Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Gaida naudīgos krievu tūristus

Visos trijos Rīgas centra Ziemassvētku tirdziņos - Doma laukumā, Līvu laukumā un Esplanādē - tirgotāji ir gatavi apkalpot daudz vairāk pircēju, nekā šobrīd ir. Vairāki pārdevēji atzīst, ka pircēju skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājies un sarūk arī summas, par kādām viņi iepērkas. Vienīgā cerība uz tūristiem no Krievijas, kuri, ja var ticēt Rīgas domes vadības un viesnīcnieku teiktajam, kuplā skaitā ieradīsies, lai Latvijas galvaspilsētā sagaidītu Jauno gadu.

Salīdzinoši daudzveidīgāks ir preču klāsts Doma laukumā, kur vairāk ir arī ēšanas un karstvīna dzeršanas iespēju. Tomēr arī šeit tirgotāji sūkstās, ka pērn pircēju bijis krietni vairāk.

Pūķus prasa katru gadu

Lolita Vecvagare no Lielvārdes tirgo cimdus, zeķes un citus adījumus. Viņa rēķina, ka kritums pret citiem gadiem esot ap 30%, bet pati tendence, ka tūristus tirdziņā redz mazāk, bijusi arī pērn. Pārcilājot cimdus un zeķes, gan nācies secināt, ka pa vasaru tomēr nav izdevies saadīt tik daudz, cik būtu gribējies. «Cimdu pirkšana šobrīd ir apstājusies. Kad rokas sāks salt, no nulles līdz mīnus pieciem grādiem, tad atsāks pirkt,» stāsta adītāja. Dūraiņus atkarībā no biezuma un greznuma te var nopirkt par Ls 8-28, bērnu cimdiņus - par Ls 3,50-17, zeķes pieaugušajiem maksā Ls 10-25. Par pircēju trūkumu īpaši nesūdzas pinējs Pēteris Tutāns no SIA Pinumu pasaule, viņš daļu preču mēdz darināt turpat uz vietas Doma laukumā. «Man bļitkotāja rokas, pie aukstuma ir pieradušas, kad vēja nav un nekas no gaisa nenāk, ir labi,» saka meistars. Lai arī Ziemassvētku laiks gluži nesaistās ar puķu audzēšanu, pietiekami liels pieprasījums esot pēc puķpodu paliktņiem, kas izskatās pēc rotaļu traktoriem, tikai šofera vietā ir vieta puķpodam. Tādu veidojumu var nopirkt par Ls 10-18. Par 25 latiem var nopirkt pītu mājiņu kaķim, ko var arī pārnēsāt, jo tai ir pieliekams režģis. Lētākās lietiņas ir dažādi paliktņi, ko var nopirkt pat par četriem latiem, iespējams arī kaulēties, saka meistars. Pūķa gada priekšvakarā sev vai dāvināšanai var nopirkt māla pūķi. «Tā jau ir mūsu klasika kopš pagājušā Pūķa gada, tos pērk katru gadu, tikko atvedu svaigus, vakar vakarā trīs vien bija palikuši,» stāsta keramiķe Elizabete Kleinberga. Pūķi var nopirkt par 12-15 latiem, bet trejgalvu briesmonis (ar diezgan mīlīgu ģīmīti) dabūjams par Ls 25.

Gaida krieviņus

Godīgi sakot, biju iedomājies, ka tirdziņos būs bagātīgāka gardumu izvēle. Tā jau nav, ka nav, piemēram, Esplanādē var dabūt gan kūpinātus samus ar visām ūsām (6,50 latu kilogramā), gan rajas (Ls 3,90 kg), gan lasi (Ls 6,90 kg). Doma laukumā var nopirkt SIA Sidrabi jēra gaļas izstrādājumus. Vītināta jēra gaļa sagriezta šķēlītēs, bet cena ir iespaidīga - Ls 29, mednieku desiņām no jēra - Ls 11. Teļa putraimdesu var nopirkt par Ls 5 kg. Garām tirgotājiem iet trokšņains skolēnu bars, un meitenes joko, ka jānopērkot māsai dāvanā cīsiņi. Turpat netālu karstvīna cena ir no lata līdz Ls 1,20, pelēkos zirņus var dabūt par Ls 1,50, ir arī sklandrauši par Ls 0,70. Z/s Baļļas medus stendā aprunājos ar Rasmu Grīnbergu. Sak, kā tad ar bitēm, vai tiešām sākušas izlidot? Jā, mazliet esot gan, šāda ziema bišu pārziemošanai ir ļoti slikta, atzīst Rasma. «Šogad meklē mazākus un lētākus iesaiņojumus, riekstus, dzērvenes medū, prasa meža ziedu medu, arī liepziedu, griķu,» viņa stāsta. 340 gramu burciņa, kurā kā dzintara gabals medū peld šūnas, maksā Ls 3, bet dažādu riekstu maisījums medū (280 g) - Ls 3,50. Kādā citā stendā var dabūt arī rudzupuķu medu. Visos trijos tirdziņos piparkūkas pārdod SIA Saida-B, kuras pārstāve Daiga Bērtiņa rāda dažādu dzīvnieku figūriņas, ļoti labi pērk arī eglītes. Izpatīkot tūristiem, uz piparkūkām raksta Rīgas vārdu. Vietējie esot kūtrāki pircēji, bet varbūt tie tautieši, kuri strādā ārzemēs, uz svētkiem ieradīsies Latvijā un, nostalģijas dzīti, iepirksies, cer Daiga. Šīs pašas firmas kioskā Līvu laukumā uzzinām, ka uz izķeršanu esot piparkūku pūķi, taču kopumā šogad pirkts tiekot krietni mazāk nekā pērn, un ļoti jūtams, ka cilvēkiem nav naudas. Piparkūkas var nopirkt arī SIA Flora stendā, kur pārdevēja Anita Linde atzīst: «Gaidām krieviņus, viņi tikai vēl brauks ar naudu, bagāti un laimīgi. Latvieši vairāk pērk mīklu un cep paši.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?