Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Izdzīvot dabā ir jāmāk

Latvijā tūristi labprāt atpūšas pie dabas, putnu un dzīvnieku vērošana kļūst arvien pieprasītāka, īpaši ārzemnieku vidū. Bet tiem, kas vēlas sevi izaicināt un apgūt jaunas prasmes, uzņēmēji ir gatavi iemācīt, kā izdzīvot dabā.

Tūrisma attīstības valsts aģentūras tūrisma tirgus speciāliste Marta Tomase apstiprina, ka Latvijā piedāvājums dabas un aktīvā tūrisma jomā pieaug un aizvien iecienītāka kļūst, piemēram, putnu vērošana. Arī tūristu aptauja liecina, ka viņi labprāt atpūšas pie dabas, apstiprina Lauku ceļotāja dati.

Apgūt izdzīvošanas prasmes dabā, piemēram, Lielbritānijā, ir diezgan iecienīta nodarbe. Arī Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kas māca cilvēkiem iešanai dabā nepieciešamās iemaņas, kuras var apgūt jebkurā vecumā. Dažādas nometnes, pārgājienus, grupu nodarbības - praktiskas un teorētiskas - piedāvā āra dzīves mācību centrs Pelēkais vilks. Tā pārstāve Vita Karule uzskata, ka uzturēšanās dabā un tam nepieciešamo prasmju apguve dod lielāku brīvības izjūtu. Var iemācīties, kā iekurināt ugunskuru, pagatavot uz tā ēdienu, izveidot apmetni, no virves un dabā sastopamajiem materiāliem - radīt krēslu un galdu. Vairākums cilvēku gan ir pieraduši pie pilsētas komforta, un maz ir tādu, kas sevi vēlas izaicināt, uzturoties ilgāku laiku dabā, primitīvākos apstākļos, atzīst V. Karule. Taču bērniem āra dzīves nometnes var būt aizraujošs piedzīvojums, atzinuši paši dalībnieki.

Neatstāt pēdas pēc sevis

Vairāk nekā 10 gadu kursu Izdzīvošana mežonīgajā dabā piedāvā uzņēmums Alberta dīķi, mācot iegūt pārtiku dabā, pirmās palīdzības sniegšanu un citas iemaņas. Izdzīvošanas skolas instruktors Nikolajs Grinšpe piebilst, ka pēc kursu beigšanas cilvēkiem dabā ir iespējams justies drošāk un viņi var kaut vai palepoties ar savām prasmēm, veikli iekurinot ugunskuru. SIA Gandrs Dabas skolā arī iespējams apgūt dažādas iemaņas, kas nepieciešamas mežā, pļavā, laukā, pie ūdeņiem vai kalnos, dodoties pārgājienos, laivu un velobraucienos. Gandra tūrisma eksperts gids Uģis Jaunskungs iesaka apmaldīšanās gadījumā vispirms noteikt debespuses pēc saules, koku galotnēm vai skudru pūžņiem, zinot, ka tie vienmēr ir uz dienvidiem no koka. Ir jāizvēlas kāds orientieris un uz to arī jāiet, lai ieturētu taisnu virzienu. Gids stāsta, ka no mežā salasītām sēnēm un pļavas augiem var izvārīt zupu, bet, paņemot līdzi āķi ar makšķerauklu, iegūt zivis, savukārt desertā pamieloties ar ogām. Dienai U. Jaunskungs nodemonstrēja, ka vējainā laikā ugunskuru var iekurināt, pret vēju 30 grādu leņķī iespraužot koku un tam abās pusēs saliekot zariņus. Veidojas tāda kā ala, kurā ielikt aizdedzināto iekuru. U. Jaunskungs ar naža galā iestrādāto kramu aizdedzināja sauso zāli un ielika to izveidotajā zaru krāvumā. Jāpiebilst gan, ka ugunsnedrošajā periodā uguni drīkst kurt tikai atbilstoši ierīkotās vietās un nedrīkst atstāt to bez uzraudzības.

Pārgājienus ar izdzīvošanas prasmju apgūšanu organizē arī aktīvā tūrisma centrs Eži. Tajos cilvēki vispirms iemācās, kas jāņem līdzi, lai būtu viss nepieciešamais, bet nekā lieka, norāda centra pārstāvis Valters Slišāns. Svarīgs noteikums, ko minēja visi aptaujātie speciālisti, ir - būt dabā, neatstājot pēc sevis pēdas. Visi atkritumi ir jāņem līdzi, ugunskura vietā jānoņem velēna, kuru pēc tam, kad pelni ir atdzisuši, atliek atpakaļ, lai zālīte atkal varētu zaļot.

Motivācija izzināt dabu

Izmantojot vietējo gidu palīdzību vai uzņēmumu piedāvājumu, ir iespējams novērot putnus, dzīvniekus un citu radību. Vislielāko interesi par putnu un dzīvnieku vērošanu gan izrāda ārzemnieki, viņi ir gatavi maksāt par šo iespēju, atzīst aptaujātie speciālisti, savukārt latvieši labprāt apmeklē bezmaksas pasākumus, piemēram, uz Svētes palieni Putnu dienās devās divi pilni autobusi, atminas SIA Motacilla valdes priekšsēdētājs Edgars Lediņš. Viņš atzīst, ka nereti putnu vērošanas ekskursijas pasūta korporatīvie klienti. Uzņēmuma Baltic Wildlife pārstāve Laura Žukovska norāda, ka dabas vērošanas ekskursijās cilvēki var doties mežā un uzzināt, kas «tur dzīvo, čivina, rāpo, skrien». Ņemot vērā, ka notiek attālināšanās no dabas, cilvēki mazāk zina par to. Taču pēc šādām ekskursijām viņi arī vairāk aizdomājas par šo vērtību aizsardzību. Vēlme uzzināt kaut ko vairāk ir galvenā motivācija piedalīties dabas vērošanas pasākumos, uzskata Dabas tūres vadītāja Ilze Vilšķērste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?