Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Grāmatu glābēju ķēdē - lasītāji un nelasītāji

«Nevarēju neatnākt palīgā, lai arī bibliotēkas pakalpojumus pēdējo reizi izmantoju, kad 90. gadu sākumā rakstīju diplomdarbu rūpniecības plānošanas specialitātē Latvijas Universitātē,» stāsta Ingūna Grabeševa, kura līdzi paņēmusi arī divarpusgadīgo dēlēnu Ralfu. Puisēns ir jaunākais Dienas sastaptais brīvprātīgais Latvijas Nacionālās bibliotēkas grāmatu glābšanas darbos.

Kā jau ziņots, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenajā grāmatu krātuvē Rīgā, K.Barona ielā 14, piektdien mitruma dēļ ielūza grīda, un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju visvairāk pieprasītās grāmatas iekrita pagraba stāvā. Bīstamā situācijā nonāca vēl 77 tūkstoši krātuves grāmatu, kas atradās iegruvuma tuvumā. Divās dienās bibliotēkas darbiniekiem ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku atbalstu ir izdevies evakuēt jau gandrīz 20 tūkstošus grāmatu. Vēl jāpārnes pārējās.

Tādēļ palīgā tika aicināti brīvprātīgie. Palīgi pirmdien darbus gan nevarēja uzsākt pulksten 10, kā bija paredzēts, jo zem grīdas plīsa arī kanalizācijas caurule, pasliktinot situāciju pagrabā. Grāmatu evakuāciju var sākt stundu vēlāk. Grāmatu glābēji sastājušies garās ķēdēs. Pirmā izvietojusies pagrabā, kur darbojas tikai ugunsdzēsēji un karavīri, otrā tālāk grāmatas padod otrajā stāvā uz izstāžu zāli, trešā ķēde grāmatas nogādā pagaidu drošībā uz trešo stāvu.

Dienas uzrunātie brīvprātīgie palīgi visi apgalvo, ka grāmatu glābšanu uzskata par ļoti svarīgu lietu un laiku tam nežēlos, ja vajadzēs, arī svētku dienā un pēc svētkiem. Jūrmalas alternatīvās skolas 8. klases skolēnam Miķelim Raudsepam nākt talkā ieteikusi mamma, bet viņam nav bijuši iebildumi. Āgenskalna ģimnāzijas 12. klases audzēknis Niks Brensons vēsta, ka viņš ieradies ar četriem draugiem, jo nolēmis, ka lietainā dienā šis būs ļoti lietderīgi pavadīts laiks, lai arī aktīvi lasītāji neesot. Padodot grāmatas, viņš pamanījis, ka daudz literatūras ir krievu valodā, ir grāmatas par vēsturi, filozofiju. Par iespēju palīdzēt glābt grāmatas uzzinājusi no kolēģa zvana, atzīstas Latvijas mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūta vadītāja Elita Grosmane, viņi šeit esot četri. «Visa dzīve pagājusi bibliotēkā, bet, salīdzinot ar redzēto Vācijā, Anglijā, arī Igaunijā, esam vēl kā akmens laikmetā,» vajadzību pēc jaunas bibliotēkas pamato mākslas zinātniece.

LNB jau vairākkārt informējusi sabiedrību par situāciju grāmatu krātuvē, kas neatbilst grāmatu glabāšanas normatīviem. Taču līdzekļu trūkuma dēļ finansējums remontdarbiem nav piešķirts. LNB sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Eglīte stāsta, ka muzeju naktī visiem atgādinājuši, ka bibliotēkas ēkai K. Barona ielā ir 100 gadu. «Šķiet, ka simboliski esam atvadījušies, jo sakrājušās grāmatas sienām un grīdām kļuvusi pārāk liela slodze, siju metāla konstrukcijas sarūsējušas, laiks ir darījis savu. Esam ļoti gandarīti par tik lielu cilvēku atsaucību, daudzi tomēr saprot šī kultūrmantojuma nozīmi,» skaidro I. Eglīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?