LAS MORAS Black Label Malbec
Tumšs kā rudens nakts. Tikai spilgti sarkans. Nekautrīgs un tiešs, šis malbeks komunicē ar dzērēju tvitera īsajās frāzēs. Vai ar hieroglifiem. Iespaidu daudz un skaļi, bet dīvaini saraustīti.
Izcili efektīvā krāsa, pat vīnam nepieskaroties, jau brīdina par tīru gatavu augļu ofensīvu. Kaifs rodas tajā brīdī, kad sākotnējais haoss sakārtojas un smaržu bumba sadalās sen pazīstamās sastāvdaļās - pārgatavas upenes, tumši skābi ķirši, svaigi malti melnie pipari, kakao, žāvēti augļi. Aiz lakricas smaržas slēpjas spēcīga personība - alkoholisks, sulīgi zaptains, augļaini salds un pikants vienlaikus. Stabils tanīnu rumpis, raupjš kā ar cirvi tēsts. Dīvaini, bet uzgaršojas laba pīpes dūma garša. Nu, pēdējo nepīpētāji nesapratīs nekad. Teicams augļainuma un ozolkoka stīvuma balanss. Ja iespringst, var pat atrast viegli pārbaudāmu salīdzinājumu - tā smaržo šokolādes batoniņi ar žāvētu augļu un riekstu pildījumu. Vai kafija. Vidēja miesasbūve un sulīgs kazenīgi ķirsīgi garšvielains finišs. Tanīnu uzbrukums izplēnē lēni un negribīgi.
Pirkšu vēl, ja sakārosies kādu spēcīgu ēdienu.
IBERICOS Crianza 2009
Maku saudzējošs izcilnieks. Nesabojāta tempranillo lielisks paraugs. Par izskatu neko jaunu paziņot nevaru - dziļa gatavu ķiršu krāsa. Glāzē liets un smaržots vīns sāk uzvesties kā profesionāla pavedinātāja. Pēc pirmā meža ogu smaržu trieciena nervu galiem vīns nomierinās un sāk koķetēt. Slēpties. Pa vienai atrādīt ķiršu, jāņogu, lakricas un pīpes tabakas smaržas. Vēl pēc brīža - vaniļa, meža ogas, arī muskatrieksts, krustnagliņas. Uz mēles liets - labākās dramaturģijas paraugs - intriģējoši salds un modrību iemidzinošs ievads, kuru pēkšņi nomaina skaļa garšu kulminācija. Brīdī, kad dzērājs vulgaris apstulbis mēģina savākties, vīna skaļums transformējas lēni gaistošā pēcgaršā ar spilgtu tanīnu un aroniju sulas izskaņu. Nākamais malks ļauj sagaršot lakricu un rūgtu šokolādi. Tanīni gan pastīvi - kā pārāk cieša krekla apkaklīte - nav īpaši ērti, bet apziņa par paša iznesību ļauj ar šo samierināties. Slēpta raupja enerģija.
Kūpinātas gaļas plate, jēra gaļas sautējums, pikantas desas, olīvas, brieduši sieri, bekons, vienkāršs cepetis vai baklažānu sautējums.
Marinēta liellopa gaļa, jēra ciska ar sinepēm, ja nu gribas izvirtību, speciālisti iesaka burbonā un brūnajā cukurā marinētu steiku. Viss, es tūlīt aizrīšos ar siekalām...