Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Gan skaitāmpanti, gan notis māca muzikālo valodu

Daudzi pieaugušie sūdzas, ka uz ausīm esot uzkāpis lācis, un skaļi dziedāt atļaujas vienīgi dušā, taču mūzikas speciālisti apgalvo - muzikāls ir katrs, bet jo sevišķi agrā bērnībā, kad pasauli tveram caur maņām, nevis prātu. Bērni mīl eksperimentēt ar skaņām un ritmu, tiklīdz pa rokai ir kāds čaukstināms, grabināms vai dauzāms priekšmets, un skaņrade ir veids, kā viņi iepazīst pasauli - arī «muzicējot» ar karoti pa otrādi apgāzta katliņa dibenu.

Mūzikas klausīšanās un līdzdarbošanās sniedz estētisku pārdzīvojumu un labvēlīgi ietekmē gan bērnu, gan pieaugušo psihoemocionālo stāvokli. Tomēr kāpēc viens izaugot kļūst par mūzikas ģēniju, bet cits ar grūtībām savai atvasei nodungo «Aijā, žūžū...»? MiniDiena uzklausa mūzikas lietpratējus un skaidro, kā dabiski attīstīt bērna muzikalitāti.

Dotības ir katram

«Manuprāt, mūzikas loma tieši bērnu dzīvē ir neaizvietojama. Turklāt bērniem visu gribas darīt pašiem - tikai tā viņi aug un attīstās. Un vislabāk apgūt lietas - kopā ar vecākiem vai labiem skolotājiem, kuru paraugam var sekot,» uzskata Ilga Reizniece, folkgrupas Iļģi vadītāja un mūzikas pedagoģe. «Lai mūzika bērna dzīvē ienāktu dabiski, neko speciāli nevajag mācīt. Vecākiem ir vienkārši jādzied bērnam!» Vispirms šūpuļdziesmas, kas notiek pilnīgi pašsaprotami - aijājot mazulīti, gribas viņam padziedāt! Pēc tam kopā jāsāk darboties rotaļās. «Pie mūzikas pieskaitu ne tikai dziesmas to tradicionālajā izpratnē, bet arī dažādus skaitāmpantus un rotaļas. Domāju, ka tautasdziesmas maziem bērniem ir vispiemērotākās gan dziedāšanai, gan klausīšanai. Tās ir gadsimtu gaitā noslīpējušās, viegli apgūstamas un jēgpilnas,» stāsta Reizniece.

Agri vai vēlu ar balsi vien ir par maz, un muzicēšanas sākumposmā visieteicamākie ir dažādi ritma instrumenti - grabināmi un žvadzināmi. No dabīgiem materiāliem, arī paštaisīti - piemēram, vasaras nogalē var atrast magoņu pogaļas, kuras nav pāraugušas un ir pilnas sēklu. Izžāvējot tās, iegūstams lielisks grabināmais instruments.

Reizniece ir pārliecināta, ka katram bērnam ir muzikālas dotības, kuras vajag veicināt. Parasti talants pamanāms jau agri, bet tas vēl nenozīmē, ka apdāvinātie mazuļi kļūs izcili mūziķi. Jo blakus muzikālajam talantam nepieciešamas vēl dažas svarīgas rakstura īpašības. Uz mūzikas skolu parasti bērni aiziet ar prieku, bet cik daudzi un cik ilgi iztur milzīgo slodzi? «Pirmsskolas vecumā būtu vēlams iemācīties dziedāt, spēlēt vienkāršus mūzikas instrumentus un iepazīt to prieka sajūtu, ko dod kopīga muzicēšana. Vijole un notis - pēc tam. Turklāt jebkura muzikāla darbība attīsta mazo cilvēku kopumā; ne tikai viņa muzikālo talantu,» iesaka pedagoģe. Un vecākiem - nekautrēties pašiem darboties kopā ar bērnu, pat ja viņi nav pārāk augstās domās par savu muzikalitāti!

