Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Finanšu transakciju nodokli Latvija gatava izstrādāt, taču vismaz pagaidām - ne ieviest

Gatavi piedalīties finanšu transakcijas nodokļa ieviešanas izstrādē, taču pagaidām atturīgi pret tā ieviešanu pašu mājās - šādu pozīciju Latvija ieņēmusi, lai Eiropai demonstrētu rīcībspēju un gatavību pieņemt lēmumus, tajā pašā laikā nesolot pievienoties pretrunīgi vērtētajam mēģinājumam papildināt dalībvalstu nacionālos budžetus, uzliekot papildu slogu finanšu sektoram.

Divus gadus ilgušās sarunas, kurās Eiropas Komisija (EK) neveiksmīgi rosināja visas 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ieviest finanšu transakciju nodokli, rezultējušās ar vienošanos, kurā tikai vienpadsmit eirozonas valstis paudušas gatavību ieviest šo nodokli uz ciešākas sadarbības principa. Latvija tām pievienosies kā divpadsmitā, taču tikai kā darba grupas dalībnieks. Finanšu sektora eksperti iespējamo jauno nodokli vērtē gana piesardzīgi, norādot, ka tas var ietekmēt konkurētspēju globālā līmenī.

EK priekšlikums par finanšu transakciju nodokli izrietēja no krīzes - tā kā finanšu darījumi netiek aplikti ar nodokļiem, EK uzskatīja, ka tā būtu laba iespēja iegūt papildu līdzekļus, pie viena ierobežojot darījumu apjomu un skaitu, kas tika uzskatīti par vienu no krīzes veicināšanas faktoriem, skaidro Finanšu ministrijas Nodokļu analīzes departamenta direktors Ilmārs Šņucins. Priekšlikumam bijusi spēcīga pretestība, visasāk pret to iestājās Lielbritānija, ņemot vērā finanšu sektora īpatsvaru britu ekonomikā, norāda I. Šņucins. Arī Latvijas pozīcija sākotnēji bijusi piesardzīga, taču Saeimas ES lietu komisija nolēmusi, ka Latvijai jābūt aktīvākai un jāiesaistās lēmuma izstrādē. ES lietu komisijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP) norāda, ka Latvijai ir svarīgi būt ciešākas sadarbības darba grupā gadījumā, ja nolemsim šādu nodokli ieviest, lai paši būtu piedalījušies tā izstrādē. Viņa norāda - nav vēl zināms, vai vēl kāda valsts vienpadsmitniekam pievienosies tādā statusā kā Latvija. Ziemeļu kaimiņi igauņi līdz ar Franciju, Vāciju, Itāliju, Spāniju, Austriju, Beļģiju, Grieķiju, Portugāli, Slovākiju un Slovēniju nolēmuši par labu nodokļa ieviešanai. Lietuva pagaidām ietur pauzi, lai izvērtētu virkni jautājumu: kam šis nodoklis tiks piemērots, un kā tas ietekmēs ārvalstu banku meitas uzņēmumus?

«Finanšu transakciju nodoklis nav nekas tāds, ar ko valstij lepoties, Latvijai labāk būtu, ja mēs to ieviestu vieni no pēdējiem,» saka Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, norādot, ka būtu loģiski ES konkurētspēju nebojāt ar jaunu papildu nodokļu slogu, kamēr par to nav bijusi vienošanās visā pasaulē. Finansists Ģirts Rungainis norāda, ka šis nodoklis skars finanšu apriti, jo to maksās jebkurš, kurš veiks pārskaitījumus, līdz ar to tiks ietekmēta finanšu sistēmas darbības efektivitāte, taču būšot arī pozitīvie ieguvumi - iespēja samazināt spekulatīvos ieņēmumus un bezatbildīga kapitāla iespējas veikt īstermiņa investīcijas. Arī Ģ. Rungainis uzskata, ka Latvijai rūpīgi jāapsver šī nodokļa ieviešana: «Ja par šo nodokli vienosies tikai dažas Eiropas valstis un pārējā pasaule nepiedalīsies, mēs būsim neizdevīgā stāvoklī, un rodas jautājums, vai esam gatavi maksāt par savu augsto morālo stāju.» Z. Kalniņa-Lukaševiča norāda - pastāv bažas, ka, ieviešot nodokli, finanšu apkalpošana ES valstīs varētu kļūt dārgāka, kas atbaidītu nerezidentus, no otras puses - Latvijas finanšu sektorā nerezidentu noguldījumi jau tagad ir pārāk lielā apjomā un rada draudus finanšu stabilitātei.

Atšķirībā no EK priekšlikuma, kas paredzēja finanšu nodokļa iemaksas ES budžetā, šobrīd tiek plānots, ka tas nonāks nacionālajos budžetos, kas saskan arī ar līdz šim pausto Latvijas pozīciju. EK 2011. gada septembra piedāvājumā bija iecerēts, ka ar 0,1% lielu nodokli tiktu aplikti visu akciju un paju pārdošanas darījumi, savukārt pārējās finanšu transakcijas tiktu apliktas ar 0,01% lielu nodokli, kā rezultātā ES valstu kopējie ieņēmumi būtu ap 57 miljardiem eiro ik gadu. Šobrīd, ņemot vērā ciešākas sadarbības grupas apņemšanos strādāt pie finanšu transakcijas nodokļa izstrādes, EK izstrādā jaunus noteikumus nodokļa ieviešanai, līdz ar to pagaidām ir pāragri prognozēt, kādu veidolu diskusiju gala rezultātā šis nodoklis ieņems.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?