Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ģimenes ārsti: mūsu naudai gan nevajadzētu ķerties klāt

Ar emocionāliem izsaucieniem «šai naudai gan nevajadzētu ķerties klāt» un «nu tad būs beigas!» ģimenes ārsti reaģēja uz jautājumu, kā vērtē Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu maksāt viņiem kapitācijas naudu (daļu no prakses ienākumiem) tikai par nodokļu maksātājiem un valsts apdrošinātajām iedzīvotāju grupām. Tiesa, šī iecere vēl ir diezgan zaļa, un VM sola noteikti domāt par kompensējošiem mehānismiem, lai ģimenes ārstu prakses neciestu zaudējumus, ja būtiski saruks pacientu skaits.

Šī iecere izriet no VM koncepcijas par valsts apmaksāto plānveida veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas sasaistīšanu ar nodokļu maksāšanu. Valsts apdrošinātās kategorijas būtu bērni, pensionāri, studenti, bezdarbnieki (līdz diviem gadiem pēc statusa iegūšanas) un vēl dažas iedzīvotāju grupas. Nodokļu nemaksātāji gan varēs apdrošināties, samaksājot aptuveni 240 latu gadā. VM arī norāda - Latvijā patlaban dzīvo 2,06 miljoni iedzīvotāju, taču pie ģimenes ārsta reģistrēti 2,14 miljoni, un par visiem maksā no valsts budžeta.

Kapitācijas nauda veido daļu no ģimenes ārsta ienākumiem, tas ir maksājums par katra praksē reģistrētā pacienta veselības aprūpi. «Lai arī kapitācijas nauda nav liela - Lietuvā tā ir divreiz lielāka, Igaunijā - trīsreiz -, tā ir būtiska visiem ģimenes ārstiem,» stāsta Pauls Princis, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs. Kapitācijas nauda veidojot vairāk nekā pusi ģimenes ārstu ienākumu. Pērn valsts esot tērējusi vidēji 6,36 latus gadā uz vienu ģimenes ārsta praksē reģistrētu pacientu. Tādēļ viņš ir pret VM ieceri attiecībā uz kapitācijas naudu, jo tad ienākumi saruks.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka kapitācijas nauda veido trešdaļu no vidējiem maksājumiem praksei. Piemēram, praksē ar 1000 līdz 2000 reģistrētiem pacientiem (tādu ir visvairāk Latvijā) - vidējie maksājumi gadā praksei ir 25,8 tūkstoši latu, taču no tiem kapitācijas nauda - nepilni desmit tūkstoši latu.

Arī P. Prinča reģistrēto pacientu vidū ir tādi, kas devušies strādāt uz ārzemēm. Tie, tāpat kā ilgstošie bezdarbnieki, atbirtu no reģistrēto pacientu loka. Tad arī saruktu ārstu ienākumi no pacientu iemaksām, jo mazāk būtu vizīšu. P. Princis uzsver - ja izmaiņas kapitācijas naudas apjomā ievieš, noteikti ir jāpalielina ģimenes ārstam maksājumi citās pozīcijās, piemēram, piemaksas par iedzīvotāju blīvumu teritorijā, par attālumu līdz tuvākajai slimnīcai. Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska prognozēja - ja ieviesīs jauno sistēmu attiecībā uz kapitācijas naudu, var sagaidīt, ka laukos drīz vairs nebūs ģimenes ārstu, jo nevarēs segt prakses izdevumus. Tie jau nemazinoties no tā, kāds ir reģistrēto pacientu skaits.

Ģimenes ārste Silva Kairiša, kurai ir vairāk nekā 1600 reģistrēto pacientu Rēzeknes novadā, pieļauj, ka VM koncepcija kādai daļai bezdarbnieku, kas nemaz negrib strādāt, liktu iesaistīties darba tirgū. Tomēr viņa ir pret izmaiņām, kas skars ģimenes ārstu kapitācijas naudu: «Ģimenes ārsti taču nav vainīgi, ka ir bezdarbnieki, ka ir cilvēki, kas nemaksā nodokļus.»

«Mūsu pacienti ir nabadzīgi. Jūs domājat, ka viņi tagad pirks apdrošināšanu? Neko viņi nepirks. Paskatieties, kāds ir bezdarbs Preiļos,» par iecerēto sistēmu noraidoša ir ārste Jevgeņija Džeriņa, kurai ir 644 reģistrēti pacienti Preiļu novadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?