Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Honorāru saņem svaigās aknās

Kur skatās Ginesa rekordu grāmatas veidotāji? Rīgā, Stabu ielā, dzīvo potenciāls pretendents uz starptautisku atzīšanu un popularitāti. Nu sakiet, kurš vēl pasaules runcis kā līdzautors ir piedalījies unikālas pavārgrāmatas tapšanā, nokļuvis uz grāmatas krāšņā vāka un, it kā ar to vēl nepietiktu, eksponējies arī gandrīz katrā šī izdevuma lappusē!

Gudrais izdzīvotājs

Gada nogalē Zvaigznes grāmatnīcā pievērsu uzmanību Armanda Avena izveidotajam izdevumam TOP fotoreceptes.lv vispirms jau uz tā redzamā kuplā zaļacainā kaķa dēļ. Nodomāju - rau, cik biezs izdevums ar kaķu ēdienu receptēm! Kļūdījos. Tās receptes, autora Armanda Avena vārdiem runājot, rakstītas normāliem večiem, kam patīk darboties virtuvē un taisīt vienkāršus, bet smeķīgus ēdienus. Izpētot pavārgrāmatu, kurā ēdiena gatavošanas process bildēs attēlots soli pa solim, esmu kļuvusi par šī izdevuma fani. Jautāsiet - bet kāds te runča Bongas nopelns?

Pašā gada nogalē piesakos intervijai pie Armanda Avena. Mazajā vienistabas dzīvoklī Armands mani un fotogrāfu sagaida kopā ar līdzautoru - dikti apaļīgo un atturīgi simpātisko Bongu. Armands skaidro - bonga ir vīraka kvēpināmais trauks. Runcis mūs pārbauda gluži kā pārtikas produktus - vairākas reizes apiet riņķī apkārt, apošņā apavus un drēbes un pastiprinātu interesi izrāda par Kristapa fotosomu. Es pat nobīstos - ka tik beigu beigās neuzčurā aparatūrai! Samulsumu cenšos slēpt, bet Armands, kā nolasījis manas domas, mierina - Bonga kādu laiku dzīvojis kopā ar titulētu šķirnes kaķeni, bijis jāgādā, lai runcis neatņemtu mincei nevainību, tāpēc aizvests pie daktera. Saprotama lieta - nedod dievs, augstdzimušai kaķu jaunkundzei dibināt tuvus sakarus ar šarmanto Stabu ielas sētas donžuānu. Nāktos teikt ardievas izstādēm un godalgām!

Armands Avens stāsta, kā Bonga uzradies viņa mājā: «Gandrīz pirms deviņiem gadiem kādu rītu eju uz veikalu pēc alus un redzu - pa kāpnēm cītīgi augšup lien ņaudošs sīkulis! Te uzreiz pateikšu - man nepatīk suņi, bet ļoti patīk kaķi, tie man bijuši vienmēr. Protams, uznesu mazo augšā, pabaroju, šis aizmiga, kad pamodās, piedirsa (piedodiet, bet gan dzīvē, gan grāmatā Armands runā vienkāršā tautas valodā) dzīvokli, un es sapratu, ka būs dzīvotājs. Vēlāk satiku mājas sētnieku, viņš stāstīja, ka sētā ieklīdusi kaķene, kas nav spējusi izbarot metienu - sešus kaķēnus - un tos pametusi. A kur šos likt? Mazie skarbās dzīves sākumu nav pārdzīvojuši. Bonga laikam bija pirmdzimtais, fiziski visstiprākais no metiena. Maziņš, bet smadzenes strādāja - apjēdzis, ka sūdi būs, jādodas pie cilvēkiem!»

Nokļuvis labās rokās, runčuks ātri iejutās jaunajos apstākļos, uzaudzēja skaistu, kuplu kažoku un aizmirsa par dramatiskajiem savas dzīves notikumiem.

Atkāpties neprot

Sākumā Armands ļāva Bongam «ganīties» zaļajā pagalmā. Taču vairāki notikumi lika viņam izvērtēt runcim dotās brīvestības lietderību: Pirmkārt, blakus pagalmā bieži piestaigāja bomži ar saviem suņiem, bet Bonga nav tas, kurš, nostājies uz kara takas, mestos bēgt pārāka pretinieka priekšā. Otrkārt, viņš negrieza ceļu arī nevienam klaiņojošam kaķim, un runči savā starpā plēšas uz dzīvību un nāvi. Treškārt, punktu epopejai pielika diena, kad Bonga atvilkās mājās ar asiņainu pakaļkāju. Todien netālajā klīnikā uz blakus operāciju galdiem gulēja Bonga, kuram lāpīja pakaļkāju, un kaimiņu suns, kuram šuva ciet saplēsto rīkli. Sapratu, kas bija noticis, un Bonga vairs laukā netiek laists. Staigājam tikai kontrolētā brīvsolī, t. i., saitītē.»

