Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Grieķijas valdībai izšķirošās cīņas

Atēnās trešdien risinājās visīstākā grieķu drāma. Pie Grieķijas parlamenta ēkas, kur premjerministrs Georgs Papandreu un citi valdības ministri izmisīgi centās pārliecināt deputātus par nepieciešamību atbalstīt kārtējos sāpīgos taupības pasākumus, protestētāji iesaistījās vardarbīgās sadursmēs ar policistiem. Dziļos parādos grimstošo valsti paralizējis 48 stundas ilgs streiks, kas ir lielākais pēdējos divos gados.

Grieķijas valdība cer, ka valsts nespers soli pāri bezdibeņa malai un Eiropas Savienība (ES) sniegs vēl lielāku palīdzību pēc svētdien paredzētā samita, kurā, kā runā, Vācija un Francija varētu piedāvāt jaunu eirozonas krīzes risināšanas plānu.

Slēgti pat veikali

Grieķijā trešdien bija apstājies gandrīz viss, jo valstī lielākās publiskā un privātā sektora arodbiedrības bija pieteikušas streiku, kurā iesaistījušies vairāki simti tūkstošu cilvēku.

Liela daļa valsts iestāžu bija slēgtas, nestrādāja arī gaisa satiksmes kontrolieri, kuri gan darbu pārtrauca tikai uz 12 stundām, lai neradītu pārlieku lielus sarežģījumus pasažieriem. Tomēr tikai Atēnu lielākajā lidostā vien trešdien nācās atcelt 150 iekšzemes un starptautisko lidojumu, vēsta Reuters. Galvaspilsētā un daudzviet citur nekursēja autobusi, metro, vilcieni, nestrādāja arī taksometri.

Darbs bija paralizēts arī Grieķijas ekonomikai ļoti nozīmīgajā valsts lielākajā ostā Pirejā, jo vairāki simti darbinieku bloķēja ostas galvenos vārtus. Pie Grieķijas Tieslietu ministrijas protestēja aptuveni tūkstotis cietumsargu.

Lielākā daļa veikalu Atēnu centrā bija slēgti, to skatlogos bija ielīmēti plakāti ar uzrakstu «Esam slēgti uz dienu, lai nevajadzētu aizvērties uz mūžīgiem laikiem». Trešdien neiznāca vairāki Grieķijas laikraksti, jo dienu iepriekš Atēnu ielās izgāja aptuveni 2000 žurnālistu, kuri pret protestēja augsto bezdarba līmeni mediju sektorā.

Trešdien aptuveni 70 tūkstoši cilvēku pulcējās Sintagmas laukumā pie Grieķijas parlamenta ēkas, lai aicinātu likumdevējus neapstiprināt divus likumprojektus, kas paredz jaunus taupības pasākumus, kas nepieciešami, lai Atēnas saņemtu astoņu miljardu eiro (5,62 miljardi latu) starptautiskā aizdevuma daļu, bez tās jau tuvāko nedēļu laikā Grieķija kļūtu maksātnespējīga. Likumprojekti paredz samazināt pensijas un atalgojumu sabiedriskajā sektorā, palielināt nodokļus un samazināt uzblīdušo birokrātiju, atlaižot 30 tūkstošus ierēdņu.

«Ja deputātos ir atlikusi kaut kripatiņa cilvēcības, pieklājības, lepnuma un grieķu dvēseles, viņiem ir jānoraida likumprojekti,» sacīja Grieķijas lielākās privātā sektora arodbiedrības GSEE vadītājs Niks Kiutsukis.

Atēnu centrā bija izvietojušies aptuveni 5000 policistu, lai izvairītos no vardarbības, kas tika pieredzēta protestos jūnijā, tomēr arī šoreiz naidīgāk noskaņotie protestētāji likumsargus apmētāja ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm. Policija atbildēja ar asaru gāzi.

Kā cīkstoņi Kolizejā

G. Papandreu, uzrunājot parlamenta locekļus, Grieķijas stāvokli salīdzināja ar karu, kurā, lai uzvarētu, nepieciešams spert sāpīgus soļus. Viņš arī nosodīja streikojošos. «Cilvēkiem, kuri šantažē un paralizē visu valsti, okupējot ministriju ēkas, piepildot ielas ar atkritumiem, slēdzot ostas, ir jāpaskaidro, kā tas mums palīdz noturēties uz kājām,» paziņoja premjerministrs.

Viņam piebalsoja finanšu ministrs Evangels Venizels. «Mēs atrodamies mokošā, bet nepieciešamā cīņā, lai pārvarētu pēdējo un skarbāko krīzes punktu,» sacīja ministrs. «No šodienas līdz svētdienai mēs izcīnām kauju kauju.» Administratīvo reformu ministrs Dimitris Repass valdību salīdzināja ar cīkstoni. «Dažbrīd mēs jūtamies, kā iemesti Kolizejā, kur cīnāmies ar parādu monstru, bet pārējie noskatās un komentē,» gaudās D. Repass.

Balsojums paredzēts ceturtdien, bet vēl trešdien vairāki valdošās partijas PASOK deputāti sacīja, ka varētu neatbalstīt atsevišķus taupības paketes punktus.

Grieķijas valdība lielas cerības liek uz svētdien paredzēto ES galotņu tikšanos Parīzē, kur varētu tikt prezentēts apjomīgs eirozonas glābšanas plāns, kas paredzētu palielināt tā sauktā Eiropas Finanšu stabilitātes mehānisma apjomu no 440 miljardiem eiro (308 miljardi latu) līdz diviem triljoniem eiro (1,4 triljoni latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?