Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Iesalnieks saceļ vētru

Mēģinot izskaidrot savu viedokli par Norvēģijas labējā ekstrēmista Andersa Bēringa Breivīka sarīkoto sprādzienu un vēlāko asinspirti Darba partijas jauniešu nometnē, nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK valdes loceklis Jānis Iesalnieks izraisījis sašutuma vētru vispirms sociālajos tīklos, bet vēlāk arī vairāku politisko spēku oficiālos paziņojumos.

Saskaņas centra Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins lūdzis Drošības policijai uzsākt kriminālprocesu attiecībā pret J. Iesalnieku, uzskatot, ka viņa izteikumi Twitter mikroblogā satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes.

«Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis,» tviterī svētdien pauda J. Iesalnieks, sākot asu diskusiju ar dažādiem šī tīkla lietotājiem, tostarp Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC), kuri uzskatīja, ka J. Iesalnieks pauž slepkavas argumentācijai līdzīgu viedokli, viņu attaisnojot. Vienā no tvītiem J. Iesalnieks gan norāda, ka pašu slepkavību nekas neattaisno, taču tēzi, ka «Norvēģijas slepkavu radīja multikulturāļi», viņš atkārto vairākkārt. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars ar J. Iesalnieku runājis gan pa telefonu, gan klātienē, un J. Iesalnieks piekritis, ka viņa izvēlētā forma, kā paust savu viedokli, ir ļoti dažādi traktējama. «Ir radīts kaitējums organizācijai, taču es nedomāju, ka viņš [J. Iesalnieks] kaut par gramu būtu mēģinājis attaisnot noziegumu. Viņš tikai aktualizēja problēmas, kas pastāv sabiedrībā,» Dienai teica R. Dzintars. Politiskie oponenti šo gadījumu izmantojot, lai ieriebtu nacionālajai apvienībai. «Tā ir traģēdija, un veidot uz tās politisko kapitālu ir ļauni un nepieņemami,» uzskata R. Dzintars, kurš gan neredz pamatojumu iespējamajai J. Iesalnieka izslēgšanai no apvienības. Savukārt otrs VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Roberts Zīle Latvijas Radio pauda cerību, ka VL izdarīs visus vajadzīgos secinājumus pēc Iesalnieka nepārdomātajiem izteikumiem. Jautāts, kas tieši VL būtu jādara, R. Zīle atbildēja, ka negrib kolēģiem teikt priekšā, bet kaitējums apvienībai ir nodarīts būtisks. Par to, vai iekļaut J. Iesalnieku deputātu kandidātu sarakstā, apvienība lems šodien, kad notiks visu iespējamo kandidātu izvērtēšana, norādīja R. Dzintars.

Pats J. Iesalnieks izplatītajā paziņojumā uzsver, ka «ar nodomu vai bez, bet medijos ir parādījusies klaji sagrozīta informācija par maniem komentāriem Norvēģijas traģēdijas sakarā. Nekad un nevienu brīdi neesmu attaisnojis Oslo masu slepkavu, vienīgi aicinājis aizdomāties par šī notikuma cēloņiem, lai no traģiskajiem notikumiem gūtu mācību un pasargātos nākotnē. Oslo slepkava ir slims cilvēks, kurš ar savu nežēlību un necilvēcību ir sodījis arī pats sevi.»

J. Iesalnieka izteikumus asi kritizējuši vairāku politisko spēku pārstāvji. Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) izteicies, ka J. Iesalnieks netieši attaisnojis pastrādāto noziegumu. Ministrs norāda, ka šādi izteikumi veicina nacionālā naida kurināšanu Latvijā, kas ir absolūti nepieņemami. Saeimas deputāts Valērijs Agešins (SC) paudis, ka šādus izteikumus nevar atstāt nesodītus, un lūdzis Drošības policiju nekavējoties veikt pārbaudi un pieņemt lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu. Biedrības Progresīvie priekšsēdētājs Ansis Dobelis aicinājis VL-TB/LNNK nekavējoties padzīt no savām rindām J. Iesalnieku, norādot, ka pretējā gadījumā nacionālajai apvienībai nav vietas ne Saeimā, ne valdībā. Savukārt Jānis Kuzins, kurš 10. Saeimas vēlēšanās kandidēja no PCTVL, ar domubiedriem nodibinājis Apvienību pret nacismu, par vienu no mērķiem izvirzot «attiecīgu iesniegumu» rakstīšanu par J. Iesalnieka izteikumiem.

Vakar nāca gaismā fakts, ka norvēģu terorists Anderss Bērings Breivīks savā 1500 lapaspušu garajā manifestā 2083: Eiropas Neatkarības deklarācija sarakstā ar nosaukumu «Pret imigrāciju noskaņotās partijas un organizācijas», pieminējis arī Austrumeiropas nacionālistiskās organizācijas un partijas, kas, viņaprāt, ir «uzmanības vērtas», ziņo Apollo. Tās neveltot pietiekami daudz uzmanības jautājumiem, kas visvairāk uztrauc viņu pašu - imigrantiem un musulmaņiem. Sarakstā iekļauti arī Latvijas politiskie spēki: Latvijas Nacionāli demokrātiskā partija, Visu Latvijai! - TB/LNNK (ar piezīmi «nacionāli konservatīva» organizācija), Nacionālā spēka savienība, Klubs 415 (ar piezīmi - «nacionālistiska organizācija»), Latvijas Nacionālā fronte, kā arī LNDP jeb Osipova partija (nosaukta par prokrievisku).

Vienlaikus publiskajā telpā turpinās viedokļu apmaiņa par pašu traģisko notikumu Oslo. Rīgas Lutera draudzes mācītāji Linards Rozentāls, Kaspars Simanovičs, Indulis Paičs un Juris Rubenis pauduši savu attieksmi pret traģiskajiem notikumiem Oslo: «Kad atklājās, ka Oslo šāvējs sevi internetā ir apzīmējis kā konservatīvu kristieti un kā šāds kristietis viņš ir gadiem ilgi plānojis un tagad realizējis savu šaušalīgi ļauno nodomu, [..] tad pirmā doma ir tieši šāda - ja tāds ir «Kristus», kādu par savējo redz šis šāvējs, tad, jo tālāk no šāda «Kristus», jo labāk. Ja viņš saka - es esmu konservatīvs kristietis, tad es tāds neesmu. Ja viņš saka - es esmu kristietis, tad es neesmu. Ja viņš saka - es ticu, tad es neticu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?