Baroks vai Lady Gaga

Diez vai dzirdīgam cilvēkam vispār iespējams kaut kur atrasties pilnīgā klusumā, tomēr ikdienas gaitām fonā ieslēdzam vēl radio vai televīziju, labākajā gadījumā - kādu iecienītu mūzikas izlasi. Mazuļiem piemīt dabiska ritma izjūta, un parasti, dzirdot sev tīkamu dziesmu, viņi nevilcinās uzdejot, paužot aizrautību un dzīvesprieku ar visu mazo ķermenīti. Lady Gaga pavadījumā dejojošs divgadnieks ir amizants, tomēr Yamaha mūzikas studijas pedagoģe Dace Rāta vecākiem iesaka pārdomāt tās mūzikas izvēli, kas ikdienā skan bērnu tuvumā. «Skaņu augstumam, tembram ir noteikta iedarbība, un saskaņā ar neirobioloģijas specifiku bērns to uztver ne tikai ar dzirdi, bet ar visu ķermeni, tāpēc svarīgi, kādas īpašības piemīt konkrētajām skaņām, kas iedarbojas uz bērnu. Mūzika var gan nomierināt, gan satraukt,» stāsta Rāta un ir skeptiska par muzikālajām rotaļlietām, kas plašā klāstā pieejamas veikalos. Yamaha mūzikas apmācības sistēma piedāvā muzikālas nodarbības pat pusgadu veciem bēbīšiem. Protams, viņi nesēžas pie klavierēm un nemēģina atpazīt nošu augstumu - mazuļi kopā ar vecākiem spēlē ritmiskas rotaļas un dara to īpaši atlasītas mūzikas pavadībā. Pārsvarā tā ir instrumentālā mūzika no baroka un romantisma gadsimtiem. «Laiks līdz gada vecumam ir posms cilvēka dzīvē, kad viņš attīstās visstraujāk. Šajā periodā formējas arī runa, mazulis pazīst un mēģina izrunāt pirmos vārdus dzimtajā valodā. Uzskatu, ka šis ir pateicīgs brīdis, kad līdz ar dzimto apgūt arī mūzikas valodu,» domā Dace Rāta.

Mūzikas īpašo ietekmi uz personību apstiprina arī fakts, ka tā tiek izmantota kā ārstniecības metode bērniem ar attīstības vai uzvedības traucējumiem. «Mēs mūzikas terapijas nodarbībā nemācāmies instrumentu spēli, bet skaņrades procesu izmantojam kā komunikācijas līdzekli,» skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mūzikas terapeite Sandra Barsinkeviča. Mūzikas terapija palīdz pat mazuļiem ar nopietniem veselības traucējumiem, kā arī noder emociju līdzsvarošanai pēc satraucošiem notikumiem un uzlabo spēju koncentrēt uzmanību veseliem bērniem, kas nevar mierīgi nosēdēt skolas nodarbībās un iesākto paveikt līdz galam. Terapeite stāsta, ka spēcīgu emocionālu rezultātu iespējams sasniegt, mūziku vienkārši klausoties: «Uzskatu, ka kvalitatīvi izpildīta mūzika īstajā brīdī un daudzumā vērtējama pozitīvi neatkarīgi no tā, vai skan klasika, reps vai šlāgeris.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kopš bērnības mūzikā

Augšana muzikālā vidē veicina talanta attīstību -to pieredzējuši daudzi slaveni mākslinieki.

Volfgangs Amadejs Mocarts,
izcilais austriešu komponists, būdams tikai trīs gadus vecs, apguva klavierspēli, kad viņa tēvs to mācīja Volfganga vecākajai māsai.


Džons Lenons,
leģendārās grupas The Beatles līderis, bērnībā daudz klausījās Elvisa Preslija ierakstus, ko viņam atskaņoja māte, un pats mēģināja spēkus dziesmu sacerēšanā.


Vitnija Hjūstone,
dziedātāja un aktrise, kopš agras bērnības dziedāja gospeļu korī un jau 11 gadu vecumā uzstājās kā soliste.


Šarlote Geinsbūra,
aktrise un dziedātāja, slavenā mūziķa Serža Geinsbūra meita, jau kopš mazotnes iesaistījās tēva muzikālajos projektos, bet 15 gadu vecumā kopā ar viņu ierakstītā dziesma nonāca Eiropas mūzikas topu virsotnē.


Vestards Šimkus,
starptautisku slavu guvušais pianists, klavieres sāka spēlēt piecu gadu vecumā. Sākotnēji tā bijusi vecāku iniciatīva, bet pēc pāris gadiem klavierspēli iemīļojis arī pats pianists.

Bez nosaukuma

The Sound of Music (1965) guvernante Marija bērniem parāda, ka mūzikas mācīšanās var būt jautra un patīkama nodarbe un palīdz saliedēt attiecības.


Mary Poppins (1964) auklīte ar trikiem un dziesmām ātri iemanto bērnu mīlestību.



August Rush (2007) titulvaronis pārpratuma dēļ aug bērnunamā, taču ģimene laimīgi satiekas koncertā, kurā uzstājas talantīgais puisēns.


Sprīdītis (1985) - stabules spēle un citas dziesmas kļuvušas par populāriem latviskās kultūras un kino valodas simboliem. Arī pasakā mūzika un atjautība iet roku rokā, lai uzvarētu labais.

Ziemassvētku jampadracī (1993) netrūkst dziesmu un jautrības, kas rāda, cik nozīmīgs ir kopā ar ģimeni pavadītais laiks un svētku tradīcijas. Filma stāsta par sirsnīgas, bet neveiksmīgas ģimenes piedzīvojumiem Ziemassvētku laikā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?