Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

ES un ASV ievieš sankcijas pret krievu politiķiem

Rietumi ieviesuši sankcijas pret Krieviju, atbildot uz Maskavas militāro iebrukumu Krimā un tur notikušo referendumu par pievienošanos Krievijai. Eiropas Savienība (ES) pirmdien vienojās par sankcijām pret vairāk nekā 20 Krievijas un Ukrainas pilsoņiem, bet Savienotās Valstis vērsušās pret 11 krievu un ukraiņu amatpersonām.

Kiseļovu neaiztiks

ES dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien Briselē vienojās aizliegt ieceļošanu ES teritorijā un iesaldēt banku kontus 21 Krievijas un Ukrainas pilsonim, jo viņu lēmumu dēļ notika Krievijas militārais iebrukums Krimā un tika sarīkots starptautiski neatzītais referendums par Ukrainai piederošās pussalas pievienošanos Krievijai.

Paredzams, ka sankcijas stāsies spēkā otrdienas rītā, kad ES oficiālajā izdevumā Official Journal tiks publicēti sankcijām pakļauto personu vārdi. Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers sacīja, ka sarakstā iekļauti astoņi Krimas politiķi, 10 krievu politiķi un trīs augsta ranga Krievijas militārpersonas, tostarp Melnās jūras flotes komandieris Aleksandrs Vitko, vēsta EUobserver.

Savukārt Radio Brīvā Eiropa vēsta, ka ietekmīgākā Krievijas amatpersona, kas iekļauta ES sankciju sarakstā, ir Valsts domes deputāts un prokremliskās partijas Taisnīgā Krievija vadītājs Dmitrijs Mironovs. Radio Brīvā Eiropa arī informēja, ka Somija ir bloķējusi Kremlim pietuvinātā skandalozā žurnālista Dmitrija Kiseļova iekļaušanu sarakstā.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs sociālajā tīklā Twitter paziņoja, ka par plašākām sankcijām pret Krieviju tikšot lemts ES dalībvalstu līderu samitā, kas notiks ceturtdien un piektdien.

Skar Kremļa dūžus

ASV prezidents Baraks Obama vakar izsludināja sankcijas pret personām, kuras «pārkāpa Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti». Starp cilvēkiem, kam neizsniegs ASV vīzu un iesaldēs aktīvus, iekļauti Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins, Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgs un par galveno Kremļa ideologu uzskatītais Vladislavs Surkovs un V. Putina padomnieks Sergejs Glazevs.

Sankcijas skars arī bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, kurš slēpjas Krievijā, un Krimas separātistu līderus Sergeju Aksjonovu un Vladimiru Konstantinovu.

B. Obama paziņoja, ka joprojām esot visas iespējas Ukrainas krīzi atrisināt diplomātiskā ceļā, tomēr ASV esot gatavas ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju. Viņš arī atgādināja, ka NATO ir «noteikta apņemšanās» kolektīvi aizsargāt alianses biedrus.

Putins teiks runu

Krimas parlaments pirmdien nobalsoja par teritorijas neatkarību no Ukrainas un izteica lūgumu par pussalas iekļaušanu Krievijas sastāvā. Tas balstīts uz svētdien notikušo referendumu, kurā 97% nobalsojušo esot atbalstījuši Krimas atdalīšanos no Ukrainas. Gan ES, gan ASV referendumu uzskata par nelikumīgu.

Krievijas politiķi izteikušies, ka jautājums par Krimas iekļaušanu tikšot izskatīts «vistuvākajā laikā». Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien uzstāsies ar runu Krievijas parlamentā - Federālajā sapulcē -, kas šodien varētu balsot par Krimas valdības lūgumu iekļaut pussalu Krievijas sastāvā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?