Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jāmaksā mazāk, gribētos vēl mazāk

Šā gada maigā ziema nav salīdzināma ar pērno, un loģiska ir cilvēku vēlme siltuma rēķinā ieraudzīt būtiski mazāku summu nekā pērn. Lasītāju atsauksmes liecina, ka šīs cerības īsti nav piepildījušās, bet Rīgas siltums (RS) priecīgi ziņo, ka, neraugoties uz lielāku dabasgāzes tirdzniecības cenu, rīdziniekiem par siltumu šogad jāmaksā mazāk.

Izrakstīto rēķinu summa šogad novembrī bija vidēji par 6,3% mazāka nekā 2010. gada novembrī, un siltuma patēriņš novembrī salīdzinājumā ar pērno gadu samazinājies par 9,7%, liecina RS dati. Lielākai atšķirībai vajadzētu būt jūtamai nākamajos rēķinos, kad būs apkopots decembra siltuma patēriņš. Taču kāds lasītājs ziņo, ka siltuma piegādātāji ir mazliet pārcentušies - dzīvoklī esot 30 grādu karstums, zvanījuši namu pārvaldei un saņēmuši atbildi, ka tur neko nevarot darīt. Situācijas gan ir ļoti dažādas, un arī viedokļi par to, cik siltiem jābūt dzīvokļiem, atšķiras. Kāds cits lasītājs ir sašutis par to, cik strauji pieaug maksa par 1 m3 ūdens uzsildīšanu. Jūlijā viņš maksājis Ls 1,61 par m3, oktobrī jau Ls 3,19, bet novembrī - Ls 3,83. Saprotams, ka nākamais rēķins tiek gaidīts ar bažām.

Plašāk rēķinu analīzei pievērsīsimies, kad decembra rēķini būs pastkastītēs, taču vēl vecajā gadā aprunājos ar vairākiem iedzīvotājiem, cik lielus rēķinus viņi saņēmuši.

Daļa manis sastapto iedzīvotāju gan dzīvo privātmājās, kur paši regulē, cik daudz kurināt. Piemēram, Iveta privātmāju apkurina ar briketēm. Viņa saka, ka īpaši daudz kurināmā ietaupīt neizdodas, jo gaiss ir mitrs un vēji stipri. «Kurināšana sanāk gandrīz kā aukstā ziemā. Ziema paliek ziema, gatavojamies kā parasti,» viņa saka. Arī Mārim ir privātmāja, un viņš apkurei tērē uz pusi mazāk nekā pērn. «Tas taču ir loģiski,» viņš saka.

Regīna konstatējusi, ka rēķini ir par 30% mazāki nekā pagājušajā gadā. Viņa piekrīt, ka kurināt varētu mazāk, jo ir pakešu logi, durvis uz lodžiju katru nakti turot vaļā. Valda dzīvo daudzdzīvokļu mājā Skrundas novadā. Rēķini ir par ceturto daļu mazāki, vairāk viņa nav cerējusi, jo ir liels gaisa mitrums. «Es varu samaksāt, bet tad nekas cits bez ēšanas arī nesanāk,» atzīst Valda un piebilst - ja piesals, rēķins būs par kādiem 15 latiem lielāks, bet arī to vēl varēs samaksāt.

RS apgalvo, ka decembrī siltumenerģijas tarifs Rīgā ir bijis zemākais Baltijas valstu galvaspilsētās - par 12% zemāks nekā Tallinā un par 44% zemāks nekā Viļņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?