Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jaunatnes futbolā diktatūra

Nīderlandē tā un Nīderlandē šitā - pirmajā preses konferencē Latvijas U-21 izlases jaunais galvenais treneris holandietis Antons Jore vairākkārt salīdzina esošo un vēlamo situāciju Latvijas un Nīderlandes futbola saimniecībās. Jore neminstinoties nosauc galvenos Latvijas jaunatnes futbola sistēmā veicamos uzdevumus un dara to visai pārliecinoši, iedziļinoties pat smalkākajās niansēs. Viņš neslēpj, ka kultivēs, iespējams, pasaulē slavenākās futbola skolas (Nīderlandes) tradīcijas. Izmaiņas gaidāmas ne tikai uz, bet arī ārpus futbola laukuma.

Papildus Latvijas U-21 izlases galvenā trenera pienākumiem Jorem uzticēts arī Latvijas Futbola federācijas sporta direktora amats. Tas nozīmē, ka viņa rokās un pārraudzībā tiek nodots faktiski viss Latvijas jaunatnes futbols. «Visu jaunatnes izlašu treneriem došu norādījumus spēlēt pēc vienas sistēmas, pēc tās pašas, kuru izmantošu U-21 izlasē. Tas nozīmē, ka visas jaunatnes izlases spēlēs ne tikai pēc vienādas spēlētāju izvietojuma shēmas, bet arī vienā pozīcijā spēlējošajiem futbolistiem būs vienādi pienākumi laukumā,» sarunā zem četrām acīm atklāj Jore.

Kā futbolists Jore Nīderlandes augstākajā līgā aizvadījis vairāk par 400 spēlēm, divreiz kļūstot par valsts čempionu. Kā treneris guvis bagātīgu pieredzi, strādājot Nīderlandē, Katarā, Kazahstānā un Baltijas valstīs. «Trenerim jāsāk strādāt ar mazākajiem bērniem un tad pakāpeniski var pāriet pie aizvien vecāku futbolistu sagatavošanas. Darbs ar bērniem iemāca precīzi izklāstīt audzēkņiem, ko no viņiem vēlies sagaidīt. Piecus gadus nostrādājot Baltijas valstīs, redzu, ka te futbola treneri ar bērniem strādā tāpat kā ar pieaugušajiem,» holandiešu speciālists min vienu virzienu, kur attīstīties.

«Ar Aleksandru Starkovu man ir izveidojies labs kontakts jau no laikiem, kad strādāju Olimpā. Tiesa, mums ir visai atšķirīgas futbola filozofijas. Piemēram, Nīderlandē shēmu 4-4-2 futbolisti sāk apgūt tikai 16-17 gadu vecumā. Manis vadītā izlase spēlēs pēc Nīderlandē izplatītās shēmas 4-3-3, kas epizodiski līdzināsies 4-2-3-1. Uzskatu, ka vispirms jāiemācās spēlēt šādi, tad var apgūt arī 4-4-2. Jaunajiem futbolistiem tā būs priekšrocība, ja apgūs spēli pie dažādām shēmām,» saka Jore. Jāpiebilst, ka vairāki pašmāju speciālisti norādījuši uz problēmām jaunatnes futbolā, komandām spēlējot vienkāršotu futbolu ar bumbas nogādāšanu pretinieku laukuma pusē pa taisnāko ceļu, nevis tādu, kas balstās uz bumbas kontroli un saspēli. Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kāpēc Latvijas valstsvienībā trūkst malējo aizsargu un centra pussargu ar prasmēm veidot saspēli.

Jore gan apzinās, ka Nīderlandes futbola stils atšķiras no Latvijas stila, taču uzsver, ka jāmudina futbolisti uzņemties risku un pēc pieļautām kļūdām iedrošināt mēģināt to pašu vēlreiz, nevis piekodināt, lai tā vairs nedara. «Pagājušajā sezonā Čempionu līgā Barcelona un Arsenal spēles pirmais puslaiks bija garlaicīgs, jo abas komandas spēlēja pārāk perfekti, bez kļūdām. Tad Arsenal guva vārtus, un Barcelona bija spiesta vairāk uzņemties risku. Tad futbols kļuva baudāms. Risks un kļūdas padara futbolu skaistu, un uzvar tas, kura risks biežāk attaisnojas. Taču futbolists nekad neprogresēs, ja viņam aizliegs darīt jebko, kas var novest pie kļūdas.» Arī šajā jautājumā Jore ir liberālāks par Latvijas izlases galveno treneri Aleksandru Starkovu, kuru piesardzīguma dēļ Krievijā mēdz saukt par «ka tikai kaut kas nenotiktu».

Līdz ar Antona Jores kļūšanu par U-21 izlases treneri LFF plāno realizēt arī bērnu futbola vērtību programmu, kuras ietvaros tiek solīts darīt daudz futbola popularizēšanā un treniņu kvalitātes uzlabošanā. Savukārt Jore apņēmies iekustināt Latvijas jauno futbolistu datubāzes izveidi, lai jaunatnes izlašu treneriem nebūtu nezināma kandidāta.

Otrdien U-21 izlase dosies uz Sanktpēterburgu, kur ceturtdien uzsāks dalību Sadraudzības kausā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sadraudzības kauss

12 U-21 izlašu turnīrs Sanktpēterburgā, 19.I-29.I
A grupa: Krievija, Kazahstāna, Igaunija, Turkmenistāna
B grupa: Ukraina, Moldova, Kirgizstāna, Latvija
C grupa: Baltkrievija, Irāna, Tadžikistāna, Lietuva

Antons Jore

Dzimis: 1954. gada 31. decembrī
Darba pieredze: ADO Den Haag trenera asistents (1999-2001), ADO Den Haag akadēmijas direktors (2001-2003), Kataras Futbola asociācijas treneris (2003-2005), Stefana Efenberga futbola akadēmijas paraugnodarbību treneris (2004), Kazahstānas U-21 izlases treneris, valstsvienības trenera palīgs (2006-2007), FK Almaty (Kazahstāna), FBK Kaunas (Lietuva) sporta direktors un galvenais treneris, FC Santos (Igaunija) un JFK/Olimps galvenais treneris

Bez nosaukuma

Dzimis: 1954. gada 31. decembrī
Darba pieredze: ADO Den Haag trenera asistents (1999-2001), ADO Den Haag akadēmijas direktors (2001-2003), Kataras Futbola asociācijas treneris (2003-2005), Stefana Efenberga futbola akadēmijas paraugnodarbību treneris (2004), Kazahstānas U-21 izlases treneris, valstsvienības trenera palīgs (2006-2007), FK Almaty (Kazahstāna), FBK Kaunas (Lietuva) sporta direktors un galvenais treneris, FC Santos (Igaunija) un JFK/Olimps galvenais treneris

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?