Profesore skaidro, ka visas meža ogas ir bagātas ar vitamīniem un organiskajām skābēm, kas cilvēkiem palīdz regulēt šūnu vielmaiņu. Mellenēs visvērtīgākie ir zilās krāsas pigmenti, kas mazliet uzlabo redzes asumu un palīdz saglabāt veselus asinsvadus. Meža zemenēs vērtīgākais ir dzelzs un B grupas vitamīni, kas labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu un augšanas procesiem. Savukārt aveņu sastāvā ir salicilskābes atvasinājumi, kas palīdz cīnīties pret iekaisumu un mazina paaugstinātu temperatūru, atzīst V. Eniņa.
Groziņu rokā un uz mežu ogās
Sācies īstais meža ogu laiks, kad mežmalas ir pilnas ar gardām mellenēm, meža zemenēm un avenēm. Naskākie, kam nav slinkums ogas lasīt, ziemā varēs baudīt kaltētu meža ogu vai stublāju tēju. Savukārt tiem, kam roka vairāk stiepjas mutē, ne groziņā, novēlam veselīgu ēšanu, jo ogās labo vielu patiešām ir daudz, atzīst Rīgas Stradiņa universitātes profesore Vija Eniņa.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.