Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Grila mērces un marinādes, kas rada atkarību

Laiki, kad bija tikai viena etiķa marināde, jācer, pagājuši uz neatgriešanos, jo katrai gaļai, pat viena dzīvnieka dažādiem izgriezumiem, ir sava struktūra un garša.

Lūk, trīs marinādes ar vārdu - no trim kontinentiem, trim dažādām gaļām - sirača, berbere un džerks. Bieža grilēšanas dilemma ir gatavot marinādi pašam vai pirkt jau gatavu. Izvēli izdara katrs pats, tikai pateikšu, ka šīs ir marinādes, ko var pagatavot mājās un var atrast arī veikalu plauktos. Tās visas sākotnēji ir radušās kā mājās gatavotas mērces, garšvielas vai marinādes, kuras iemantojušas popularitāti, tāpēc sāktas ražot rūpnieciski. Visas vieno čili asums, taču garšas buķete tām ir tik atšķirīga.

Sirača ir Dienvidaustrumāzijas asā mērce, kas sastāv no prasmīgi sabalansētas raudzētu čili un ķiploku kombinācijas. Gatavojot marinādi, tai nedaudz pievieno etiķi, sāli un cukuru. Ļoti vienkārši, ja izvēlas pareizos čili - vidēji asus, aromātiskus un augļainus. Viena no ticamākajām mērces izcelsmes versijām vedina uzskatīt, ka tā radusies Taizemes piekrastes pilsētiņā Sīrāčhā, kur kļuvusi populāra un sākta tās komerciāla ražošana. Ņemot vērā Dienvidaustrumāzijas tautu paradumu jūras produktus pasniegt ar asu čili mērci, visticamāk, līdzīgas mērces uz čili bāzes gatavotas arī citviet. Šobrīd tā ir kulta mērce Lielbritānijā, kā arī Āzijas restorānos viscaur Eiropā. Neapšaubāmi, tā ir lieliska ar grilētām jūras veltēm - garnelēm, kalmāriem, kā arī zivīm - lasi un foreli. Tomēr nekas nespēj apsteigt tās patēriņu ar grilētiem vistu spārniņiem. Mērce - atkarība. Mana paziņa Dagnija ne mirkli nekautrējas par savu sievišķīgo vājību rokassomiņā vienmēr atrast vietu siračas pudelītei.

Berbere ir amharu vārds asajam sarkanajam piparam, kā arī garšvielu maisījumam, kura pamatu tas veido, piešķirot gan garšas asumu, gan krāsas spilgtumu. Kaltētam čili pievieno svaigu ingveru, ķiploku, sīpolu, rūtu un tulsi (svēto baziliku) un sastrādā pastā. Pāris dienas ļauj garšām «iemarinēties». Pēc tam izklātu pastu saulē izkaltē, samaļ un izsijā, pievieno sierāboliņu, kuminu, melnos un malagetas piparus un viegli apgrauzdē. Visbeidzot atkal samaļ un izsijā. Tādējādi veidojas dziļas, asas un dūmakainas garšas maisījums. Etiopiešu kulinārās identitātes simbols, ko tradicionāli izmanto teju visa veida ēdienos, ārpus Āfrikas iedzīvojies kā sausā marināde liellopa un arī jēra gaļai - ribiņām un vienkāršākiem steikiem.

Džerks ir jamaikiešu kulinārā tradīcija - gaļas cepšanas veids, pirms tam to marinējot džerka garšvielu maisījumā, kura sastāvdaļu pamats ir koši oranžie un ļoti asie Scotch bonnet pipari un virces (smaržīgie pipari). Papildus mēdz pievienot timiānu, ķiploku un muskatriekstu, ja džerku izmanto kā sauso marinādi, vai arī rumu, laima sulu un nedaudz melasi, ja vistas vai cūkgaļas gabalus marinādē gribas iemērkt. Džerks ir aromātisks, ass un ekspresīvs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?