Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Izmaiņas mājokļu programmā

Lai varētu turpināt mājokļu galvojumu programmu ģimenēm ar bērniem, tiek meklēti jauni tās finansēšanas avoti. Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi priekšlikumu, kurš paredz procentu maksājumu par valsts sniegto garantiju mājvietas iegādei. Attīstības finanšu institūcijas Altum pārstāve Sandra Eglīte Dienai skaidro, ka procentu likme tiks piemērota atkarībā no bērnu skaita ģimenē: 1,7% no galvojuma summas gadā ģimenei ar trim un vairāk bērniem, 2,4% - ģimenei ar diviem bērniem un 3,85% - ar vienu bērnu.

Labāk izprast jaunās izmaiņas ļauj piemērs ar nejauši izvēlētu ģimeni. Tēvs un māte ar diviem bērniem vēlas iegādāties 50 tūkstošus eiro vērtu dzīvokli. Bez galvojuma banka varētu izsniegt 40 tūkstošus eiro lielu aizdevumu. Ņemot vērā valsts galvojumu, banka klientam aizdod 47 tūkstošus eiro. 3000 eiro ir klienta pirmā iemaksa. Valsts galvojums ir 7050 eiro jeb 15% no aizdevuma summas. Ja komercbankas aizdevuma likme ir 3,5% un termiņš 20 gadu, aizņēmējam ikmēneša maksājums komercbankai, kas izsniegusi aizdevumu, ir aptuveni 270 eiro. Procentu maksājums par valsts galvojumu savukārt būtu 14,1 eiro mēnesī, un nākamajos gados tas samazinātos proporcionāli atlikušajai galvojuma summai.

Jāatzīmē, ka vienlaikus tiktu atcelta līdzšinējā komisijas maksa par galvojuma piešķiršanu, kas ir 2,5% no galvojuma summas.

«Sākot pildīt ekonomikas ministra pienākumus, par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem izvirzīju rast risinājumu mājokļu programmas turpināšanai, saglabājot uzstādījumu, ka valsts sniedz ievērojamu atbalstu ģimenei, iegādājoties mājokli,» pauž Arvils Ašeradens (Vienotība), norādot arī, ka jaunais risinājums ir vienīgais veids, kā to turpināt. Pašlaik palīdzība ģimenēm tiek finansēta no termiņuzturēšanās atļauju programmā gūtajiem līdzekļiem, taču ekonomikas ministrs uzsver, ka to skaits ar katru gadu ievērojami samazinās. Izteikumu apstiprina arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes rīcībā esošie dati - 2014. gadā pret investīcijām izsniegta 8241, bet 2015. gadā vairs tikai 1439 termiņuzturēšanās atļaujas. Līdz ar straujo kritumu sarukuši arī ienākumi par tām.

Pagaidām nav skaidrs, kad jaunie noteikumi stāsies spēkā, taču ministrs norāda, ka esošie līdzekļi pirmā mājokļa galvojuma programmai varētu izbeigties jau šā gada jūnijā. Grozījumu izskatīšana plānota tuvākajās valdības sēdēs, un premjers Māris Kučinskis (ZZS) jau izteicis koalīcijas atbalstu izmaiņām.

Šāda veida atbalstu valsts caur Altum piedāvā no pērnā gada sākuma. Kopš tā laika atbalstītas vairāk nekā 2000 ģimenes ar bērniem, piešķirto mājokļu galvojumu kopējai summai sasniedzot 14,8 miljonus eiro. Runājot par nākotnes plāniem, EM pauž, ka šogad programmas ietvaros valsts varēs atbalstīt mājokļa iegādi vēl diviem tūkstošiem ģimeņu, 2017. gadā - 4500 ģimenēm, bet 2018. gadā - 6000 ģimenēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?