Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ir uz ko paļauties

Ģenerālmajoram Raimondam Graubem, kas jau otro reizi saņēmis Latvijas armijas vadības grožus, ir paveicies kļūt par nelielas, taču nepilnos divdesmit gados labi sagatavotas armijas komandieri. Ar daudziem virsniekiem vadošos posteņos, kas nākuši jau no pirmajiem Nacionālās aizsardzības akadēmijas izlaidumiem.

Tie ir armijas un zemessardzes virsnieki, kas labi pazīst cits citu un kopīgā darbā var sasniegt teicamus rezultātus, un viņi savukārt var paļauties uz pieredzējušiem seržantiem, instruktoriem un karavīriem. Tas palīdzēs strādāt jaunajam komandierim, kas solījis pievērst īpašu uzmanību dzīvei apakšvienībās. Un, cerams, veltīs galveno uzmanību tieši sauszemes spēkiem - tai armijas daļai, kas, pēc R. Graubes vārdiem, šobrīd atrodas valsts aizsardzības pirmajās pozīcijās Afganistānā.

Diemžēl personāla sagatavotības līmenim pavisam līdzi neturas sauszemes spēku apgāde. Mēs aizvien vairāk atpaliekam no mūsu kaimiņiem igauņiem un lietuviešiem, kas jau pašā armiju izveidošanas sākumā deklarējuši galveno virzienu - sauszemes spēku attīstību. Jebkurš latviešu karavīrs var ar skaudību nolūkoties uz igauņu karavīra ekipējumu. Tas attiecas uz apbruņojumu un kaujas tehniku. Diezin vai Latvijas armijai pieklātos lepoties ar 1982.-1984. gadā ražotajām Mercedes apvidus automašīnām. Var jau teikt, ka bruņutehnika nav izšķirošais, taču bruņutransportieri ir gan Lietuvai, gan Igaunijai, tikai ne Latvijai. Nepilnības apgādē mēdz atspēlēties, un no tā var būt atkarīga pat karavīru dzīvība. Šajos finanšu trūkuma apstākļos neiztikt arī bez valdības ieinteresētības un izpratnes.

Tagad var tikai samērā bezpalīdzīgi atcerēties neveiksmīgo patruļkuģu iegādi, lēmumu par miljonus izmaksājušā lidlauka būvniecību Lielvārdē, taču iztērēto naudu neatgūt. Saprotams, tik drīz pie nepieciešamajiem iepirkumiem netikt, kaut arī gribētos - piemēram, nopirkt transporta un gaisa atbalsta helikopterus, kā to šobrīd dara somi. Sauszemes spēkiem ļoti nepieciešams transporta līdzeklis, turklāt būtu ļoti efektīvi izmantojams mūsu karavīru starptautiskajās misijās. Un arī te igauņi aizsteigušies priekšā, paziņojot par gatavošanos nosūtīt misijās savus helikopteru vadītājus.

Finansiāli labvēlīgajos gados visā Latvijā, dāsni izmantojot aizsardzībai tērējamos līdzekļus, uzbūvētas un izremontētas sporta zāles un stadioni. Tikai ne pašos Ādažos. Šobrīd jau gluži brēcošs kļuvis infrastruktūras stāvoklis valsts galvenajā armijas bāzē - vairs pat neiznāk paredzētie pieci kvadrātmetri apdzīvojamās platības uz karavīru. Pat ja R. Graube pirmajā amatā stāšanās dienā atklāti pateicis, ka uz algu palielināšanu vai atbrīvošanu no kredītiem nenākoties cerēt, tad tomēr sporta kompleksa uzbūvēšanai un normālu dzīves apstākļu radīšanai karavīriem iespējas vajadzētu atrast. Skaidrs, ka tas palīdzēs stiprināt militārpersonu motivāciju, kam solījis pievērsties jaunais armijas komandieris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?