Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Jauna okeāna vēstnesis

Daudzcietušais Āfrikas kontinents nākotnē sadalīsies divās daļās un starp to izveidosies jūra vai varbūt pat okeāns. Lai arī atšķeltais gabals nebūs liels, pasaules karte pamatīgi izmainīsies un afrikāņus gaida nepatīkami satricinājumi.

Izmaiņas notiek jau tagad, un tās var pamanīt ikviens Etiopiju apmeklējušais, jo Afaras tuksnesī izveidojusies pamatīga plaisa, kas ar katru gadu paplašinās un ar laiku varētu «saplēst» melno kontinentu. Sešus metrus plato «vagu» zinātnieki pamanīja pirms četriem gadiem. Tā stiepās piecdesmit kilometru garumā. Jau tolaik ģeologi izteica pieņēmumu, ka «zeme atvērusies» tektonisko plātņu sadursmes dēļ un, plātnēm attālinoties, sprauga augs lielāka.

Top okeāns

Šogad veiktajās pārbaudēs hipotēze apstiprinājusies, un ģeologi sliecas domāt, ka plaisa kādu dienu pāraugs okeānā, sadalot Āfriku divās daļās. Vaga esot identiska tām, kādas veidojas okeāna dibenā, raksta žurnāls Geophysical Research Letters. Līdzīga parādība pamazām izpleš Sarkano jūru.

Izmantojot 2005.gadā savāktos datus par zemes svārstībām, zinātnieki izkalkulēja, ka milzu plaisa radusies dažu dienu laikā. Zeme sāka plīst vulkāna izvirduma dēļ. Atšķirībā no klasiskiem izvirdumiem toreiz magma neizplūda virszemē, bet gan palika pazemē, kur sakalstot ieņēma ķīļa formu. Zemes satricinājuma laikā ķīlis tika pacelts uz augšu un uzlauza zemes virsmu, izveidojot aptuveni 60 metru dziļu plaisu, kas sāka plēst zemi uz abām pusēm.

Līdzīgi pazemes ķīļi veidojas arī Īslandē, tikai tur tie ir mazāki - ap 10 kilometriem gari un metru plati, raksta žurnāls New Scientist. Tas nozīmē, ka arī ziemeļu sala kādu dienu var sašķelties vairākās mazākās, ūdens ieskautās teritorijās.

«Šis pētījums ir izrāviens mūsu izpratnē par kontinentu sašķelšanos, kas ved uz jaunu okeāna baseinu veidošanos,» skaidro Kalifornijas Universitātes Santabarbarā Zemes zinātņu fakultātes goda profesors Kens Makdonalds, kurš nav saistīts ar Etiopijā strādājošo komandu. «Pirmo reizi izdevies parādīt, ka aktivitāte vienā nošķelšanās segmentā var izraisīt masīvu magmas ieplūšanu un deformēt vidi,» profesoru aizrāvusi iespēja noskaidrot, kā izveidojušies kontinenti.

Virszemes laboratorija

Notikumi tuksnesī atgādina tos, kas veido vagas zem ūdens. Tādēļ zinātnieki priecājas par iespēju reizē studēt arī šos ģeoloģiskos procesus. «Mēs zinām, ka jūras dibenā plaisas rodas līdzīgā veidā, kad magma ieplūst plīsuma vietā. Taču mums nebija ne jausmas, ka tik gara aiza var izveidoties vienā piegājienā,» zinātnes vortālam LiveScience saka pētījuma vadītāja Ročesteras Universitātes zemes un vides zinātņu profesore Sindija Ebingere. Viņa atzīst, ka viens no pētījuma pamatuzdevumiem bija noskaidrot, vai Etiopijā notiekošais līdzinās tam, kas notiek okeāna dibenā, «kur mums tikpat kā nav iespēju nokļūt». S.Ebingeres komanda ar skubu izmanto dabas dāvāto iespēju: «Mēs zinām - ja mums izdosies atrast saikni, tad Etiopija kļūs par unikālu un lielisku okeāna vagu laboratoriju. Tagad mēs zinām, ka plaisa patiešām ir kā zemūdens valstībā.»

Izpētes darbi Āfrikā noveduši ģeologus pie secinājuma, ka milzīgi, kontinentu izskatu mainoši satricinājumi var notikt pēkšņi un ļoti strauji. Afaras tuksnesī savāktie dati rāda, ka fundamentālākās izmaiņas gaidāmas, kad pēc tektonisko plātņu sadursmes nolūst un attālinās lieli fragmeni, nevis sadrūp sīkās lauskās. Sadrupšanas gadījumā gaidāmas biežas nelielas zemestrīces, taču tās būtiski neizmaina karti. Savukārt lielo fragmentu nodalīšanās ilgtermiņā spēj pārveidot kontinentu izskatu un apgrūtināt cilvēces mierīgu pastāvēšanu attiecīgajā teritorijā.

Afaras tuksnesī, kas atrodas Etiopijas ziemeļos, saduras Āfrikas un Arābijas tektoniskās plātnes. Tās pēdējos 30 miljonos gadu attālinās viena no otras ar ātrumu pāris centimetru gadā. Attālināšanās dēļ radusies 300 kilometru garā Afaras ieplaka - viena no zemākajām un karstākajām vietām uz zemeslodes - un Sarkanā jūra. Tuvāko miljons gadu laikā Sarkanās jūras ūdeņi varētu ieplūst jaunā ūdenstilpē, kas izaugs par okeānu. Tas nošķels no Āfrikas tagadējo Somāliju un daļu Etiopijas. Tātad salīdzinoši nelielu kontinenta daļu. S.Ebingere lēš, ka pēc četriem miljoniem gadu plaisa būs tik plata kā Sarkanā jūra šodien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Celmlauzis

Lielu ieguldījumu darbā deva Adisabebas Universitātes profesors Atalajs Avele, kurš 2005.gadā pacietīgi vāca informāciju par seismiskajām svārstībām, kuru rezultātā dažu dienu laikā parādījās iespaidīgā plaisa. Viņš uzzīmēja plaisas karti un centās izskaidrot, kādēļ zeme atvērusies vienas lielas zemestrīces, nevis daudzu mazāku dēļ. Tieši šim etiopiešu zinātniekam izdevās pamanīt 60 kilometru garo un astoņus metrus plato sacietējušās magmas ķīli.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?