Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Iebilst pret zāļu atlaižu reformām

Asā vairāku asociāciju kritika nav atturējusi Veselības ministriju (VM) no nodoma turpināt virzīt uz valdību grozījumus, kas paredz būtiskas korekcijas atlaižu piemērošanā medikamentiem. Iecerēta jauna kārtība - ja, izplatot medikamentus, ražotājs piešķir atlaidi zālēm lieltirgotavai, tad lieltirgotavas un aptiekas zāļu cena būs jārēķina, atskaitot šo atlaidi, stāsta Juris Bundulis, VM valsts sekretāra vietnieks. Tā atlaides izjutīšot tieši pacienti, nevis zāļu lieltirgotavas, kā mēdz būt tagad.

Pretēji domā Latvijas Zāļu lieltirgotāju asociācijas (LZLA) priekšsēdētājs Mārcis Rutulis, kurš norāda - grozījumi dos to, ka cenu samazinājuma vietā notiks cenu paaugstināšana, būtiski cietīs zāļu apgāde, samazināsies konkurence, cietīs pacientu intereses. Viņš prognozē, ka daļa lieltirgotāju pārdos medikamentus aptiekām tikai ar priekšapmaksu. Tas ātri novedīšot pie vairāku simtu aptieku skaita samazināšanās, īpaši mazo un vidējo aptieku, kuras atrodas ārpus lielajām pilsētām. VM ierēdņi par šādu apdraudējumu saka - pašreiz gaidām papildu informāciju no individuālajām aptiekām par saņemto atlaižu nosacījumiem un apjomu.

Medijos jau daudz ziņots par zāļu ražotāju (īpaši lēto ģenērisko zāļu ražotāju) sūdzībām, ka lieltirgotavas, kurām pašām pieder ķēžu aptieku tīkli, teju vai «izspiežot» no ražotājiem atlaides par zāļu tirgošanu, vidēji tās esot 20 līdz 30%, taču mēdz būt arī krietni augstākas. Taču nereti atlaides «apēdot» pati lieltirgotava - līdz pircējiem tās nenonāk. Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) Dienai uzsver: «Atlaide ir mārketinga rīks. Un atlaidi nekad nedod tāpat, bet gan - lai vairāk tiktu pārdoti konkrētas grupas medikamenti. Tāpēc produkti, kuriem nav mārketinga, tiek noslēpti tālākajos aptiekas plauktos.»

Necaurredzama atlaižu sistēma arī varot veicināt neracionālu zāļu lietošanu. VM pārstāvis J. Bundulis saka: ar jaunajiem grozījumiem esam pieskārušies būtiskai aptieku ķēžu peļņas daļai. Tāpēc arī esot tik asa pretreakcija. Izmaiņas paredz - ja Veselības inspekcija konstatēs, ka ražotājs lieltirgotavai dod atlaidi, tad arī šā produkta aptiekas cena būs jārēķina, atskaitot šo atlaidi. J. Bundulis stāsta, ka Igaunijā savukārt ieviesta kārtība - ja ražotājs lieltirgotavai dod atlaidi zālēm, tam ir obligāts pienākums šo atlaidi padarīt publisku, proti, par to jāziņo valsts institūcijai.

LZLA priekšsēdētājs M. Rutulis par grozījumiem savukārt norāda, ka neizvērtēto ekonomisko un normatīvo faktoru rezultātā daļa medikamentu var kļūt dārgāka. «Medikamenti pacientiem var kļūt mazāk pieejami. Nemainot izveidoto grozījumu redakciju, var prognozēt, ka zāļu lieltirgotavas un aptiekas rentablas darbības nodrošināšanai vairs nepārdos medikamentus ar atlaidēm un būs spiestas cenu veidot ar maksimālo piecenojumu,» viņš norāda. Pret grozījumiem kritiski noskaņots ir arī Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas izpilddirektors Valdis Freidenfelds: «Vairākas nevalstiskās organizācijas uzskata, ka šo noteikumu grozījumu redakcija nav pietiekami izvērtēta, nav izstrādāti noteikumi attiecībā uz riskiem, kas var iestāties.»

Arī atsevišķas aptiekas un farmaceitus pārstāvošas organizācijas norādījušas, ka atlaides aptiekām ir palikušas kā glābiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?