Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

«Iebraucu benzīntankā, uzpildos un laižos»

Narkotikas un vardarbība iet roku rokā - par to liecina kaut vai Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas prakse, kur apsūdzības par narkotikām regulāri saistītas ar zādzībām vai laupīšanām. Šai ik gadu augošajai problēmai ar sparu ķērušās klāt vairākas tiesībsargājošās iestādes - nodibināta īpaša «narkotiku prokuratūra», tieslietu ministrs sola bargākus sodus narkotiku tirgoņiem, un Ministru kabinetā (MK) pieņemts detalizēts plāns cīņai pret narkotikām. Savukārt narkomāni, ar kuriem runāja Diena, atzīst, ka viņu aprindās noziegumus ierobežo tikai paša likumpārkāpēja izdoma.

Zog somiņas un benzīnu

Zane (vārds mainīts) narkotikas sākusi lietot jau 13 gadu vecumā, kad vecākiem radušās problēmas ar alkoholu un ģimene mainījusi dzīvesvietu. Drīz jaunie draugi viņai piedāvājuši uzpīpēt zālīti, pēc tam pašņaukt «vitamīnu», līdz beigu beigās viņa nonākusi līdz heroīnam. No tā kļūt atkarīga gan nav paspējusi, jo pēc pirmās duršanās māte viņu iesēdinājusi mašīnā un aizvedusi ārstēties uz nepilngadīgo rehabilitācijas centru Saulrīti.

Zane stāsta, ka narkotikas dabūt vienmēr bijis ļoti viegli - no sākuma pat naudu neesot vajadzējis, jo visi «uzsaukuši». Ar laiku viņai gan vajadzēja vairāk naudas, nekā vecāki varēja iedot. «Ubagojām kopā ar draudzeni. Citas meitenes staigāja pa ielām, koķetēja ar vīriešiem - prasīja naudu, solīja, ka «viss notiks», bet beigās bēga projām. Arī somas esam rāvušas, bet tas bija tā spontāni, nav tā, ka mēs speciāli tumšā vakarā gaidītu iespēju,» atceras Zane. Atmešana bijusi grūta, bet kopš iznākšanas no Saulrītiem Zane narkotikas vairs nelieto.

Savukārt Agris narkotikas sācis lietot 20 gadu vecumā, kā pats saka - aiz pārāk labas dzīves. Pēc ilggadējas aizraušanās ar amfetamīnu pārgājis uz heroīnu, bet nu, mīļotās sievietes mudināts, cenšas atmest. Viņš atzīst, ka reizēm gan gadās «norauties»: «Reizēm pēkšņi sajūtu amfetamīna smaku, tā it kā man degungalā tas būtu, kaut gan nekur tuvumā, protams, nav. Arī tagad, kaut gan šajā rajonā nevienu nepazīstu, ja sagribētu, pusstundas laikā izošņātu, kur tirgo, un dabūtu,» viņš stāsta.

Agris šņaucis vai dūries katru dienu, bieži vien vairākas reizes. Iesākumā savu nodarbi viņam izdevies finansēt paša līdzekļiem, bet ar laiku nācies pievērsties zagšanai. Par to gan viņš runā ļoti negribīgi: «Mana sistēma bija tāda - iebraucu benzīntankā, uzpildu pilnu bāku un braucu prom nesamaksājis, bet pēc tam to pārdodu. Mašīnai, protams, tajā brīdī ir uzlikti citi numuri.»

Lietu skaits turpina augt

«Problēma ir ļoti liela. Sabiedrība, protams, arī cieš no tā, ka nav droši bez piecām slēdzenēm durvīs, bet vislielākais drauds ir jaunatnei - mums jau te nenāk piecdesmitgadīgi, bet pārsvarā 18 līdz 25 gadus veci,» stāsta Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese Ieva Reikmane, kura ikdienā tiesā narkomānus. Viņas pieredze liecina, ka narkomāni visbiežāk izdara sīkas zādzības no veikaliem un automašīnām. «Tādas mantas, ko var viegli nozagt un ātri pārdot, lai dabūtu naudu devai. Reti kad viņi tiešām laupa lielos apmēros,» I. Reikmane skaidro. Aptuveni katru desmito narkomānu jau tiesājušas vairākas tiesneses - tas nozīmē, ka viņi uz apsūdzēto sola nesēž pirmo reizi.

Jāatgādina, ka nesen ar ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera rīkojumu tika izveidota speciāla prokuratūra narkotiku lietu izmeklēšanai, par kuras izveidi domāts esot jau sen. «No tiesnešiem nereti tika saņemti pārmetumi, ka par vienas personas nodarījumiem - visbiežāk saistītiem ar narkotiku apriti un no tiem izrietošiem - zādzībām, laupīšanām - kriminālprocesi netiek apvienoti, bet nosūtīti iztiesāšanai dažādām tiesām atkarībā no izdarīšanas vietas. Šīs prokuratūras izveidošana ļaus samazināt šādu gadījumu skaitu,» jaunās iestādes jēgu skaidro Ē. Kalnmeiers.

Viens no narkotiku apkarošanas plāna ievērojamākajiem mērķiem ir līdz 2017. gadam samazināt narkotiku reibumā izdarīto noziegumu skaitu par 30%. Iekšlietu ministrijas pārstāvis Jānis Bekmanis skaidroja, ka šīs prognozes tapušas, analizējot statistiku un paredzamās izvēršamo darbību sekas. Viņš domā, ka šis mērķis ir sasniedzams, tomēr atzīst, ka tas ir viens no ambiciozākajiem. Tomēr tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) to sauc par pārāk optimistisku prognozi. Viņš gan piebilst, ka «ir pareizi izvirzīt ambiciozus mērķus, jo tad vismaz nonākat pie kāda rezultāta». J. Bekmanis savukārt piebilda, ka apstākļos, kad robežas kļūst arvien atvērtākas, bet internets - pieejamāks, arī mērķis noturēt narkotiku lietotāju skaitu kaut vai pašreizējā līmenī ir ambiciozs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?