Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

ES gatava vērsties pret Šveici

Plašu rezonansi Eiropā izpelnījies Šveices iedzīvotāju lēmums referendumā atbalstīt labējo populistu ierosinājumu ierobežot imigrāciju. Balsojuma iznākumu slavē eiroskeptiķi, bet Brisele brīdina, ka tas ietekmēs Eiropas Savienības (ES) un Šveices attiecības.

Bailes par identitāti

Svētdien notikušajā referendumā 50,3% nobalsojušo atbalstīja pret iebraucējiem noskaņotās Tautas partijas (SVP) ierosinājumu atjaunot imigrantu kvotas, kas attiektos arī uz ES dalībvalstu pilsoņiem un tādējādi būtu pretrunā ar Bernes un Briseles pirms 12 gadiem noslēgto vienošanos par darbaspēka pārvietošanās brīvību.

SVP, kas ir lielākā partija parlamentā un iekļaujas federālajā valdībā, vēlas, lai Šveice nosaka, cik daudz ārvalstu strādnieku ik gadu var ierasties valstī. Partija arī uzstāj, ka uzņēmumiem, pieņemot jaunus darbiniekus, priekšroka ir jādod vietējiem. Tāpat SVP grib ierobežot imigrantu tiesības uz sociālajiem pabalstiem, raksta portāls Swissinfo.ch.

Pēdējos gados Šveices iedzīvotāju skaits ik gadu pieaudzis par aptuveni 77 tūkstošiem, pateicoties galvenokārt imigrācijai, pārsvarā no ES dalībvalstīm. No valsts 8,1 miljona iedzīvotājiem 1,9 miljoni ir imigranti. «Straujais iedzīvotāju skaita pieaugums radījis bažas par sociālajām izmaiņām, un vietējiem bija sajūta, ka Šveice zaudē savu identitāti,» spriež Cīrihes Universitātes pasniedzējs Mihaels Hermans, kurš uzskata, ka referendums bija protesta balsojums.

Pirms referenduma iniciatīvas atbalstītāji argumentēja, ka Šveice nākotnē nespēs tikt galā ar pašreizējiem imigrantu pieplūduma tempiem, kas radītu milzu slogu valsts labklājības sistēmai, dzīvojamajam fondam un satiksmes infrastruktūrai.

SVP līderi ir sajūsmā par referenduma iznākumu. «Šveicieši ir pateikuši, ka Šveice ir mūsu,» partijas viceprezidents Kristofs Blohers sacīja intervijā laikrakstam 20 Minuten.

Pret SVP iniciatīvu bija pārējās valdības partijas un valsts lielākie uzņēmumi, kas nodarbina tūkstošiem ārzemnieku. Idejas pretinieki uzskata, ka viesstrādnieku kvotas bremzēs ekonomisko izaugsmi, un baidās, ka Šveices uzņēmumi varētu zaudēt pieeju ES vienotajam tirgum.

Tomēr federālā valdība nepretojas vēlētāju gribai un ir gatava sagatavot priekšlikumus, kā prasītos imigrācijas ierobežojumus ieviest dzīvē. Valdība arī gatavojas runāt ar ES, lai pārskatītu 2002. gadā parakstīto līgumu par darbaspēka pārvietošanās brīvību. Šo darbu veikšanai valdībai ir doti trīs gadi.

Šveiciešu prāta skaidrība

Briselē un daudzu ES dalībvalstu galvaspilsētās šveiciešu lēmums sagaidīts ar sarauktām pierēm.

Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka Šveices iecere ir pretrunā ar līgumu, kas atļauj ES pilsoņiem brīvi pārvietoties, apmesties uz dzīvi un meklēt darbu Šveicē. «ES pārbaudīs, kāda ietekme šai iniciatīvai varētu būt uz ES un Šveices attiecībām kopumā. Šajā kontekstā tiks ņemta vērā arī Šveices valdības nostāja,» teikts EK paziņojumā.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss uzskata, ka šveiciešu lēmums ir «satraucošs». «Manuprāt, tās ir sliktas ziņas gan Eiropai, gan Šveicei, jo Šveice tiks sodīta,» paziņoja L. Fabiuss. «Mēs [ES] pārskatīsim savas attiecības ar Šveici.»

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible izteicis nožēlu par Šveices referenduma iznākumu. «Tas radīs daudz nepatikšanu Šveicei,» viņu citē portāls EUobserver.

Viens no Vācijas ietekmīgākajiem laikrakstiem Sᅢᄐddeutsche Zeitung raksta, ka šveiciešu lēmumam var būt sprādzienbīstamas sekas Briselē un citās ES galvaspilsētās. Arī britu avīze The Financial Times ir pārliecināta, ka Šveices referenduma iznākumam būs atskaņas visā Eiropā: «To izmantos eiroskeptiķi, kuri aicina ierobežot imigrāciju un vēlas atgūt varu no Briseles.»

Viens no pazīstamākajiem eiroskeptiķiem - Lielbritānijas Neatkarības partijas vadītājs Naidžels Farādžs - uzskata, ka šveicieši ir sacēlušies pret Briseles birokrātu «huligānismu». «Tie ir brīnišķīgi jaunumi nacionālās suverenitātes un brīvības mīļotājiem visā Eiropā,» paziņoja Eiroparlamenta deputāts N. Farādžs.

Par Šveices referenduma rezultātiem sajūsmā ir arī Francijas galēji labējā partija Nacionālā fronte, kas slavēja «Šveices tautas prāta skaidrību» un aicināja arī frančus rīkoties līdzīgi un apturēt «masu imigrāciju».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?