Atšķirībā no šogad Francijā pieņemtajiem likumu grozījumiem, kas paredz lielus sodus supermārketiem, kuri izmet atkritumos lielu daudzumu pārtikas, itāļu likumu grozījumu pamatā ir pamudinājums uzņēmējiem ziedot labdarības mērķiem pārtiku, kura tiem drīzumā tāpat būs jāmet ārā, kā arī tiek paredzēta nauda, lai mudinātu restorānus piedāvāt klientiem īpašā iesaiņojumā ņemt līdzi uz mājām neapēsto ēdienu.
Likumu grozījumu ierosinātāja Marija Kjara gada intervijā laikrakstam La Repubblica izteikusies, ka «grozījumi ļaus veikaliem un restorāniem lieko pārtiku vieglāk ziedot labdarībai».
Ar šiem grozījumiem tiek mazināta līdzšinējā birokrātija, kas šādus pārtikas ziedojumus padarīja ļoti sarežģītus. Turpmāk uzņēmējiem par ziedoto pārtiku būs jāaizpilda īpaša anketa vienu reizi mēnesī. Turpmāk atļauts ziedot arī pārtiku, kurai beidzies oficiālais derīguma termiņš, nebaidoties, ka uzņēmējiem piemēros soda sankcijas par veselības un pārtikas drošības standartu pārkāpumiem.
Pārtikas ziedotāji saņems arī ievērojamu atkritumu nodokļa samazinājumu, kas būs atbilstošs ziedotās pārtikas daudzumam.
Valdība atvēlēs miljonu eiro kampaņai, lai mudinātu restorānus ieviest iepakojumus neapēstā ēdiena ņemšanai uz mājām.
Šāda rīcība gan līdz šim itāļu ēšanas kultūrā nav bijusi pārāk populāra. Taču pērn Venēcijas reģionā šāda shēma tika veiksmīgi izmēģināta, tāpēc tagad to nolemts ieviest visā valstī.
Itālijas Lauksaimniecības ministrija investēs miljonu eiro jauna pārtikas iepakojuma izveidei, kas labāk pasargātu produktus pārvadāšanā un pagarinātu derīguma termiņu. Savukārt sabiedriskā televīzija RAI sāks sabiedrības informēšanas kampaņu, mudinot iedzīvotājus mazāk šķērdēt pārtiku.
Boloņas Universitātes pētījums rāda, ka Itālijā no mājām un uzņēmumiem ik gadu atkritumos nonāk pārtika 13 miljardu eiro vērtībā, kas atbilst 1,1% no Itālijas iekšzemes kopprodukta. Aprēķini liecina, ka Eiropā atkritumos nonāk līdz pat 40% iegādātās pārtikas.