Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jauniem zirgiem stipri pakavi

Nespēja pierādīt sava biznesa dzīvotspēju, ekonomiski nepamatotas projekta izmaksas, negatīva kredītvēsture, kā arī plānotā biznesa rentabilitātes un jaunradītās vērtības neesamība - lūk, trūkumi, kuru dēļ Hipotēku banka atsaka atbalstu jaunajiem censoņiem, kas pretendē uz baņķieru labvēlību. Tas attiecas gan uz mēneša sākumā izsludināto biznesa ideju konkursu Lec biznesā!, gan arī jaunajiem uzņēmējiem paredzēto Starta programmu kopumā.

Dzīvotspējīgas idejas

Dzīvotspējīgas ir, bet inovatīvu maz, tā šī brīža biznesa ideju vidi vērtē Hipotēku bankas atbalsta programmu pārvaldes Biznesa uzsācēju kreditēšanas daļas vadītājs Dainis Dembovskis.

Kas jauns pie mums biznesā rodas ļoti lēni, pārsvarā notiek krīzes dēļ atbrīvojušos nišu aizpildīšana. Turklāt brīvās nišas, norāda bankas eksperts, tiek aizpildītas ļoti ātri.

No pāri par 700 projektiem, kas Starta programmas ietvaros šogad izskatīti Hipotēku bankā, zaļā gaisma dota ap 60%. No tiem 90% ir biznesa plāni, kas radīti minēto nišu aizpildīšanai, un tikai aptuveni 5-6% gadījumu tiek radīti tiešām jauni produkti vai pakalpojumi.

Pavisam niecīgs (ap 1%) ir to biznesa plānu skaits, kas orientēti uz ārējiem tirgiem, bet ap 3% ir tādi, kuru jaunradītais produkts varētu aizstāt ko agrāk Latvijā importētu.

Inovatīvu biznesa projektu ideju problēma ir tā, ka vismaz sākuma stadijā tiem grūti pierādīt tirgu, bet šodien pats galvenais kritērijs ir tirgus, t. i., vai būs kāds, kam tava inovatīvā biznesa ideja vai produkts ir vajadzīgs un kas būs par to gatavs maksāt, pauž Biznesa uzsācēju kreditēšanas daļas vadītājs.

Bankas vēlme, klāsta Dembovskis, ir, lai biznesa idejas, kas tiek pieteiktas Lec biznesā!, būtu inovatīvas un dzīvotspējīgas, uzsvaru liekot tieši uz inovatīvumu, jo pretējā gadījumā šādam ideju konkursam būtu maza jēga.

Biznesu sākt pašlaik varbūt ir grūtāk nekā brangajos pirmskrīzes gados, taču jaunajiem uzņēmējiem, kas to dara, ir krietni vien vairāk izredžu izdzīvot un nākotnē sekmīgi strādāt nekā viņu priekšgājējiem, jo biznesu tie sāk daudz piesardzīgāk, atzīst Dembovskis.

Pašlaik investīcijas biznesa sākšanai ir divas - trīs reizes mazākas nekā tas bija pirmskrīzes laikā, tādējādi arī daudz mazāki ir sākotnējie riski.

Krīzē mācību guva gan bizness, gan arī bankas, kuras patlaban klientu biznesa plānus izvērtē daudz rūpīgāk, nekā tas bija pirmskrīzes laikā, kā arī daudz ciešāk sadarbojas ar kredītņēmējiem.

Dembovskis gan kā kreditēšanas daļas vadītājs, gan bankas kredītkomitejas loceklis ir viens no jauno biznesa ideju un plānu galvenajiem vētītājiem un tādēļ gana labi redz arī kļūdas, ko pieļauj jaunie censoņi.

Tirgus jāpēta kārtīgi

No pērngad Lec biznesā! iesniegtajiem biznesa projektiem atsijājās aptuveni 80%, un gan biznesa ideju pieteikumos, gan biznesa plānos kļūdas bija līdzīgas, jo pirmais ir otrā koncentrēts izklāsts, skaidro Dembovskis.

