Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ja nedziedātu, cauri ar mani būtu!

Vecmāmiņu koris - tā sauc Ilzes Ramānes dokumentālo filmu, kas stāsta par Mārupes nama senioru kora Noktirne koristēm. Viņas negrasās padoties vecuma nogurumam un nīgrumam. Tāpēc dzied. Jaunieši pēc filmas noskatīšanās teikuši - šīs vecmāmiņas krīze neskar. Saglabātā jaunības degsme ir iemesls, kāpēc uzrunāju četras no četrdesmit dziedātājām, lai uzzinātu -kāpēc sievas joprojām dzied? Vai tādā veidā viņas cīnās pret vientulību?

Man par pārsteigumu, sievu balsis netrīc nespēka nomocītas, ir jautras, sprēgājošas. Šķiet, šīm kundzēm zemes rūpju nav. Pēc sarunas ar koristēm arī pašas dzīve šķiet kļuvusi vieglāka. Un, lai gan man vecumdienas aiz kalniem, radusies sajūta, ka dzīves zelta rudens nav nomācoši gaudens, ja vien apkārt ir lielākā bagātība - cilvēki, kas tevi saprot.

Apspriež Hameleonus

Ilgai Ramānei ir 79 gadi. Viņa dzied kopš agras bērnības. Skaņākās dziesmas skanējušas ganu gaitās, uz akmens pakāpjoties. No tā laika viņa ar dziesmu gājusi cauri visam mūžam. «Ak, ja es neietu korī, cauri ar mani būtu,» Ilgas kundze iesaucas, kad jautāju, kāpēc sirmā vecumā kundze joprojām dzied. «Gribas taču dzīvot! Kāda es būtu, ja šiverētu tikai pa māju vien? Pie friziera neietu, staigātu nošļukusi, bet nu man par sevi jādomā. Korī dzied daudz vecāka kundze par mani. Braša. Pusdulla - tā viņa pati par sevi saka. Kad viņa nāk man pretī, redzu, cik labi izskatās, un man taču ar uzreiz ir jāsaņemas. Ja jūs, redzētu, kā es eju! Citi vaid, to redzot, jo man ir kustību traucējumi un citas veselības problēmas. Vispār to ir daudz, bet, ja sāktu pukstēt, nevarētu vien beigt. Taču nedrīkst palaisties, es labāk izvēlos dziedāt,» - tā Ilgas kundze par sevi.

«Protams, savā būtībā esmu vientuļa. Visas zināmā mērā tā jūtamies, jo sen vairs neesam ģimenes cilvēki. Bērni aizgājuši katrs savā dzīvē. Maizīti gan atved - i balto vai puspelēko ar sēkliņām, i ar dzērvenēm. Kad tai uzsmērē sviestu, tas gardums smeķē labāk nekā kliņģeris,» viņa spridzīgi smej.

Otrdienas kora mēģinājumu tikšanās pārvēršoties par «sievišķīgo vājību vakaru». Tā uzskata Ilgas kundze. Tiekot gan dziedāts, gan runāts, gan aprunāti hamelioni (seriāls Hameleonu rotaļas, kuru teju beigs demonstrēt LTV1 - red. ). «Apspriežam sagrabējušos Salliju un secinām, ka izskatāmies frišākas. Kopīgi svinam vārda un dzimšanas dienas. Pēc filmas Vecmāmiņu koris noskatīšanās jaunieši teica, ka omes krīze nav piemeklējusi. Mēs no kūkām vien pārtiekot. Tā arī ir. Otrdienās uz mēģinājumu nākam katra ar savu cienastu - našķojamies un pļāpājam.»

Esmu vajadzīga

Viena no vecākajām kora dziedātājam ir Anna Ķieģele (82). Viņa gan uzreiz piekodina, ka vientuļa neesot: «Man ir mazbērni, dēls, meita. Visu laiku apkārt ir jaunie.» Vai ar to pietiek? «Nepietiek,» atbild Anna. «Ir vajadzīgs kontakts ar vienaudžiem, un korī es viņus esmu satikusi. Tie, kas dzied, dejo un spēlē teātri, ir mana kaluma cilvēki. Viņi uz dzīvi skatās ar labestību acīs, māk cits par citu un arī par sevi pasmiet.» Jaunie ir strauji, omes viņus kaitina un bieži vien krīt uz nerviem! Atrodoties sava gadagājuma biedru vidū, pazūdot uzmācīgā doma, ka dzīve jau pagājusi un esi kļuvis vecs.

Protams, kundzēm arī veselība liekot par sevi manīt. Taču dziedot tā uzlabojas, pārliecināta Cilda Krūmiņa (74). Viņa kora mēģinājumus cenšas nekavēt, kaut arī ziemā nereti ir tādas kupenes, ka jārāpo pāri. Ziemas mēnešos slimību pārcietusi Ilga Ramāne. Viņa divus mēnešus nav tikusi uz kora mēģinājumiem. Vairogdziedzera operācijas dēļ radušās arī balss problēmas. Ārsti brīdinājuši, ka varot draudēt arī kas ļaunāks, bet, paldies Dievam, nekas tāds nav noticis. Lai atgūtu balss mundrumu un atkal spētu dziedāt, vecmāmiņa divas reizes nedēļā apmeklējusi fonopēdu. Tagad balss atguvusi agrāko skanējumu. Savi stāsti par slimībām gandrīz katrai. «Bet vajag tā lēnām,» saka Cilda. «Es, asti gredzenā satinusi, neskrienu. Domāju, ka esmu kā karogs, kas par mani gados jaunākās sievas mudina nepadoties vecumam.» Pietrūkst dzīves spara? Vajagot ieskatīties spogulī! «Tajā attēls vēl tīri pieņemams,» vienisprātis ir kundzes. Pēc tāda secinājuma sirds motoriņš sākot strādāt labāk.

Ne jau gluži visas domas ir ar zelta maliņu. Filma Vecmāmiņu koris liekot paskatīties uz sevi no malas, pārliecināta Valentīna Kopmane (76). «Filmu labāk klausīties, nevis skatīties. Tik šausmīgi daudz vecu cilvēku kopā!» viņa pasmej par sevi un citām kukažiņām, kurām sen jau it kā būtu laiks sēdēt pie adīkļiem. «Taču šīs tikšanās ir mūsu svētki. Tās rada pacilātību, ceļ pašapziņu un pārliecību, ka vēl kādam esam vajadzīgas, ka vēl gluži sprauni kustamies un tik daudz padarām,» stāsta Valentīna. Tas esot pats galvenais, lai neiekristu vientulības bedrē un neatpaliktu no straujās dzīves, kas pati piespēlējot iespējas galvas izvēdināšanai un locekļu izkustināšanai. Piemēram, vecmāmiņas ar savu kori bijušas Itālijā, Austrālijā, Austrijā un Anglijā. Ilgas kundze visus tālumus izbraukājusi uz kruķiem. «Kaut vai tā, bet dziedāšanu nepametīšu,» palepojoties par sevi, viņa spītīgi nosaka. «Turklāt dziedāšanai ir vēl kāds pluss. Tā palīdz vēderam, tas kļūstot mazāks, tikai pareizi jāelpo, un to mēs perfekti apgūstam,» saka Ilga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?