Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

ES principiāli vienojusies par Irānas naftas embargo

Sekojot ASV piemēram, arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir vienojušās noteikt jaunas sankcijas pret Irānu, aizliedzot tur iegūtās naftas importu. Vašingtona paudusi gandarījumu par šo soli, jo ciešāki ekonomiskie ierobežojumi novērsīšot nepieciešamību izmantot militāros līdzekļus, lai piespiestu Teherānu iesaldēt savu kodolprogrammu, kas, pēc rietumvalstu domām, ir paredzēta militāriem mērķiem.

Irāna neizrāda bažas par iespējamo ES naftas embargo un apgalvo, ka bez problēmām varēšot atrast alternatīvus noieta tirgus savai galvenajai eksporta precei. Tomēr jau nesen ieviestās ASV sankcijas ir padziļinājušas Irānas ekonomiskās problēmas.

Daži vēl jāpārliecina

«30. janvārī notiks ES ārlietu ministru tikšanās, un es ceru, ka tiks pieņemts lēmums par Irānas naftas un degvielas embargo,» trešdien vēlu vakarā paziņoja Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē. «Mums ir jāpārliecina daži Eiropas partneri, kuri iepērk Irānas naftu. Mums viņiem ir jāpiedāvā alternatīvi risinājumi.» Lielākās bažas par Irānas naftas embargo esot paudušas Grieķija, Spānija un Itālija, kuru kopējā naftas importa apjomā lielu daļu aizņem Irānas nafta. Embargo dēļ naftas cenas pasaulē var strauji palielināties, bet tas noteikti ietekmētu šo valstu ekonomiku, kuru nospiež parādu nasta.

Vārdā nenosaukts diplomāts britu laikrakstam The Guardian sacīja, ka līdz ārlietu ministru sanāksmei esot nepieciešams vienoties, kādi izņēmumi tiks pieļauti, lai neciestu pašreizējie kontrakti par Irānas naftas iegādi. Viens no kompromisiem esot pakāpeniska sankciju ieviešana. Šajā gadījumā neciestu agrāk noslēgti līgumi. Piemēram, Itālija Irānai par naftu ir samaksājusi avansā. «Ja ES tagad pārtrauktu naftas importu, viņi zaudētu daudz naudas,» vārdā neminēts franču diplomāts sacījis izdevumam The New York Times.

Tomēr esot skaidrs, ka, pat vienojoties par jaunajām sankcijām līdz janvāra beigām, to ieviešana dzīvē var prasīt vairākus mēnešus.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija paziņoja, ka ES virzība pretī Irānas naftas embargo ir «regulāru konsultāciju starp ASV un ES dalībvalstīm rezultāts». «Šāda rīcība ekonomiski savelk cilpu ap Irānu,» paziņoja ASV Valsts departaments. «Tie ir soļi, kādus mēs vēlētos redzēt ne tikai no mūsu sabiedrotajiem Eiropā, bet arī no valstīm visā pasaulē.»

Teherāna blefojot

Irāna Eiropai piegādā 18% no visas eksportētās naftas. Irānas Nacionālā naftas kompānija apgalvo, ka iespējamais ES embargo nesagādāšot galvassāpes, jo eiropiešu nenopirkto naftu iegādāšoties citi. Bet, lai notirgotu šo naftu, Teherānai vajadzēs piedāvāt atlaides.

ES un ASV lēmumu par jaunām sankcijām pieņēmušas, neklausoties Teherānas draudos, ka tādā gadījumā tā bloķēs Hormuza šaurumu, caur kuru pie patērētājiem nonāk 20% no pasaules naftas. Rietumnieki uzskata, ka tas ir tikai blefs, jo Hormuza blokādes gadījumā ciestu pati Irāna, kas pa stratēģiski svarīgo ūdensvadu eksportē divus miljonus barelu dienā.

Blokādes gadījumā tiktu kavēts arī naftas un dabasgāzes eksports no citām Persijas līča valstīm. Tas savukārt ievērojami palielinātu naftas cenu globālā mērogā. «Hormuza šauruma slēgšana nozīmētu karadarbību pret pārējo pasauli,» uzskata bijušais augsta ranga vadītājs Saūda Arābijas valsts naftas kompānijā Saudi Aramco Sadads Ibrāhīms el Huseins. «Jūs nevarat spēlēties ar globālo ekonomiku un pieņemt, ka neviens uz to nereaģēs.»

Šonedēļ strauji samazinājusies Irānas nacionālās valūtas riāla vērtība pret dolāru. Tāpēc nacionālā banka bijusi spiesta mākslīgi noteikt riāla kursu pret dolāru. Ekonomisti uzskata, ka riāla problēmas saistītas ar pagājušajā nedēļā ieviestajām ASV sankcijām pret Irānu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?