Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ja galva līdzi - tātad ir viss vajadzīgais!

«Izejot no mājām un pārdomājot, vai esmu paņēmusi svarīgākās lietas, nospriežu - ja galva ir, tad viss ir. Tā manā darbā galvenā!» smaidot stāsta Latvijas un Igaunijas kopuzņēmuma Rautakesko personāla vadītāja Sarmīte Elksne. Izvēloties profesiju, viņu interesēja izzināt cilvēku domāšanas veidu un uzvedības cēloņus, lai arī esam komplicētas būtnes un iepriekš ko paredzēt ir sarežģīti. «Jāpanāk, lai cilvēki uzticētos un varētu veiksmīgi sadarboties,» teic speciāliste.

Kāroja atbildību

Mācoties Babītes vidusskolā, Sarmīte izlēmusi, ka vēlas studēt psiholoģiju. LU ieguvusi bakalaura grādu vispārīgajā psiholoģijā, bet, izvēloties specializāciju, kur doties praksē, bija trīs varianti: klīniskā, skolu un organizāciju psiholoģija. «Biju pārliecināta, ka organizāciju psiholoģija man ir vispiemērotākā, jo jau skolas laikā sevi redzēju kādā uzņēmumā un biznesā,» stāsta Sarmīte. 3. kursā nolēmusi, ka kļūs par personāla vadītāju. Praksē viņa devās uz uzņēmumu Kesko agro Latvija, kur pēc studiju beigšanas uzaicināta strādāt par personāla asistenti. Bija jāreģistrē saņemtie CV, jāgatavo darba sludinājumi, jāraksta atteikuma vēstules. Turpinājusi arī studijas maģistrantūrā. Vēlāk personāla vadītāja Sarmītei sāka mācīt darba interviju vadīšanu, līdz uzticēja to darīt patstāvīgi. Pēc laika Sarmīte ieņēma personāla speciālista amatu, tad bijusi atbildīga par personāla lietvedību, vadījusi personāla atlases projektus.

Sarmīte gribēja uzņemties vēl lielāku atbildību un pieteicās Somijas uzņēmumā Ruukki, kur viņai uzticēja ap 100 darbinieku personālvadību Latvijā. Paticis, ka var būt patstāvīga un neatkarīga, ka jāspēj par visu atbildēt, ka var iegūt starptautisku pieredzi. Globālās norādes bijušas no Somijas personālvadības, bet iemācījusies strādāt Baltijas komandā ar kolēģiem no Igaunijas un Lietuvas.

Jāprot klausīties

Kad 550 darbinieku lielais uzņēmums Rautakesko meklēja personāla vadītāju, Sarmīte pieteicās un izturēja konkursu. Kā ir pašai darba intervijā būt atbildētājas lomā? Sarmīte atzīstas - lai arī viņa profesionāli zinot klasiskos jautājumus, uzņēmuma vadītāja uzdotos nevar tik viegli paredzēt. Viņasprāt, izturēt jautājumu krustugunis ir vieglāk, ja pretendentam uz personāla vadītāja amatu piemīt loģiskā domāšana un analītiskās spējas, jo jāorientējas arī uzņēmuma biznesā. Jābūt ļoti attīstītām komunikācijas un klausīšanās prasmēm. «Jāsadzird, ko saka vadītāji un pārējie darbinieki, jāspēj analizēt, ko viņi domā un vēlas panākt. Nevis izdarīt pieņēmumus, bet nodomus izzināt ar jautājumiem,» saka Sarmīte. Jāpiemīt arī stratēģiskai domāšanai, jo lielos uzņēmumos personālvadība jāplāno, zinot biznesa stratēģiju, attīstības, mācību plānus.

Profesijā jābūt emocionāli izturīgam, jo ikdienas darbs saistīts ar daudz un dažādiem cilvēkiem. Īpaši grūti bijis krīzes laikā, kad bija jāpieņem lēmumi arī par darbinieku atlaišanu un izmaiņām atalgojumā. Pēc tam nav bijis viegli motivēt darbiniekus, lai viņi turpinātu strādāt ar līdzšinējo atdevi. Izvēloties jaunus darbiniekus, galvenokārt tiek ņemta vērā viņu attieksme un motivācija, vēlme darīt, interese par produktu, augstu tiek vērtēta arī vēlme attīstīties, Sarmīte stāsta. Personāla speciālisti atlasa darbiniekus, bet Sarmīte kā personāla vadītāja piedalās atlases projektos gan ar Igaunijas, gan ar Latvijas kandidātiem produktu vadītāju un vadības līmeņa amatos.