Bieži nākas sastapties ar gadījumiem, ka jaunais cilvēks, kas vēlas sākt savu biznesu, nav pietiekami rūpīgi izpētījis tirgu. Tas jādara gana rūpīgi, pievēršot uzmanību attiecīgās tirgus nišas interesei par piedāvājamo produktu vai pakalpojumu, potenciālo klientu maksātspējai u. tml. Ierobežotā Latvijas tirgus apstākļos, īpaši darbojoties ārpus Rīgas, svarīgs rādītājs izvēlētā biznesa rentabilitātei ir potenciālo klientu apjoms.

«Visi jau grib lēti un tai pašā laikā kvalitatīvi,» konstatē Dembovskis: «taču, lai sasniegtu augstu kvalitāti, nepieciešams arī salīdzinoši lielāks ieguldījums, bet, lai to atpelnītu, ir vajadzīgs gana liels klientu skaits.»

Te nepieciešams atrast kompromisu. Turklāt nedrīkst iebraukt arī otrā grāvī, uzsvaru liekot tikai uz zemāko cenu, vairāk vajadzētu izcelt biznesa rozīnītes - tās kvalitātes, ar ko piesaistīt klientu.

Nākamā kļūda, uz ko norāda bankas speciālists, ir pārāk lielas sākotnējās investīcijas. Sākot biznesu, jārēķinās: jo lielāks bizness, jo lielāki riski - vairāk konkurentu u. tml.

Nauda šodien vērtīgāka

Grūtības biznesa sācējiem rada arī nepietiekami rūpīga naudas plūsmas plānošana. «Viens un tas pats naudas daudzums ir vērtīgāks šodien nekā rīt - to der atcerēties katram biznesa uzsācējam,» saka Dembovskis.

Iegādājoties iekārtas, darba instrumentus u. c., vienmēr jārēķinās, vai tie tiks pietiekami noslogoti, rentabli. Varbūt labāk biznesu sākt ar lētu, lietotu iekārtu, vispirms gan izpētot tās remonta izmaksas.

Biznesa sācējam jābūt reālistam, arī cerot uz ātru ienākumu gūšanu. «Izmaksas jau vienmēr skrien pa priekšu, ieņēmumi nāks tikai pēc tam,» tā Dembovskis. Plānojot naudas plūsmu, jārēķinās, ka var gadīties aizķeršanās un ieņēmumi aizkavējas. Tādēļ ir svarīgi paredzēt gana lielu naudas rezervi. Pieredze darbā ar neskaitāmiem biznesa projektiem liecina, ka šādu aizķeršanos var būt daudz - kavēti maksājumi, iekārtas, kas nedarbojas, pircēji, kuru nav tik daudz, kā bija cerēts, konkurentu aktivitātes utt.

Nebaidieties izmantot bankas vai investoru līdzekļus, biznesa sācējus iedrošinot, saka Dembovskis, tos kombinējot ar dažādiem valsts atbalstiem jaunajiem uzņēmējiem, kas tagad Latvijā ir plaši pieejami, bet savus līdzekļus paturiet rezervei.

Pie liela uzņēmuma sāniem

Raksturojot jauno biznesa aizsācēju vidi, Dembovskis norāda, ka salīdzinoši daudz jaunu produktu rada mazie uzņēmumi, kas strādā pārtikas rūpniecībā. Te parādās arī pa kādam importētās produkcijas aizstājējam, kas, piemēram, sāk ražot makaronus.

Līdzās ir, no mārketinga viedokļa raugoties, interesanti ēdināšanas uzņēmumi, kas veiksmīgi atraduši savu nišu.

Neliels skaits no jaunradītajiem ir informācijas tehnoloģiju (IT) programmēšanas pakalpojumu sniedzēji vai IT tehnikas remontuzņēmumi.

Taču veiksmīgākie aizsākumi, lēš Dembovskis, ir tie mazie uzņēmumi, kas atraduši savu vietu un darbojās kāda lielāka uzņēmuma paspārnē, izmantojot tā ražošanas procesā radušos pārpalikumus un uz šādas bāzes tālāk radot jaunus produktus. Līdzīgi mazais uzņēmums var veikt kādu darbību ražošanas ciklā, ar kuru lieluzņēmumam nav izdevīgi ķēpāties.

Tas, vai mazais bizness izdosies, ir atkarīgs gan no izvēlētās biznesa nišas, gan arī no paša cilvēka, kā viņš prot savu biznesu attīstīt un cik daudz darba viņš tur iegulda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?