Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Gaisma, prieks un anarhija

Neilgi pēc Lieldienām, bet dažkārt arī karstākajās šūpošanās, olu šķaidīšanas un plūdu pārvarēšanas dienās mūs ik gadu piemeklē Krievijas roka klasiķa Borisa Grebenščikova koncerts. «Dievs ir gaisma, un viņā nav nekādas tumsas,» ar šādiem Lieldienām piemērotiem vārdiem viņš beidz dziesmu, kuras vārdā nosaukta šī turneja, un tās pieturas punkts šovakar, 13. aprīlī, būs Rīgas Kongresu nams. Djeņ radostji (Prieka diena) - tieši tādu to gaida daudzie BG fani Latvijā, pat ja mūziķim sagribēsies izstrādāt tādu joku kā reiz, izmētājot klausītājiem banānus kā tādiem mērkaķiem. Tas gan bija sen.

Šai pārtraukumā starp diviem pavasariem BG jau pamanījies ierasties Rīgā ar akustisko koncertu jeb radošo vakaru. Jautājumi un atbildes - viss, kā nākas. Taču šis atkal būs koncerts pilnā roka sastāvā, kas Grebenščikova dziedamajai dzejai piešķir izsmalcinātu ārtroka pavadījumu. Tāpat kā pērn Aquarium pamatsastāvam pievienosies īru flautas un stabules virtuozs Braiens Finegans, kuru Grebenščikovs piesaka kā savu un grupas mīļoto draugu, brāli un radinieku.

Visu mūziķu daiļradē ir bijuši kāpumi un kritumi, turpretim BG gadījumā par vienīgo neveiksmi varētu uzskatīt mēģinājumu iekarot Ameriku ar Deiva Stjuarta producēto albumu Radio Silence (1989), kur lielākā daļa dziesmu bija angļu valodā. Palicis uzticīgs dzimtajai mēlei, viņš tuvāks ne tikai tiem, kuri saprot krievu valodu. Grebenščikova mūzika skan kā vienots veselums, jo vismaz no plaši pazīstamajiem neviens cits nav tik prasmīgi ieplūdinājis rokmūzikā visu senkrievu cilvēka dvēseles stūrakmeņu spektru. BG dziesmās visos daiļrades posmos vienlīdz bieži kā pielūgsmes objekti figurē alkohols un sievietes, daba un Dievs.

Ar katru gadu, protams, jaušama arvien lielāka visu četru iepriekšminēto objektu izpratne, bet, iespējams, ka pašam mūziķim šķiet pavisam citādi. Jo kur gan lai viņš atrastu tik daudz jaunu dziesmu, kurās joprojām meklē to pašu un kuras nekļūst sliktākas? Varbūt atrastas labas formulas, kas liek klausītājam mūziku novērtēt un pirkt? Tā neizklausās kaut vai tāpēc, ka savu šīs pašas turnejas Jekaterinburgas koncerta ierakstu internetā viņš ļauj klausīties par velti, vienlaikus dodot iespēju uzzināt, kas skanēs Rīgā, un izlemt, vai ir jēga pirkt biļeti.

Jebkuri spriedelējumi par BG daiļradi ir tikpat bezjēdzīgi kā sarunas par to ar viņu pašu. Jo viņš tik un tā noliks visus pie vietas. Ir jāiet klausīties viņa dziesmas! Un tā gadu no gada. «Mama anarhija, papa - stakan portveina...» - fanu forumos lasāms, ka šo sava jaunības dienu drauga Viktora Coja dziesmu viņš dziedot koncerta beigās arī šajā turnejā. Atgriežoties uz skatuves pēc «Dievs ir gaisma...» un ilgiem aplausiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Koncerts

Boriss Grebenščikovs un grupa Aquarium
Rīgas Kongresu namā 13.IV plkst. 20
Biļetes Biļešu servisa tīklā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?