Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Gruzija satraukta par Krievijas mācībām

Krievijas karaspēks pirmdien valsts dienvidos sāka lielākās karaspēka mācības kopš pagājušā gada kara ar Gruziju, pastiprinot Tbilisi aizdomas, ka Krievija gatavojas jaunam karam ar nepakļāvīgo kaimiņvalsti. Gruzijas amatpersonas uzsver, ka Krievijas karaspēka mācības netālu no abu valstu robežas uzskatāmas par «bīstamu provokāciju», kas apdraud visa reģiona drošību.

Bažas par provokācijām

Karaspēka mācībās Kaukāzs 2009 piedalās 8500 karavīru, 450 bruņumašīnu, 200 tanku, arī Melnās jūras kara flotes kuģi, ziņo RIA Novosti. Krievijas karaspēka vadība informē, ka mācību laikā tiks izspēlēts scenārijs, pēc kura Krievijai uzbrūk teroristi, kas mēģina izveidot bāzes Ziemeļkaukāzā.

Krievijas militārais analītiķis Aleksejs Vaščenko šīs mācības gan nosaucis par smieklīgām, jo 8000 karavīru jeb vienas divīzijas darbošanās ļoti plašā teritorijā nav uzskatāma par nopietnu. «Labākajā gadījumā tās var nosaukt par štāba spēlītēm, nevis pilnvērtīgām mācībām,» raidstacijai Svoboda stāsta A.Vaščenko. Gruzijas valdībai gan smiekli nenāk, jo Tbilisi labi atceras, ka pirms gada līdzīgas mācības beidzās ar reālu uzbrukumu Gruzijai. Tbilisi politiķi aicina prezidentu Mihailu Saakašvili mācīties no pagājušā gada kļūdām un neuzķerties uz Krievijas provokācijām.

Krievijas militārās mācības netālu no Gruzijas daļēji ir atbilde uz NATO mācībām, kas nesen notika Gruzijā. Zīmīgi, ka mācības turpināsies līdz 6.jūlijam, kad vizītē Maskavā ieradīsies ASV prezidents Baraks Obama. Krievija vēlas viņam parādīt, ka negrasās samierināties ar Gruzijas tuvināšanos NATO.

Paredzams, ka mācībās piedalīsies arī Abhāzijā un Dienvidosetijā izvietotās karaspēka daļas. Krievija pilnā sparā turpina savu pozīciju nostiprināšanu šajos reģionos, ko starptautiskā sabiedrība uzskata par neatņemamu Gruzijas sastāvdaļu.

Novērotājiem jāaiziet

Bijušais Krievijas prezidenta padomnieks Andrejs Illarionovs uzskata, ka pašlaik notiek gatavošanās jaunam karam pret Gruziju, jo pirmais karš nav sasniedzis Kremļa izvirzīto mērķi: M.Saakašvili gāšanu un pilnīgu Gruzijas pakļaušanu Krievijas kontrolei. A.Illarionovs, kurš tagad asi kritizē savu bijušo priekšnieku Vladimiru Putinu, izteicis aizdomas, ka Krievija vēlas panākt Gruzijas sašķelšanu vairākās vājās valstiņās.

Pēc viņa domām, par gatavošanos karam liecina arī starptautisko novērotāju izraidīšana no konflikta zonas. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērotāji 30.jūnijā būs spiesti pārtraukt savu misiju, jo Maskava nav piekritusi tās pagarināšanai. «Mēs baidāmies, ka viss sāksies no jauna. Tādēļ viņi izraidīja novērotājus. Viņi gatavojas karam,» laikrakstam The Times stāsta Gruzijas pierobežas ciema iedzīvotājs Givi Ceveteli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?