Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Grieķijai samazina reitingu un paredz drīzu defoltu

Eirozonas lielākā rūpjubērna Grieķijas ekonomisko problēmu drāma kulminē, jo ietekmīgā reitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) samazinājusi valsts kredītreitingu par trim pakāpēm no B līdz CCC, kas nozīmē, ka valsts nav spējīga izpildīt savas finansiālās saistības, nesaņemot īpaši labvēlīgu aizdevēju pretimnākšanu.

«Mēs apkopojam 126 pasaules valstu kredītreitingus, un Grieķijai tas ir zemākais,» laikrakstam The New York Times sacīja S&P pārstāvis Džons Pīkuhs. Latvijas kredītspēju S&P pašlaik ir novērtējusi ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā BB+ līmenī, bet īstermiņa saistībām ārvalstu valūtā B līmenī.

S&P savu soli saista ar pēdējos mēnešos aizvien biežāk izskanošajām runām, ka tuvākajā laikā būs nepieciešams veikt Grieķijas parādu restrukturizāciju, kas nozīmētu, ka aizdevējiem vajadzētu pagarināt izsniegto līdzekļu atdošanas termiņus. Pēc šīs reitingu aģentūras kritērijiem parādu restrukturizācija nozīmētu nespēju kārtot parādsaistības jeb defoltu. S&P arī neatturas prognozēt, ka līdz 2013. gadam Grieķija piedzīvos vismaz vienu defoltu. Arī cita respektējama kredītreitingu aģentūra Moody's pirms divām nedēļām brīdināja, ka pastāv 50% iespējamība, ka tuvāko piecu gadu laikā Grieķija piedzīvos defoltu.

Kā jau bija gaidāms, Grieķijas valdība uz S&P lēmumu reaģēja kritiski, paziņojot, ka tikuši ignorēti Atēnu izmisīgie centieni veikt jaunus taupības pasākumus. «Šis lēmums neņem vērā valdības pasākumus ar mērķi izvairīties no jebkurām problēmām, kas varētu būt saistītas ar Grieķijas pienākumiem pret aizdevējiem, un visu grieķu vēlmi saistīt savu nākotni ar eirozonu,» Grieķijas Finanšu ministrijas paziņojumu citē Reuters.

Grieķijas parlamentā šonedēļ paredzēts apspriest valdības iesniegto jauno taupības paketi, kas nepieciešama, lai saņemtu kārtējo daļu no pērn Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Savienības piešķirtā 110 miljardus eiro (77 miljardi latu) vērtā aizdevuma ekonomikas glābšanai. Plāns paredz, ka šogad vien budžeta izdevumi ir jāsamazina par 6,4 miljardiem eiro (4,48 miljardi latu), bet līdz 2015. gadam paredzēts ietaupīt vēl 22 miljardus eiro (15,4 miljardi latu).

Pēdējās dienās Atēnu centrā notiek plašas demonstrācijas pret jaunajiem taupības pasākumiem, un protestētāji otrdien brīdināja, ka aplenks parlamenta ēku, lai neļautu tautas kalpiem apspriest turpmāko budžeta samazināšanu. Savukārt arodbiedrības vienojušās, ka trešdien sāksies 24 stundas ilgs ģenerālstreiks, kura mērķis esot pilnībā paralizēt dzīvi valstī un panākt, ka valdība atsakās no saviem plāniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?