Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Iemīlējies latviešu mūzikā

«Kad mani lūdza sastādīt amerikāņu garīgās mūzikas programmu, es ilgi domāju, kā lai atspoguļo to, kas ir noticis amerikāņu mūzikā pēdējās desmitgadēs. Meklējot skaņdarbus, es sapratu, ka varam runāt par divām būtiskām tendencēm amerikāņu mūzikā. Tas ir minimālisms un tas, ko es sauktu par neoromantismu,» stāsta XIV Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla viesis - amerikāņu diriģents Donalds Nellijs.

Viņš diriģēs festivāla atklāšanas koncertu 13. augustā Rīgas Domā. Tajā Donalds Nellijs muzicēs kopā ar Valsts akadēmisko kori Latvija, kura izcilību sajutis, savā dzimtenē noklausoties kora ierakstus. Donalds Nellijs šeit nav nokļuvis nejauši. Viņa ierašanās ir likumsakarīga, jo ar savu profesionālo kori The Crossing Filadelfijā viņš jau atskaņojis latviešu mūsdienu komponistu skaņdarbus. Ar šo kori, kuru Donalds Nellijs ar domubiedriem izveidojis 2005. gadā, viņš atskaņojis Ērika Ešenvalda, Pētera Vaska un Maijas Einfeldes opusus. Jautāts par šādu izvēli, diriģents atkārto, ka šo latviešu komponistu mūzika ir izcila, tai piemīt īpaša valoda un skaistums.

Komponistu brīnumi

«Ērika Ešenvalda mūziku man parādīja sieviete, vārdā Gunta, latviete, kura dzīvo Čikāgā. Viņa mani ieinteresēja par Ērika mūziku, un es sāku to atskaņot, līdz beidzot pasūtīju viņam jaunu opusu, kuru šovasar pirms mēneša pirmoreiz atskaņoju Filadelfijā ar kori The Crossing. Tas ir brīnišķīgs skaņdarbs - Senekas zodiaks - ar antīkās Romas filozofa un dramaturga Senekas tekstu, tas iekļāvās projektā Seneca Sounds/Senekas skaņas, kurā izpildījām četru komponistu darbus ar viņa tekstiem. Pārējie autori bija no ASV, Lielbritānijas un Turcijas,» stāsta Donalds Nellijs.

«Esmu atbraucis, ne tikai lai diriģētu amerikāņu mūzikas koncertu, bet arī lai uzzinātu vairāk par latviešu mūziku, lai iegūtu informāciju, partitūras, ierakstus, kontaktus,» Dienai saka diriģents. Šajā nolūkā tūlīt pēc uzstāšanās Rīgā viņš dosies arī uz Tallinu, Oslo un Helsinkiem: «Tas, ko dara Baltijas un Ziemeļvalstu komponisti, ir kaut kas vienreizējs, īpašs!» Ar šādiem vārdiem viņš pauž sajūsmu arī par nesen atskaņoto Maijas Einfeldes opusu Pie zemes tālās.

Amerikāņu garīgums

«Interesanti, ka par garīgo mūziku nevar runāt kādas konkrētas reliģijas rāmjos. Piemēram, minimālists Deivids Lengs, Pulicera prēmijas laureāts, izmanto Bībeles motīvus, izvēloties tikai atsevišķus vārdus, kuri, viņaprāt, ir būtiski, lai mūzikā radītu garīgo atmosfēru. Kamerūns Inns līdzīgi dara ar rūmiju tekstiem. Pretējā pusē ir Semjuels Bārbers un Džankarlo Menoti, kuri ir pasaulē krietni pazīstamāki amerikāņu komponisti,» viesis stāsta par Garīgās mūzikas festivāla atklāšanas programmas asi.

Apkārt šiem centrālajiem darbiem viņš salicis opusus, kuri «vienkārši ir ļoti skaista garīgā mūzika», piemēram, Stīvena Stekija darbu, kurā Volta Vitmena dzeja apvienota ar renesanses komponista Viljama Bērda mūziku.

Ardievas operai

Donalds Nellijs 25 gadus bijis Čikāgas Liriskās operas kormeistars, taču nesen atteicies no šā amata, lai pilnībā nodotos profesionālo koru kultūrai. «Tur es biju skrūvīte lielā mehānismā, kur lēmumus pieņēma citi un arī izrādes diriģēja citi. Jutos no tā noguris un izlēmu darīt, ko pats vēlos,» viņš skaidro.

Izveidojis kori The Crossing, mūziķis pārcēlās no Čikāgas uz Filadelfiju. Korī ir 24 dziedātāji, un tas ir profesionāls, taču dziedātājiem tas nav pilna laika darbs. Viņiem ir savs vasaras festivāls Month of Moderns. Par nedzirdēta un izcila «piedzīvojumu repertuāra» (adventurous programming) izvēli Donalds Nellijs saņēmis ASV Koru asociācijas speciālbalvu, taču viņam pašam šāds repertuārs nav izņēmuma piedzīvojums, bet tieši tas, ko viņš pats visvairāk vēlas atskaņot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?