Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Fenhelis ir visgaršīgākais anīsveida radījums pasaulē

Man riebjas lakricas konfektes, un daiļais zvaigžņu anīss jau kuro gadu noput aizmirstībā. Bet, lai cik dīvaini būtu, man ļoti garšo fenhelis, kam tā pati anīsa piegarša vien ir. Protams, tā ir nesalīdzinoši maigāka.

Fenhelis ir universāls augs, jo faktiski neizmantojamas ir tikai saknes. Bet šoreiz par to daļu, kas tīri tehniski būtu saucama par stublāju paresninājumiem, jo saknenis tas nav un arī gluži sīpols ne, lai gan struktūra ir gaužām līdzīga. Itāļu jeb Florences fenhelis ir klasisks Vidusjūras reģiona iedzimtais.

Kad vēl fenheli nebiju iepazinusi, izlasīju, ka vispirms bumbulis jānopērk un tad jāizlemj, ko ar to darīt. Teorija ir šāda: jo lielāks bumbulis, jo šķiedraināks, tāpēc vairāk prasās pēc sautēšanas un vārīšanas, nevis ēšanas svaigā veidā. Uz lielveikalā pirktajiem, nevis pašaudzētajiem šo teoriju var droši attiecināt. Esmu gan iemanījusies, ka, tiekot vaļā no ārējās kārtas, pat lielāki bumbuļi izmantojami svaigi. Tomēr vienmēr drošības pēc pirms šķēlēšanas salātos tie jānogaršo.

Tieši tā es svaigos fenheļus mēdzu izmantot - iegriezt salātos. Kaut arī dienvidnieki, man tie vairāk asociējas ar rudens/ziemas sezonu un nav iedomājami ar balzametiķi, tikai un vienīgi ar ābolu etiķi. Tā kā beznosacījumu mīlestībā pret šo bumbuli neesmu atzinusies, es to nemēdzu ēst vienu pašu.

Parasti tas nāk kombinācijā ar burkānu, seleriju vai pikantākām salātlapām un kāpostiem. Ļoti labi sader ar redīsiem un gurķiem. Lai gan pietiek vien ar smalku sašķērēšanu, es sekoju britu zvaigžņu šefa Gordona Remzija ieteikumam tos pēc griešanas ielikt ledusaukstā (aukstā ūdenī ieliec vēl ledus kubiņus) ūdenī, kuram piespiesta puse citrona. Tā tos paturu 10-15 minūtes, pēc tam nokāšu un nosusinu papīra dvielī, tad iejaucu ābolu etiķa mērcē līdz ar citām salātu sastāvdaļām un ļauju kādu pusstundu iemarinēties. Man nav zinātniska izskaidrojuma, kāpēc tie jātur ledusūdenī, bet ir aizdomas, ka kraukšķīguma saglabāšanas nolūkā. Šādi salāti teicami sader gan ar zivīm, jo īpaši skumbriju vai lasi, un ceptu gaļu - cūkas vai jēra.

Ja nu fenhelis izrādās šķiedrains, tas ir jāvāra, jāsautē vai jācep. Vai jāliek klāt zupai. Zivju zupa (arī no Marseļas nākusī slavenā bouillabaisse) nav iedomājama bez šā bumbuļa. Ja nav fenheļa, daži pavāri mēdz piepilināt zupām anīsa liķierus, piemēram, Pastis. Ja nomēģināsiet zivju zupu ar fenheli, uz parasto vairs pat skatīties negribēsies.

Vēl var fenheli sašķērēt daivās, likt cepamtraukā vai pannā, pārliet ar buljonu (vistas, zivju vai dārzeņu), saldo krējumu vai vīna un buljona maisījumu, likt krāsnī vai pārsegt ar vāku un lēnām sautēt 30 minūtes, kamēr šķidrums samazinājies un fenheļi viegli karamelizējušies. Šādam fenhelim anīsa garša ir jau krietni mazinājusies. Ar to arī būtu jāsāk šā bumbuļa iepazīšana, lai pret to nerastos riebums uz visu atlikušo dzīvi.

No žurnāla Dienas Ēdieni arhīva

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?