Atšķirīgie igauņi

Rautakesko ir Somijas uzņēmums, kurā ietilpst K-rauta un citas veikalu ķēdes. K-rauta veikalus Latvijā un Igaunijā pērn organizatoriski apvienoja, un pirmais uzdevums bija izveidot vienotu vadības komandu. No deviņiem tās locekļiem četri ir igauņi, bet Sarmīte izraudzīta par kopuzņēmuma personāla vadītāju. Vienu nedēļu vadības komanda sanāk kopā Igaunijā, vienu - Latvijā. Personāla speciālisti katrā valstī ir Sarmītes lokālais atbalsts. Saziņa nereti notiek, izmantojot modernās tehnoloģijas, angļu un krievu valodā. Sarmīte novērojusi, ka Somijā pieeja biznesam ir konservatīva, ir ko mācīties arī no igauņu kolēģu attieksmes. «Esam ļoti atšķirīgi.» Latvieši esot emocionālāki, spontānāki, igauņi visu izvērtē un pārdomā nosvērtāk, sarunās ir diplomātiskāki.

Sarmītes uzdevums ir arī rūpēties par uzņēmuma darbinieku darba vidi - lai telpās būtu atbilstoša temperatūra, piemērotas mēbeles, lai būtu kāds stūrītis atpūtai, kaut arī lielajos veikalos to atrast ir sarežģītāk nekā birojos. Jādomā par darbinieku profesionālo attīstību, jāorganizē mācības un starptautiskā pieredzes apmaiņa. Ik gadu arī jāveic darbinieku apmierinātības pētījums, no kā jāsecina, kā rezultātus uzlabot.

Vakarā priecē vienatne

Personāla vadītājam teorētiskā izglītība ir ļoti būtiska, bet tādu Latvijā var iegūt tikai pāris pēdējos gadus. Visbiežāk šajā profesijā strādā cilvēki ar jurista, psihologa diplomu. «Personāla lietvedību var iemācīties teorētiski, bet darba interviju vadīšanu - tikai praksē,» pārliecināta Sarmīte. Viņa atzīstas, ka svešvalodas viņai nekad nav īsti padevušās, vajadzējis ilgu treniņu, toties tagad viņa pat domājot angliski. Sarmīte kliedē mītu, ka personāla nodaļā strādājošie veic tikai administratīvu funkciju, dokumentu sagatavošanu. Īstenībā jābūt biznesa partneriem un jāpārzina visi procesi. Latvijā šo profesiju pārsvarā izvēlas sievietes, Eiropas praksē personāla vadītāju vidū ir daudz vīriešu.

Ja dienā bijušas sešas darba pārrunas, vakarā gribas pabūt vienatnē. Prāts no darba vislabāk atslēdzas sportojot. Sarmīte ziemā brauc ar snovbordu, vasarā ar veikbordu, pēdējā laikā aizraujas ar golfu. «Lai to labi spēlētu, jākoncentrējas, tādēļ vairs nevar domāt par darba lietām. Atpūtai jābūt, jo darbs saistīts ar emocijām, jāseko līdzi arī savai psiholoģiskajai veselībai,» stāsta Sarmīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Personāla vadītājs. Profesijas dosjē

Ko dara
Ir kā starpnieks starp darbiniekiem un uzņēmuma vadību, rūpējas, lai darbinieki būtu informēti par savām darba tiesībām un pienākumiem. Atbild par darbinieku atlasi un pieņemšanu darbā, visa veida darba attiecībām - darba un atpūtas laikiem, darba samaksu, sociālajām garantijām, darba apstākļiem, atlaišanu u.tml. Vērtē darbinieku sniegumu, viņu apmierinātību, organizācijas iekšējo klimatu, īsteno darbinieku motivācijas un mācību programmas. Lielā uzņēmumā šīs funkcijas var būt sadalītas vairākiem speciālistiem, mazākā to visu var veikt viens personāla vadītājs.

Kur mācās
Nepieciešama augstākā izglītība personāla vadībā, ko var iegūt 2-4,5 gadu laikā. Par personāla speciālistu var strādāt arī tad, ja ir augstākā izglītība sociālajās, vadības zinātnēs vai pedagoģijā. Personālvadība apgūstama arī tālākizglītības kursos dažādos mācību uzņēmumos.
1. līmeņa prof. augstāko izglītību ar kvalifikāciju Personāla speciālists var iegūt RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātē (pilna laika studijas - divi gadi, Ls 850), RPIVA Sociālo zinātņu fakultātē (nepilna laika studijas, divi gadi un trīs mēneši, Ls 760). Šī līmeņa izglītību personālvadībā piedāvā arī vairākas koledžas: Biznesa vadības koledža, Alberta koledža, Juridiskā koledža u. c. Studiju ilgums 2-2,5 gadi, studiju maksa - Ls 535-890 gadā, iespējama arī neklātiene un tālmācība. Bakalaura grādu personālvadībā var iegūt RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātē (pilna laika studijas - četri gadi, Ls 950), RPIVA (nepilna laika studijas, četri gadi un trīs mēneši, Ls 840), savukārt maģistra grāds iegūstams arī RISEBA, Baltijas Psiholoģijas un menedžmenta augstskolā, Baltijas Starptautiskajā akadēmijā u. c.

Kur strādā
Valsts iestādēs un privātuzņēmumos.

Darbarīki
Tālrunis, dators un cita veida biroja tehnika.

Cik pelna
Atalgojums atkarīgs no uzņēmuma lieluma un veida, paša kvalifikācijas, kompetences un veicamo pienākumu apjoma, Ls 700-6000 mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?