Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Jāsāk noskaņoties izvēlei

Saeimas vēlēšanas ir tikpat kā sagaidītas, jo šodien durvis atver vēlēšanu iecirkņi, kuros varēs iepazīties ar partiju programmām un kandidātu sarakstiem. Jau no trešdienas pilsoņi, kas objektīvu iemeslu dēļ sestdien, 4. oktobrī, nevarēs piedalīties vēlēšanās, trīs dienas varēs savu balsi nodot glabāšanā. Nepamanīt to, ka līdz vēlēšanām ir palikušas dažas dienas, būs grūti arī tāpēc, ka par sevi dažādos veidos atgādinās pašas partijas un mediji, rīkojot politiskās diskusijas.

Saeimas vēlēšanas notiek 4. oktobrī no pulksten 7.00 līdz 20.00, un tajās joprojām var balsot pēc savas izvēles jebkurā vietā Latvijā vai arī ārzemēs - tur pēc vietējo Latvijas pilsoņu iniciatīvas ir palielinājies vēlēšanu iecirkņu skaits. Ārlietu ministrija informē, ka no 29. septembra internetā būs pieejama Ārlietu ministrijas interaktīvā karte, lai vēlētājiem ārvalstīs būtu iespēja atrast savai atrašanās vietai tuvāko vēlēšanu iecirkni. Tāpat notiks pieslēgšanās Latvijas vēstniecībai Lielbritānijā, lai uzzinātu, kā notiek gatavošanās vēlēšanām, jo šajā valstī, kur dzīvo visvairāk no Latvijas izbraukušo valstspiederīgo, iecirkņu skaits ir divkāršots. Saeimas vēlēšanās izveidoti 1052 vēlēšanu iecirkņi, 99 no tiem atrodas 42 ārvalstīs - tajos būs pieejami tikai Rīgas vēlēšanu apgabala kandidātu saraksti.

Pirmdien un trešdien vēlēšanu iecirkņi būs atvērti vakarpusē no pulksten 17.00 līdz 20.00, savukārt otrdien un ceturtdien tos varēs apmeklēt rīta stundās. Piektdien vēlētāji tiks gaidīti no desmitiem rītā līdz četriem pēcpusdienā. Tajos varēs pieteikt arī balsošanu atrašanās vietā, ja slimības dēļ nav iespējams ierasties iecirknī. Sazinoties ar vairākām pagastu pārvaldēm, Diena pārliecinājās, ka vismaz tur sadarbībā ar vietējo vēlēšanu komisiju ir padomāts gan par transportu komisijas locekļiem, lai laikus nokļūtu pie cilvēkiem, kas ir uzrakstījuši iesniegumu par balsošanu atrašanās vietā, gan par cilvēku atvešanu uz vēlēšanu iecirkni no tālākām vietām, ja tuvumā nav kaimiņu, kas var izlīdzēt. To Dienai apstiprināja gan Madonas novada Mārcienas pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Mālniece, gan Arvīds Dunskis no Rēzeknes novada Bērzgales un Ventspils novada Zlēku pagasta pārvaldes vadītāja Daiga Cekule.

«Mums ir arī skolēnu autobuss. Ja būs nepieciešamība, vienu reisu pa pagastu izlaidīsim,» sacīja A. Dunskis, kurš jau noslēdzis līgumu arī ar vēlēšanu komisiju par transporta nodrošināšanu. Šis jautājums pagasta priekšniekam rūpes nesagādā. Viņš vairāk nobažījies par tām partijām, kas izvieto savu reklāmu, bet līdz vēlēšanu dienai aizmirst noņemt, kas tām būtu jāizdara. Uz vaicāto, vai kāds politiskais spēks ir saskaņojis arī lielo plakātu izvietošanu pļavās, A. Dunskis atbildēja: «Pie mums nav, bet kaimiņu pagastā gan stāv nezālēs, varēja vismaz appļaut apkārt.»

Dažus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām atklājās, ka ir aptuveni 28 000 balsstiesīgo, kuriem nav pases, bet tikai identifikācijas karte, ar ko varēja nobalsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās, bet - ne šajās, jo tagad netiek izmantots vēlētāju reģistrs. Saeima kā vienreizēju iespēju paredzēja vēlētāja apliecību izsniegšanu, kas sākās 22. septembrī un ilgs līdz 3. oktobrim, informē Centrālā vēlēšanu komisija. Vēlētāja apliecību var saņemt bez maksas tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kurā izsniegta vēlētāja personas apliecība.

Šajās Saeimas vēlēšanās ir iespēja trīs dienas iepriekš nodot balsi glabāšanā, ja komandējuma vai darba dēļ nav iespējams sestdien izpildīt savu pilsoņa pienākumu. Sākotnēji šķiet, ka likumdevējs ir atradis veidu, kā, ievērojot Satversmē noteikto, ka Saeimas vēlēšanas notiek vienu dienu - oktobra pirmajā sestdienā -, tomēr noorganizēt iepriekšējo balsošanu, tomēr tā nav. Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Kristīne Bērziņa Dienai uzsvēra - šo iespēju nevajadzētu izmantot cilvēkiem, kuri vienkārši grib iegūt brīvu sestdienu, jo no 953 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem balsi glabāšanā varēs nodot tikai 61 vietā. Tās ir teritorijas, kurās ir vismaz 7500 balsstiesīgo. Ja nobalsot vēlēsies arī pilsoņi, kam nav īpašas vajadzības to darīt agrāk, tie nedaudzie vēlēšanu iecirkņi, kuros to varēs, netiks galā ar saviem pienākumiem. Glabāšanā nodotās balsis tiek ievietotas īpašās reģistrācijas aploksnēs. Ja līdz vēlēšanu dienai vēlētājs ir uzzinājis kādus sevišķus apstākļus, kas liek izvēli mainīt, tas vēl būs iespējams. Pašvaldību un EP vēlēšanās iepriekšējā balsošana visos iecirkņos tiek rīkota tāpēc, ka tajās var balsot tikai vienā noteiktā vietā.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars nesen Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā solīja, ka pirmie vēlēšanu rezultāti par partijām nodoto balsu skaitu no mazajiem vēlēšanu iecirkņiem varētu pienākt apmēram pēc pusnakts 5. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?