Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Īslandē sodīs banku vadību

Interpols meklē Sigurduru Einarsonu. Īslandes pilsonis, 49 gadus vecs. 180 cm garš, 114 kg smags. Acu krāsa - zila; matu krāsa - plikpauris. Tiek turēts aizdomās par viltošanu un krāpšanu.

Šāds paziņojums šonedēļ parādījās Interpola mājaslapā, aicinot sniegt ziņas par bijušā Īslandes bankas Kaupthing vadītāja S. Einarsona atrašanās vietu. Dzimtenē viņam draud nopietnas nepatikšanas, jo Īslandes varas iestādes nolēmušas vērsties pret baņķieriem, kas tiek vainoti par lielāko Īslandes banku izputināšanu un smagās ekonomikas krīzes izraisīšanu. Varas iestādes jau apcietinājušas vairākus baņķierus, kam nāksies atbildēt par savu rīcību.

Kreditēja paši sevi

Īslandes lielākās bankas Kaupthing, Landsbanki un Glitnir sabruka 2008. gada rudenī, kad pasaules finanšu krīze deva smagu triecienu banku biznesam. Izrādījās, ka Īslandes banku panākumi bija balstīti uz ļoti trausliem pamatiem, jo bankas bija uzņēmušās nepanesamas saistības. Šo triju banku kopējās saistības pārsniedza 60 miljardus dolāru, kas bija 12 reižu vairāk par visu Īslandes iekšzemes kopproduktu. Pēc sabrukuma, kad bankas nonāca valsts kontrolē, kļuva skaidrs, ka Īslandes nodokļu maksātājiem vēl ilgi nāksies maksāt par baņķieru vieglprātību, jo Īslandei jānomaksā milzīgi parādi kreditoriem.

Nesen publicētais parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojums atzina, ka daļa vainas par šo krīzi jāuzņemas Īslandes valdībai un banku uzraugiem, kas nespēja laikus iegrožot banku alkatību. «Krīze parādīja, ka neregulēta brīvā tirgus ideoloģija cietusi pilnīgu neveiksmi,» uzsvēra Īslandes premjere Johanna Sigurdardotira. Taču lielākā daļa vainas tiek novelta uz baņķieriem, kas ielaidušies šaubīgos darījumos, dzenoties pēc milzu peļņas.

Īslandes izmeklētāji uzskata, ka baņķieru rīcībā saskatāmas noziedzīgas darbības pazīmes. Banku vadība un lielākie akcionāri tiek kritizēti par to, ka izsnieguši kredītus paši sev, lai finansētu sava biznesa paplašināšanos. Izmeklēšanas laikā izskanējušas apsūdzības, ka baņķieri «izlaupīja» savas bankas, lai gūtu personisku labumu.

Iztukšoja banku

Glitnir bankas administratori šonedēļ iesniedza prasību Ņujorkas tiesā, vēršoties pret bijušo bankas vadību un lielākajiem akcionāriem.

Administratori apgalvo, ka pirms bankas sabrukuma lielākais akcionārs Jons Asgeirs Johannesons ar saviem līdzdalībniekiem no bankas izpumpējis divus miljardus dolāru.

Bankas administratori aicina iesaldēt J. A. Johannesona īpašumus, ieskaitot divus ekskluzīvus dzīvokļus Manhetenā, kuru vērtība tiek lēsta ap 25 miljoniem dolāru. «Viņi ir uzvarējuši. Boksā to sauktu par kreiso āķi,» aģentūrai Bloomberg stāsta J. A. Johannesons. Viņam gan veicies vairāk nekā četriem Kaupthing vadītājiem, kas jau nonākuši aiz restēm.

Kaupthing priekšsēdētājs S. Einarsons pagaidām ir uz brīvām kājām, jo mitinās Londonā. Viņš apgalvo, ka negrasās doties uz Īslandi, kur viņam draud arests. «Es negrasos no brīva prāta piedalīties izrādē, kas sarīkota, lai nomierinātu Īslandes tautu,» laikrakstam Frettabladid atzina S. Einarsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?