Ik gadu Bonga «iziet tehnisko apskati» klīnikā un saņem nepieciešamās vakcīnas. Runcim ir Eiropas pase ar visu bildi, kopā ar Armandu kaķis pabijis arī ārzemēs.

Ģenerālinspektors darbā

Turpmākajā stāstījumā jāpiebilst, ka kolorītais Armands Avens beidzis LU fizmatus, ir datorspeciālists, bet viņa līdz pilnībai novestās aizraušanās ir fotografēšana un «ņammīgu, it īpaši gaļas ēdienu gatavošana». Saliekot kopā šīs likteņa piespēlētās lietas, Armands pirms vairākiem gadiem izveidoja interneta vietni fotoreceptes.lv. Tur ievietotās ēdienu receptes izpelnījās lielu atzinību: «Manu mājaslapu dienā apmeklē tūkstošiem cilvēku. Ideja par recepšu apkopošanu grāmatā visu laiku virmoja gaisā.»

Kādi ir Bongas tiešie nopelni grāmatas tapšanā? Armands smejas: «Vislielākie. Manā nelielajā virtuvē nekas nenotiek bez Bongas klātbūtnes. Viņš ir nenormāli ziņkārīgs runcis. To jau tu saprati, šeit ienākot. No laika gala Bonga manā mājā ir pārtikas ģenerālinspektors un atbildīgos pienākumus pildīja arī grāmatas tapšanas procesā. Izdevumā TOP fotoreceptes.lv ievietotas manas portāla vietnes apmeklētāju septiņdesmit divas iecienītākās receptes.»

Armands acu priekšā zīmē ainiņas, kā viņš mazajā virtuvītē novieto uz galda produktus un kā Bonga, piemēram, nosaka gaļas kvalitāti: «Kā sāku kārtot produktus un likt gaismas, tā Bonga klāt - tūlīt sāksim strādāt! Viņam ļoti garšo aknas, par tām, kā saka, dzimteni pārdos! Pret gaļu Bonga ir dikti prasīgs. Tā ir dzelžaina kontrole. Runcis visas gaļas uzmanīgi aposta, un, ja sāk ar ķepu apkasīt, skaidrs, ka to var mest ārā. Mūsdienās gaļa tiek saspricēta ar buljonu. Ja tas (buljons - T. Š.) ir kvalitatīvs, tad nekāda vaina! Piemēram, vistas krūtiņu, kas ir ļoti sausa, pat ieteicams saspricēt, lai tā kļūtu sulīgāka. Taču Bonga jūt, kāds labums vai draņķība gaļā iekšā, un momentā paziņo ekspertīzes rezultātus!»

Grāmatā Bonga redzams darbā - vērojot saimnieka gastronomiskās orģijas, pārbaudot gaļu, no krāsns augšas uzmanot ēdiena tapšanu, inventarizējot virtuves skapīšu saturu, pozējot Armandam, gaidot atlīdzību par darbu, ar nicību novēršoties no zaļbarības vai saldo ēdienu piedāvājuma. Bonga fotografēts arī atpūtas brīžos - laiski vērojot putniņus aiz loga, sildot kuplos sānus saulē, nodarbojoties ar rokdarbiem (asinot nadziņus uz dzijas kamoliem), taisot Armandam vēdera vibromasāžu, aicinot saimnieku uz rotaļu. Un izcilie Bongas portreti uz vāka vai pa visu lapu!

Vienvārdsakot - Ginesa rekordu grāmatas veidotāji, iesaku - dodieties uz Rīgu! Jūs gaida jau populārās pavārgrāmatas TOP fotoreceptes.lv galvenais līdzautors Bonga - 7,7 kg smags sētas kaķenes un, iespējams, Norvēģijas meža kaķa jauktenis ar ļoti pūkainu asti (Armands saka - tā nereti tiek iemērkta viņa rīta kafijas krūzē) un ziņkārīgu degunu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?