Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Jauno kāpostu ēdieni

Tāpat kā gaidām pirmos tomātus, jaunos kartupeļus un pašu audzētos kraukšķīgos gurķīšus - gaidām arī jaunos kāpostus. Šīs trīs receptes mazliet neparastākā stilā - ar Vidusjūras reģiona noti garšā - iesaka veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase. Lai receptes izdotos, tiešām ir svarīgi izmantot jaunos kāpostus - kamēr tie vēl sulīgi, zaļi, galviņas vēl nav pārāk blīvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kāpostu pīrāgs grieķu gaumē

Sastāvdaļas 6 porcijām: 1/2 jaunās kāposta galvas, 1/2 purava, 2 ķiploka daivas, buntīte diļļu, olīveļļa, 1 iepakojums (ap 180 g) fetas tipa siera, 2 nelieli tomāti, 1 iepakojums (ap 500 g) gatavās saldētās kārtainās mīklas, baziliks rotāšanai
1. Kāpostu sagriež plānās un ne pārāk garās strēmelēs. Puravu, ķiploku un dilles sasmalcina, tomātus sagriež mazos gabaliņos.
2. Olīveļļā apcep puravu, pievieno tomātus, kāpostu un maisot sautē 10-15 minūšu, līdz tas gatavs. Noņem no uguns, ļauj padzist un sajauc ar sadrupinātu fetas sieru vai kartupeļu biezputru (šajā gadījumā pievieno vēl arī sāli pēc garšas), dillēm. Kārtīgi samaisa, taču tā, lai viss fetas siers neizjūk, vismaz vietām vēl paliek gabaliņos.
3. Veidni izklāj ar kārtaino mīklu, izveido maliņas. Vidū liek pildījumu, izlīdzina. Virsū liek mīklu, sagriežot šaurās sloksnēs (lai cepoties iztvaiko liekais mitrums). Malas aizspiež.
4. Cep līdz 190 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 40-50 minūšu.
5. Šis pīrāgs ir ļoti garšīgs silts. Ja nepieciešams skaisti sagriezt gabalos, tad gan labāk atdzesēt pirms griešanas.

Makaroni ar jaunajiem kāpostiem un magoņu sēkliņā

Sastāvdaļas 4 porcijām: 400 g makaronu, vislabāk ritulīši tagliatelle (atgādina platas lentes), 500 g jauno kāpostu, 2 tējk. cukura, 1 sīpols, mazliet augu eļļas, svaigi malti melnie pipari, 1 ēd. k. magoņu sēkliņu, sāls pēc garšas
1. Verdošā ūdenī liek makaronus, vāra al dente (vārīšanas laiks parasti norādīts uz iepakojuma).
2. Tikmēr kāpostu sagriež strēmelītēs. Sīpolu nomizo, sasmalcina.
3. Pannā izkausē cukuru, līdz tas pārvēršas karamelē, pievieno magoņu sēkliņas, sīpolu, eļļu, apmaisa, tad pieliek kāpostu un maisot sautē 15 minūšu.
4. Bagātīgi pārkaisa svaigi maltus melnos piparus.
5. Pasniedz ar pastu.

Kāpostu un lēcu sautējums

Sastāvdaļas četrām porcijām: 500 g jauno kāpostu, 150 g brūno vai zaļo lēcu, 1 sīpols, 2-3 ķiploka daivas, 2 lauru lapas, čili pēc garšas, 600 ml dārzeņu buljona, mazliet olīveļļas
1. Katlā ielej 400 ml dārzeņu buljona, pieliek lauru lapas, noskalotas lēcas un vāra 20 minūšu, kamēr gatavas.
2. Tikmēr kāpostu sagriež strēmelēs. Sīpolu un ķiploku sīki sakapā.
3. Karstā olīveļļā dažas minūtes pasautē sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, tad pievieno kāpostu un ķiploku. Maisot pasautē, līdz kāposts mazliet saplok.
4. Pielej atlikušo buljonu un sautē tajā kāpostus kādas 10 minūtes.
5. Gatavās lēcas notecina, pievieno kāpostiem, samaisa.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?