Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Galveno baņķieri nemainīs

Pašreizējam Latvijas Bankas vadītājam Ilmāram Rimšēvičam būtu «jāturpina darbs kā galvenajam eiro ieviesējam, lai viņš parāda šīs savas iemaņas un prasmes», norāda lielākās Saeimas opozīcijas frakcijas - Saskaņas centra - pārstāvis Valērijs Agešins. Apbrīnojami līdzīgs viedoklis šajā jautājumā ir arī citu frakciju pārstāvjiem. Tādēļ citu kandidātu uz galvenā Latvijas baņķiera krēslu, iespējams, nemaz nebūs.

Saskaņā ar likumu Latvijas Bankas prezidentu ar ne mazāk kā desmit deputātu ierosinājumu amatā ievēl Saeima, un viņa pilnvaru laiks ir seši gadi. Pašlaik I. Rimšēvičs vada Latvijas Banku otro termiņu, kas beigsies īsi pirms Ziemassvētkiem - pavisam neilgi pirms Latvijas pievienošanās eirozonai 2014. gada 1. janvārī. Ceturtdien Saeimas prezidija un Frakciju padome nolēma, ka Latvijas Bankas prezidenta amata kandidatūras jāizvirza līdz 10. oktobrim. I. Rimšēvičs jau ir izteicies, ka ir gatavs strādāt šajā amatā vēl vienu termiņu, ja būs tāda iespēja. Izskatās, ka tas viņam varētu arī izdoties, jo frakcijām vismaz pagaidām nav citu kandidātu, arī iebildumu pret pašreizējo Latvijas Bankas vadītāju nav.

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) norādīja, ka neesot dzirdējis iemeslus, kādēļ I. Rimšēvičam šajā amatā nevajadzētu palikt arī trešo termiņu. Arī pasaules prakse liecinot, ka valsts centrālās bankas vadītāju nemēdz bieži mainīt, jo tas nodrošina bankas darba stabilitāti. Vienlaikus gan deputāts uzsvēra, ka parlamentārieši, ievērojot procedūru, Rimšēviču pirms izvirzīšanas aicinās uz pārrunām, pat ja nebūs citu kandidātu.

Līdzīgi viedokļi ir arī citām partijām. Reformu partijas (RP) frakcijas deputāts Jānis Ozoliņš pauda - vajadzētu ļoti būtiskus ieganstus, lai I. Rimšēviču pavisam neilgi pirms iestāšanās eirozonā nomainītu ar citu kandidātu. Frakcijā šis jautājums gan vēl neesot apspriests, taču noskaņojums liecina, ka citas kandidatūras netikšot nemaz apspriestas. Arī RP gan būšot izsvērta saruna ar I. Rimšēviču.

Tāpat atbalstu I. Rimšēvičam sola opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) vadītājs Augusts Brigmanis. Turklāt viņš uzsver - frakcijas atbalstu pašreizējam Latvijas Bankas vadītājam neietekmēšot tas, ka atsevišķi ZZS deputāti ir pret eiro ieviešanu, kas ir viens no centrālās bankas galvenajiem darbiem šajā laikā.

Vienīgais, kurš pauž kaut netiešu vēlmi redzēt arī citus kandidātus, ir Nacionālās apvienības (NA) frakcijas pārstāvis Dzintars Rasnačs. Uzsverot, ka pauž personīgo viedokli, viņš norādīja, ka Latvijas Banku vajadzētu vadīt kādam cilvēkam ar ne tik lielām kredītsaistībām. NA frakcija gan par šo jautājumu viedokli vēl nav formulējusi.

Pirmo reizi I. Rimšēvičs Latvijas Bankas prezidenta amatā tika ievēlēts 2001. gada 20. decembrī. Atkārtoti šajā amatā viņu pārvēlēja 2007. gada beigās, bet pirms tam I. Rimšēvičs pildīja centrālās bankas prezidenta vietnieka amatu. Arī šajā krēslā viņš tika apstiprināts divkārt - 1992. gada jūlijā un 1998. gada februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?