkumos. Direktīva ES dalībvalstīs ir ieviešama trīs gadu laikā, un tā arī var būt pirmā reize, kad e-rēķinu formāts tiks definēts Latvijas likumdošanā.

*A/s OpusCapita izpilddirektors un valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?