Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Grib atpūsties no megapolēm

Vēl tikai pirms mēneša altists Maksims Novikovs no Maskavas kopā ar ģimeni - sievu armēņu mākslinieci Moni Osepjanu un 1,8 gadus veco dēliņu Ņikitu - pārcēlās uz dzīvi Rīgā, taču viņš šeit sniegs jau otro koncertu. Zīmīgi, ka viņa pirmais radošais duets Latvijā izveidojies ar ērģelnieci Jevgeņiju Ļisicinu, kuru jaunībā 1965.

gadā no Pēterburgas šurp uz visiem laikiem atvilināja sapnis par Rīgas Doma ērģelēm. «Patiesībā mēs esam trīs, jo mūsu vidū ir arī Johans Sebastiāns Bahs. Viņš mūs iedvesmoja un apvienoja - mākslinieki komentē koncertprogrammu Adventa, kura skanēs Rīgas Domā pirmajā Adventes svētdienā. Baroka lielmeistara Baha opusi - sestais Brandenburgas koncerts un divas dziedātājiem rakstītas ārijas - tur piedzīvos pirmatskaņojumus J. Ļisicinas veidotās transkripcijās altam un ērģelēm. Maksims Novikovs atskaņos arī speciāli viņam komponēto armēņu komponista Vačes Šarafjana skaņdarbu Viola. Programmā arī Aivara Kalēja un Maksa Rēgera Svīta altam solo - arī tā šoreiz duetā, pielāgojot pārlikumu, ko Viktors Poltorackis sākotnēji veidojis M. Novikova slavenajam skolotājam altistam Jurijam Bašmetam ar orķestri.

«Krīze, kuras iespaidā kļuvis grūtāk dabūt koncertzālēs klausītājus, paver iespējas jauniem, izdomas bagātiem mūziķiem. Kamēr lielās, pasaulslavenās zvaigznes spēlē vienu un to pašu, jaunie atklāj mūzikā daudz būtiski jauna,» uzskata M. Novikovs. Tā notiekot, kad nauda un tās devēji, «bagātie tēvoči», mākslā vairs nediktē izšķirošos noteikumus.

M. Novikovs smej, ka pārvākties bijis tik mokoši (ar visām mēbelēm un bērna lietām), ka nu viņš te palikšot ilgi. «Lai gan esmu piedzimis Maskavā, man tur tā nepatika, ka ļoti gribēju braukt prom. Tiesa, sākumā prātojām doties uz Milānu, tomēr rezultātā nopirku dzīvokli Rīgā. Līdzīgi rīkojās arī mana māsa, bet mūsu vecāki nopirka māju. No šejienes ātri un ērti varu aizbraukt gan uz Maskavu, gan uz jebkuru Eiropas pilsētu. Esmu saņēmis uzturēšanās atļauju un maksāju nodokļus Latvijai.» A. Novikovs grib te iejusties un aktīvi piedalīties mūzikas dzīvē. «Skaidrs, ka iemācīšos latviešu valodu. Man tas nešķiet briesmīgi grūti. Ilgākais pēc gada jau runāšu,» saka mūziķis, kurš, strādājot Šeņdžeņā, iemācījies ķīniski.

Piedzimis Maskavā, izaudzis Abhāzijā Kaukāzā un izstudējis Maskavas konservatorijā, viņš astoņarpus gadu strādājis Šeņdžeņas orķestrī Ķīnā. Savukārt solista karjeru sācis savas sievas dzimtenē Armēnijā. Priekš mums viņam ciemakukulī jau ir Maskavas komponista Pāvela Karmanova jaundarbs altam, ērģelēm un zēnu korim.

Kas viņam te tā iepaticies? «Dabisks ēdiens, daiļas sievietes un saule. Man ir nepieciešama telpa un brīvība, un te tā ir. Maskavā noguru visu laiku pārvietoties ar mašīnu, te varu visu sasniegt, ejot kājām. Gribu atpūsties no megapolēm. Piemēram, Ķīnā dzīvoju «ciematiņā» ar 4 miljoniem iedzīvotāju, bet aizbraucot tur bija jau 12 miljoni, un orķestrī bija daudz jāspēlē darbi, kas slavina komunismu. Man piegriezās,» skan atbilde.

«Pirmoreiz Latvijā ierados maija beigās. Iepriekš nekad nebiju bijis Baltijā. Vispirms atbrauca vecāki. Tev ir jāatbrauc, tev te patiks - viņi sauca. Atbraucu, un kopš tā brīža man te jau bijis daudz lielisku atklājumu. Tie turpinās katru dienu,» uzsver M. Novikovs.

KONCERTS

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad: koncerts Adventa. Rīgas Domā 27. novembrī
plkst. 19

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?