Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ielāps pie ielāpa, bedre aiz bedres

Plaisas asfalta segumā nevienu autobraucēju nepārsteidz, taču aizvien vairāk ir tādu ceļa posmu, kas jau pilnībā sabrukuši un kuru atjaunošanai būtu vajadzīgi lieli līdzekļi. Ir skaidrs, ka drīzumā valsts budžetā tādu nebūs, un arī no ES fondiem līdzekļu plūsma pakāpeniski saruks. Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) sola lielāku uzmanību pievērst plānošanai, kuras līdz šim trūcis.

Vienās bedrēs

Braucam pa ceļu no Rīgas līdz Jaunjelgavai. No Rīgas apvedceļa līdz Daugmalei ceļš ir labā stāvoklī, taču, iebraucot Daugmalē, sākas bedraināks posms, kaut arī bedrītes aizlāpītas. «Tas vēl nav nekas,» lietpratīgi nosaka fotogrāfs Raitis Puriņš, kurš tobrīd ir pie stūres. Viņam taisnība, jo no Ķeguma HES uz Jaunjelgavu 30 kilometru garais posms tiešām ir vēl sliktāks. Ir gan arī salīdzinoši nesen klāts ceļa posms, taču pie Ņegas upes parādās kārtējā ceļazīme ar «kamieļa kupriem» un uzreiz ir arī liela bedre. Iebraucot Birzgales pagastā, ripojam pa saplaisājušu ceļu, bet vēlāk nokļūstam uz samērā laba ceļa posma, kam plaisa tikai pašā vidū, salaiduma vietā. Aiz Krusta kroga sākas rūsgans ceļa posms ar izteiktām bedrēm. Traģiskā stāvoklī ar daudzām bedrēm ir ceļš pie Pilskalniem, arī pie Gubenziemeļiem, bet pie ceļazīmes «Birzgale 8 km» ceļa segums ir labāks. Prieki beidzas pie Bauskas apļa, kad līdz Jaunjelgavai atlikuši astoņi kilometri. Pie viesu nama Wild Duck sākas pilnīgi sabrucis, līkumains, šaurs un vietām slīps ceļa posms, kura vienā pusē ir krauja, bet nav aizsargbarjeru. «Agrāk jau nebija pat tāda asfalta, pēdējo posmu uzlēja pirms aptuveni desmit gadiem. Mūs uztrauc ceļa posms netālu no pilsētas robežas, jo izskatās, ka tas slīd Daugavā. Bijām iesnieguši projektu ceļa rekonstrukcijai, bet to Satiksmes ministrija noraidīja. Bīstams šis posms arī tāpēc, ka tuvumā ir vairākas mājas, cilvēkiem jāpārvietojas, bet ceļš ir šaurs, tāpēc te vairāki gājēji sabraukti,» situāciju raksturo Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks. Viņš vairs netic, ka izdosies atslogot Jaunjelgavas centru no tranzīta plūsmas, jo savulaik plānotajam apvedceļam varēja izmantot tikai valsts budžeta līdzekļus, nevis ES fondu naudu. Esot bijusi sākta pat zemju atpirkšana, taču process apstājies, jo valstij naudas nav. A/s Latvijas Valsts ceļi (LVC) preses sekretāres Ievas Niedras sniegtā informācija liecina, ka pēdējos desmit gados autoceļā P85 Rīgas HES-Jaunjelgava rekonstrukcija veikta tikai trijos ceļa posmos, katrs no tiem ap astoņu kilometru garumā, bet izlīdzinošā kārta uzklāta divos pavisam īsos posmos, un vienā ap astoņu kilometru garā posmā veikta virsmas apstrāde. Taču joprojām ir arī tādi ceļa posmi, kas neremontēti ir kopš 1989. gada. Šajā un nākamajā gadā Rīgas-Jaunjelgavas ceļu gaida tikai un vienīgi bedru lāpīšana.

Rīgas-Jaunjelgavas ceļš ir piemērs tam, kā Latvijā notiek ceļu rekonstrukcijas un remonta plānošana. 2007. gada 12. decembrī valdībā apstiprināta koncepcija «Par autoceļa maršruta Rīgas HES-Jaunjelgava-Aizkraukle-Jēkabpils attīstību». Koncepcija paredzēja asfalta seguma rekonstrukciju 7,2 km garumā par 6,2 miljoniem latu, Jaunjelgavas apvedceļa izbūvi 7,7 km garumā par 7,2 miljoniem latu, bet 21,3 km posmā no Daugmales līdz Ķegumam bija ieplānots atjaunot asfaltēto segumu, tam tērējot 5,3 miljonus latu. Lieki teikt, ka koncepcija nav īstenota.

Optimisma maz

Pašlaik asfaltēto segumu atjaunošanas darbu deficīts Latvijā ir sasniedzis 2,859 miljardus latu, grants segumu - 1,663 miljardus latu. «Vairāk par astoņiem gadiem ceļa virsma neizturēs slodzi, ir jāfrēzē nost un jāklāj no jauna. Nelaime tā, ka mēs atpaliekam, un nav naudas, ar ko ceļus pielāpīt. Ir novērtēti tie posmi, kuros situācija ir zem katras kritikas, un labo tos. Plānošanai jābūt kārtīgai, vismaz piecu gadu plānam un arī rezerves plānam, nevis atkarībā no tā, kā mainās apstākļi,» situāciju vērtē biedrības Latvijas ceļu būvētājs valdes priekšsēdētājs Zigmārs Brunavs. Plānošanas nepieciešamību uzsver arī U. Augulis: «Jābūt skaidram un vismaz piecu desmit gadu perspektīvā izstrādātam plānam - kur, kā un ko remontēt, kur būvēt no jauna. Domāju, ka ar plānošanu šobrīd Satiksmes ministrija un a/s Latvijas Valsts ceļi ir tikuši galā labi - tagad jāķeras pie reāliem darbiem. Šogad gan valsts, gan ES piesaistītais finansējums autoceļu remontam un uzturēšanai ir divreiz lielāks nekā pērn un sasniedz 270 miljonu latu dažādās programmās.» Viņš uzsver, ka nepieciešams nodrošināt regulāru un pastāvīgu finansējumu autoceļu rekonstrukcijai un remontdarbiem, tāpēc ministrs atbalsta Autoceļu fonda atjaunošanu, kas nozīmētu skaidri ieskicētu resursu daudzumu no iekasētā degvielas akcīzes nodokļa. Iespējams, ka viens no risinājumiem būtu konkrēta naudas apjoma no iekšzemes kopprodukta iezīmēšana ceļu būvniecībai - tas ļautu piesaistīt arī ceļu būves nozari kopējām valsts ekonomikas attīstības tendencēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ceļu stāvoklis

20 150 km autoceļu ir Satiksmes ministrijas valdījumā. No tiem 8320 (41%) ir ar melno segumu un 11 830 km (59%) ar grants segumu.
Sabrukuši ir 2069 km jeb 25% autoceļu ar melno segumu un 4551 km jeb 38% autoceļu ar grants segumu. Tiem nepieciešama pilnīga seguma rekonstrukcija.
Ekonomiski lietderīgi ir atjaunot asfaltbetona segumus pēc 12 gadiem, kad defekti vēl nav masveidīgi un izmaksas ir viszemākās.
Lai ceļus uzturētu labā stāvoklī, būtu jāatjauno ap 920 km ceļu gadā. Gan šogad, gan nākamgad paredzēts atjaunot ap 600 km.
Latvijā ir 934 tilti, no tiem 375 sliktā, bet 155 - ļoti sliktā stāvoklī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?