Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Holivuda par Gruziju

Amerikā strādājošais somu režisors Renijs Hārlins (1959), kurš popularitāti pasaulē ieguvis ar tādām spilgtām action filmām kā Cietais rieksts 2, Klinšu kāpējs un Dziļā zilā jūra un laulībām ar brīnišķīgu aktrisi 80.gadu emancipācijas simbolu Džīnu Deivisu, ir «pārprofilējies» uz nopietnām vēsturiskām filmām un vienlaikus strādā ar divu filmu projektiem.

Pirmais attiecas uz Hārlina dzimteni Somiju un vēstīs par leģendāro valstsvīru Karlu Gustavu Mannerheimu un viņa stingro opozīciju pret PSRS imperiālistiskajiem tīkojumiem, kas arī nepieļāva, ka Otrā pasaules kara laikā Somija tiktu okupēta kā trīs Baltijas valstis (filma tā arī saucas _Mannerheim_).

Otrs projekts jau tiek raiti filmēts - Hārlins jau vairākas nedēļas ar filmēšanas grupu atrodas Gruzijā, lai uzņemtu filmu par 2008.gada augusta karu starp Gruziju un Krieviju.

Tiek filmētas epizodes Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili rezidencē, Tbilisi ielās un batāliju ainas, kurās kā statisti iesaistīti arī Gruzijas armijas karavīri, Gruzijas kalnainajos rajonos.

Žurnālistiem Hārlins stāsta, ka filma gan būšot «bez kāda viena politiska viedokļa liekas eskalācijas, tā vairāk būs liels cilvēcisks stāsts, traģiska drāma», tomēr Gruzijas masu mediji nebeidz akcentēt, ka filma noteikti būs progruzīniska. Interesanti, ka Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili piekritis tēlot Kubā dzimušais Endijs Garsija, ievērojama Holivudas otrā ešelona zvaigzne, kuru pazīstam no filmām Neaizskaramie, Krusttēvs 3 un Oušena bandas piedzīvojumiem. ASV strādājošais Dienvidslāvu aktieris Rade Serbedžija tēlo krievu ģenerāli Demidovu, kurš pāriet Gruzijas armijas pusē. Garsija jau ticies ar sava tēla prototipu un ir «sajūsmā par viņa harismu un teicamo angļu valodu».

Tikmēr Krievijai atkritusi iespēja palepoties ar savas politiskās pozīcijas paušanu Gruzijas, Dienvidosetijas un Krievijas konflikta sakarā, ņemot talkā «ietekmīgākās no mākslām» - kino - līdzekļus un piesaistot šādam politiskam mākslas projektam starptautisku zvaigzni. Lai gan par šādiem plāniem Krievijas masu saziņas līdzekļi aktīvi ziņoja jau gadu.

Tomēr pasaulslavenais serbu kinorežisors Emirs Kusturica, kuru par iespējamo kara filmas tapšanu «no cietušās osetīnu tautas skata punkta» 2008.gadā, neilgi pēc karadarbības Gruzijā beigām, personīgi tika uzrunājis izcilais režisors, Oskara laureāts un lielkrievu šovinists Ņikita Mihalkovs, negaidīti paziņojis, ka turpmākos četrus gadus ir saistīts ar «kādu franču filmas kontraktu» un «nekādas manas filmas par Gruziju nebūs, tās ir spekulācijas, kas izdevīgas dažiem Krievijā».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?